Kunstner skal betale bøde for urinværk

En performancekunstner, der har tisset på en væg, får nu en bøde på 2.000 kroner. Kunstneren har i forvejen karantæne fra et museum, hvor han tissede i en installation.

Performancekunstneren Uwe Max Jensen skal betale en bøde på 2000 kr. for urinkunst, oplyser TV/Midt-Vest.

I overværelse af pressen gennemførte kunstneren i juli en performance, hvor han tissede på en gavl i Brande for angiveligt at demonstrere forgængelighed.

Max Jensen ville berige byen med et "midlertidigt gavlmaleri" malet med "naturens pensel", men hele episoden fik to borgere til at anmelde kunstneren for hærværk.

Vil ikke betale bøden

Politiet i Herning har nu takseret kunstværket til en bøde på 2000 kroner for grov forstyrrelse af den offentlige orden, men Uwe Max Jensen har ikke tænkt sig at betale. Han mener, at sagen er principiel.

- Jeg ville nok betale bøden for at få den ud af verden, hvis der var tale om en bøde på 500 kroner for at urinere op ad en gavl. Men her er der jo tale om en skærpet paragraf og jeg er simpelthen ikke enig i at jeg kan anklages efter denne paragraf, siger kunstneren til TV / MIDT-VEST.

Urinerede med svingende kropsbevægelser

Ifølge bødeforlægget har Uwe Max Jensen udvist særdeles grov uanstændighed og anstødelig opførsel til offentlig forargelse ved at tilkalde journalister fra dagspresse og TV og stille sig op ved en husgavl på hjørnet af Borgergade og Nørregade i Brande og urinere med svingende kropsbevægelser, så et større stykke af gavlen blev ramt.

Sagen går nu i retten.

Uwe Max Jensen har i forvejen forbud mod at komme på kunstmuseet Aros i Århus efter at han i januar tissede i kunstneren Olafur Eliassons vandskulptur "Waterfalls".

Andre af hans værker er "Du bringer mit pis i kog" - hans egen urin i en kogekedel. "Halve sandheder" - en bibel og en koran skåret midt over. Og "Mors vaskeri", hvor hans mor under en udstilling på Trapholt i Kolding vaskede og strøg gæsternes tøj.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk