Kunstner ’lånte’ halv million til kunstværk: ’Jeg betaler ikke de penge tilbage under nogen omstændigheder’

Kunstneren Jens Haaning står nu over for et civilt søgsmål.

Kunstner Jens Haaning afviser, at han kommer til at aflevere de forsvundne penge tilbage. (Foto: Morten Germund)

Seddel for seddel skulle de 532.549 kroner, som kunstmuseet Kunsten har lånt Jens Haaning, have fyldt to billedrammer og udgjort et nyt kunstværk på museet i Aalborg.

Sådan gik det ikke, da kunstneren Jens Haaning i stedet besluttede sig for at tilsidesætte kontrakten, tage alle pengene, sende billedrammerne retur og give værket den ekstremt passende titel "Take the Money and Run".

Tidsfristen for at aflevere pengene tilbage blev i går overskredet, og Kunsten har nu valgt at sagsøge den 57-årige kunstner.

Men det er ikke noget, der tager modet fra Jens Haaning. Tværtimod insisterer han på, at han med "Take the Money and Run" har lavet et af sine absolut vigtigste værker.

- Jeg er meget glad for, at det efter 25 år endelig er lykkedes mig at lave et værk, der kommer uden for kunstverdenen og også uden for den vestlige verden.

- Det har jeg gerne ville lave i alle de år, jeg har lavet værker, siger Jens Haaning med henvisning til blandt andet den udenlandske medieomtale, værket har fået.

Det vil "destruere" værket, hvis pengene betales tilbage

Men vil du så betale pengene tilbage nu?

- Så du spørger mig, om jeg vil destruere værket?

- Jeg betaler ikke de penge tilbage under nogen omstændigheder, lyder meldingen fra Jens Haaning.

Gik i månedsvis og overvejede

Aftalen med Kunsten gik som bekendt på, at billedrammerne skulle udstilles med pengene i. Det tog da også lang tid, før Jens Haaning traf beslutningen om at ændre sit værk så drastisk.

- Da jeg laver kontrakten, har jeg i sinde at gøre som aftalt. Men så får jeg, tre måneder inden jeg skal aflevere, en ny idé.

- Jeg går i månedsvis og siger til mig selv ”Det tør du kraftedeme ikke”, men får til sidst mig selv overbevist. For det bliver simpelthen et bedre værk. Det værk her har en meget større samfundsrelevans, end det vi har planlagt.

Men kan du forstå, at Kunsten sidder tilbage og tænker, at de er blevet snydt? De har jo fået noget andet, end de forventede?

- Ja, blandt andet mange flere besøgende. Når jeg ser Kunsten på skærmen, så virker de glade og tilfredse.

Kunsten: Man tager ikke bare en halv million

Kunsten har ikke ønsket at stille op til interview med DR Nyheder i dag, men museumsdirektør Lasse Andersson udtalte i går:

- Udstillingen er skabt med midler fra store private fonde, og vi har et ansvar over for dem. Vi har også et ansvar over for vores publikum om at få så meget ud af de midler som muligt, siger Lasse Andersson.

- Vi mener også, at vi lever i et samfund, hvor man overholder de kontrakter, som er indgået, og at man ikke bare kan tage en halv million kroner.

Var det en fejl at stille de her penge til rådighed?

- Jeg forholder mig til, at vi lavede en kontrakt med Jens. Værket er skabt tidligere i Herning, hvor pengene også blev stillet til rådighed. Så vi har ikke nogen indikationer på, at det var forkert, det vi gjorde. Det var en del af en udstilling, og nu forholder vi os til kontrakten, svarer Lasse Andersson.

Tilbage står så et spørgsmål. Hvad er der sket med de mange penge, der skulle fylde billedrammerne på Kunsten?

- Rent filosofisk eksisterer penge vel ikke, men ja, de eksisterer stadig, og jeg har ikke nogen planer med dem, siger Jens Haaning.