Kunstner, der stak museumspenge i egen lomme, dømt til at betale knap en halv million tilbage

Jens Haaning, der lavede værket ’Take the Money and Run’ skal betale 492.549 kroner til museum.

Kunstneren Jens Haaning skal betale en stor del af de penge tilbage til museet, som han selv valgte at tage i egen lomme.

Det fremgår af en dom, som Københavns Byret her til eftermiddag har sendt til kunstneren. Her står der, at han skal betale 492.549 kroner samt sagsomkostningerne på 78.500 kroner.

Sagen kom, efter Jens Haaning lånte 532.549 kroner fra Kunsten i Aalborg. Pengene skulle han bruge til et kunstværk, hvor kunstneren skulle vise en årsløn for henholdsvis en dansker og en østriger i rammer.

Aftalen var, at Jens Haaning skulle aflevere pengene tilbage efter udstillingen. Men Jens Haaning valgte at omdøbe kunstværket til 'Take the Money and Run' og tog dermed pengene i egen lomme, mens Kunsten fik to tomme rammer uden pengesedlerne. Det fik museet til at lægge sag an mod Jens Haaning.

Retten har besluttet, at det oprindelige beløb skal fratrækkes 40.000 kroner, som skal udgøre et kunstnerhonorar og et visningsvederlag, fordi udstillingen blev gennemført med de tomme rammer.

Efterfølgende har Jens Haaning krævet erstatning fra Kunsten, fordi han mener, at museet uretmæssigt har videredistribueret fotografier af hans værk, efter medierne begyndte at skrive om det. Her kræver han 550.000 kroner i erstatning.

Den sag har Jens Haaning også tabt.

Jens Haaning: Jeg er chokeret

- Jeg er chokeret, men samtidig er det nøjagtigt det, jeg har forestillet mig. Så kan man sammen med advokaten kigge på, om den skal ankes, siger Jens Haaning, der sidder og læser dommen på sin computer, hvor der også står, at beløbet skal betales inden 14 dage.

Han siger, at det nu skal afgøres, om hvor stor muligheden er for at få medhold, hvis han i samarbejde med sin advokat vælger at anke dommen.

Har du lyst til at køre sagen videre?

Umiddelbart nej, lyder det kortfattet fra Jens Haaning.

Som han tidligere har sagt til DR, har han ikke pengene.

- Det er jo rigtig mange penge, siger han, mens han scroller ned gennem dommen.

- Det har været godt for mit virke, men det sætter mig også i en uoverskuelig situation, hvor jeg ikke rigtig ved, hvad jeg skal gøre, siger Jens Haaning.

Hos Kunsten i Aalborg vil man nu nærlæse dommen, men har ikke yderligere kommentarer.

- Vi har nu en dom, som Kunsten og Jens Haaning kan forholde sig til. Den skal vi nærlæse. Der er fire ugers ankefrist, og så længe sagen stadig kan ankes, har vi ikke yderligere kommentarer, siger Lasse Andersson, direktør for Kunsten Museum of Modern Art.