Kunstner vil ikke kendes ved udstilling

Bornholms Kunstmuseum åbner en ny udstilling. Men den russiske kunstner bag billederne har til det sidste forsøgt at få den stoppet. Samtlige billeder er nemlig forfalskninger - og det ønsker hun ikke længere at blive forbundet med.

På søndag åbner Bornholms Kunstmuseum en ny udstilling - og det sker under temmelig specielle forudsætninger.

Den russiske kunstner, hvis billeder skal udstilles, har til det sidste forsøgt at få stoppet udstillingen.

Det skyldes, at samtlige billeder er forfalskninger - og det ønsker hun ikke længere at blive forbundet med, derfor har hun truet med fogedforbud.

Bornholms Kunstmuseum ønsker på den anden side, at museets gæster skal have mulighed for at se, hvordan forfalskninger af kendte malerier kan se ud, og har derfor valgt at åbne udstillingen alligevel, dog i mere anonymiseret form.

- Det er sådan, at vi har fjernet kunstnerens navn, også fra katalogmaterialet. Hendes navn er jo en meget lille del af affæren og i forhold til at risikere at blive mødt af et fogedforbud, så har vi altså valgt at fjerne navnet, siger museumsdirektør Lars Kærulf Møller til P4 Bornholm.

Vigtig forebyggelse

Sagen har verseret i længere tid i flere lande - og i Danmark er Århus Politi, der har efterforsket den. Politiet har i over ti år forsøgt at få den russiske maler udleveret, men det er ikke lykkedes.

Det er Århus Politi, der har lånt billederne ud til Bornholms Museum, som har hjulpet politiet med ekspertudsagn under efterforskningen. Både politi og museum mener, at det vil være interessant og forebyggende at vise, hvordan ægte forfalskninger ser ud.

Men de havde glemt at spørge kunstneren selv. Da hendes danske advokat hørte om kunstudstillingen, kontaktede han hende, og resultatet blev, at hun i sidste uge krævede udstillingen stoppet og altså truer med fogedforbud.

Men forgæves, på søndag åbner udstillingen "Ægte forfalskninger" med de forfalskede Oluf Høst og Olaf Rude billeder, der skal hænge side om side med de ægte malerier.