Kunstner tjente 400 millioner på krypto-kunst. Nu kalder han det 'en irrationel boble'

Kunstneren Beeple advarer mod den form for digitale kunst, som har gjort ham til mangemillionær.

- Jeg tror på, at vi er vidner til begyndelsen på det næste kapitel i kunsthistorien, som er digital kunst, har Beeple tidligere udtalt. Nu kalder han krypto-kunst-priserne for "en boble". Her ses en del af det rekorddyre værk. (Foto: CHRISTIE'S IMAGES LTD. 2021/BEEP © Scanpix)

For to uger siden stjal den amerikanske digitale kunstner Beeple spalteplads i alverdens medier.

Det gjorde han, fordi han solgte krypto-kunstværket 'Everydays: The First 5000 Days' for intet mindre end 430 millioner kroner,

Det gør ham ifølge auktionshuset Christie's til én af de tre mest værdifulde nulevende kunstnere.

Nu skælder Beeple - hvis rigtige navn er Mike Winkelmann - dog ud på den selvsamme kunstform, som har gjort ham til mangemillionær.

I podcasten Sway har han ifølge The Independent udtalt, at krypto-kunst er "ekstremt spekulativt", risikabelt for investorer og udgør en "irrationel boble af overdådighed".

- Det er for folk, der gerne løber en risiko, for meget af det her vil helt klart komme til at gå i nul igen, sagde han i podcasten.

Over for Fox News Sunday har han uddybet sin holdning:

- For at være helt ærlig, så tror jeg absolut, at det (krypto-kunst-prisen, red.) er en boble.

Den amerikanske kunster Mike Winkelmann er med et blevet mangemillionær, efter han har fået solgt sit krypto-kunstværk for 430 milllioner kroner. (Foto: SCOTT WINKELMANN © Scanpix)

For to uger siden udtalte Mike Winkelmann, at krypto-kunst og non-fungible tokens var et decideret nybrud i kunsten:

- Kunstnere har brugt hardware og software til at skabe kunst og distribuere det på internettet de sidste 20 år, men der har aldrig været en måde, hvorpå man virkelig ejede det. Men det har non-fungible tokens nu lavet om på.

Uanset hvad Beeple måtte mene nu, så behøver han dog aldrig mere at bekymre sig om næste måneds regninger.

Den 39-årige kunstner har 1,9 millioner følgere på Instagram og har allerede lavet samarbejder med globale brands som Nike og Louis Vuitton og musikere som Katy Perry og Childish Gambino.

Det digitale kunstværk 'Everydays: The First 5000 Days' er lavet af kunstneren Beeple, hvis rigtige navn er Mike Winkelmann. Kunstværket består af billeder, der er lavet de seneste 5.000 dage. Det har taget 14 år at lave. (Foto: Handout © Scanpix)

Han betegnes ofte som én af pionerne inden for digital kunst, og auktionshuset Christie's beskriver hans kunst som "visionær" og "ofte respektløs".

Kunst bliver til filer på internettet

Nu sidder du måske og undrer dig over, hvad krypto-kunst og non-fungible tokens er for en størrelse. Og det kan bedst forklares som en slags digital udvidelse af kunstens formater.

Det har journalist Frederik Kulager tidligere forklaret til dr.dk.

- I stedet for at kunsten findes på papir eller lærred, findes det på en fil på telefonen, computeren eller internettet.

Et krypto-kunstværk består af en række unikke filer, der er umulige at forfalske. De enkelte filer kaldes for non-fungible tokens - digitale filer, som ikke kan kopieres.

Det, man tjener på sin krypto-kunst, får man udbetalt i kryptovaluta, men Beeple har altså været hurtig til at veksle det til gode, gammeldags dollar-sedler.

Profitabelt marked

Og selvom det måske lyder indviklet, så drøner markedet for krypto-kunst afsted i øjeblikket.

Twitters medstifter Jack Dorsey har netop solgt den fil, der ligger bag verdens første tweet. Og den canadiske sangerinde Grimes har tjent kassen på krypto-kunst ved at sælge ti korte videoer for i alt 37 millioner danske kroner – på en enkelt dag.

Ifølge Deutsche Welle blev der på markedet solgt for svimlende 86 millioner dollar i februar måned, hvilket svarer til 535 millioner danske kroner.

FacebookTwitter