Kunstner om fyrene, der vil lave ure af hans maleri: To venlige væsner med en rigtig dårlig ide

Retten har brug for mere tid til at afgøre sag om Tal R-maleri, som to iværksættere vil skære i stykker.

(Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

I et lokale i Københavns nordvestkvarter står maleriet 'Paris Chic' og afventer sin skæbne.

Og det får det lov til lidt endnu, for Sø- og Handelsretten kom i dag ikke frem til en afgørelse i tvisten mellem kunstneren Tal R og urfirmaet Lethos. Kort fortalt handler tvisten om, hvorvidt ejerne af maleriet må skære maleriet i stykker og bruge det som skiver i ure, som skal sælges videre til 10.000 kroner stykket.

En ide, som kunstneren Tal R mildest talt ikke bryder sig om, og derfor har han altså hevet de to iværksætterne - Dann Thorleifsson og Arne Leivsgard - i retten for blandt andet krænkelse af ophavsretten.

Dommeren forklarede, at retten havde brug for mere tid til at afgøre sagen, som han kaldte vigtig.

- Det er ærgerligt, at man skærer et maleri op for profit, siger Tal R uden for retten, hvor han for første gang har hørt de to mænds udlægning af sagen.

- Jeg har lavet det her billede. Det betyder noget for mig. Folk kan kigge på det, de kan elske det, de kan hade det, de kan diskutere med det. Diskussionen stopper, når det ligger i et ur, siger han og kalder de to færinger for "to venlige væsner med en rigtig dårlig ide".

Fusion af to verdener

De to iværksættere, som de selv kalder sig, forklarer, at tanken med urene ikke alene er at tjene penge. Men at skabe en række nye kunstværker.

- Vi kommer til at skabe noget nyt. Noget innovativt. Vi fusionerer to verdener. Ur og superoriginalt mesterværk, siger Arne Leivsgard.

- Jeg synes, der er noget spændende ved det. Det er aldrig gjort før. Og lige pludselig har du et produkt, der er så originalt, som et produkt kan blive i dag, siger han.

Men lukrerer I ikke bare på Tal R's navn?

- Absolut ikke. Det er faktisk nærmere i respekt. Det er hans storhed, der gør det super spændende og ubehagelig (...) Det er mere at have noget så stort, som vi har kæmpe respekt for og prøve, om vi kan skabe noget nyt ud af det ved at fusionere det med noget andet og se folks reaktion, siger han.

De to iværksættere har givet 600.000 kroner for værket 'Paris Chic'.

Er det kunst?

Det er langt fra første gang, at et kunstværk er blevet brugt på andre måder end det oprindeligt var tænkt. De to færinge har selv sidestillet deres projekt med den afdøde kunstner Asger Jorn, som i flere værker malede ovenpå allerede eksisterende malerier.

Men det er ikke det samme, siger Tal R og beskylder de to for at tage diskussionen om kunstens grænser som gidsel.

- Jeg elsker, når folk kopierer, laver collager, klipper ind og ud og ændrer på ting. Det er en del af den leg, som det er at lave kunst. Og som kunstner afprøver du selv hele tiden, hvornår noget er kunst, og hvornår det ikke er, siger han.

- Men der er også et tidspunkt, hvor man siger, at det her er ikke kunst. Og i det her tilfælde er det ikke kunst. De laver ure ud af et maleri.

Samme holdning har kunstneren John Kørner, som også har været draget ind i sagen, da Lethos har planer om at gøre det samme med et af hans værker. Til Politiken har han tidligere udtalt, at han ikke ville have noget i mod, at man købte et værk og brændte det af. Men at lave det om til dyre ure er "rendyrket kapitalisme".

Der ventes at falde dom i sagen 2. december.

FacebookTwitter