Kunstner vil placere en fem meter høj statue af gravid kvinde foran Marmorkirken, men præst siger nej tak

Ifølge kunstneren skal statuen være med til at højne moderskabet og fødslens betydning.

Sådan skal skulpturen 'Opstandelsen' begået af kunstner Suste Bonnén se ud, når den placeres foran Marmorkirken - hvis altså forslaget godtages af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune (Foto: Suste Bonnen)

Rundt om Marmorkirken i København er der placeret 14 statuer af mænd.

Præsten Thomas Kingo, filosoffen Søren Kierkegaard, salmedigteren N.F.S. Grundtvig og missionæren Hans Egede for et nævne et par stykker.

Men de 14 herrer skal have selskab af en kvinde, mener kunstneren Suste Bonnén, som derfor har ansøgt Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune om lov til at opstille en ny skulptur.

Nærmere bestemt en 5,5 meter høj statue støbt i bronze, der forestiller en højgravid, nøgen og ukendt kvinde. Det skriver Berlingske.

Her ses en skitse af, hvordan statuen kunne se ud. (Foto: Suste Bonnen © Suste Bonnen)

Men hvorfor skal denne kvinde stå iblandt de 14 historiske mænd?

- Så vi får lejlighed til at fejre fødselsmiraklet på samme måde, som vi har fejret mænds bedrifter gennem tiderne. De fleste bronzestatuer forestiller magtens mænd, og her ved Marmorkirken er det kirkens mænd, der står hele vejen rundt, siger Suste Bonnén til P1 Morgen.

Ifølge kunstneren vil man med skulpturen af den gravide kvinde få mulighed for at "højne moderskabet og den bedrift det er at føde et barn".

I sin ansøgning til Teknik- og Miljøudvalget har Suste Bonnén beskrevet den gravide kvinde som "nutidig og tidsløs".

Præst siger nej tak

Skulpturen, som skal have navnet 'Opstandelsen', hvis den altså får grønt lys, falder dog ikke i god jord hos Mikkel Wold, der er sognepræst ved Marmorkirken.

I en skriftlig kommentar til P1 Morgen udtaler han:

- Det her forslag er ikke velplaceret efter min opfattelse. At sige at den har noget at gøre med opstandelsen er misforstået, synes jeg. Statuen i sig selv kunne man måske nok opstille, men at sætte den op ad kirken er at blande to helt forskellige budskaber sammen. Du kan ikke udtrykke opstandelsens indhold med en statue af en gravid kvinde.

Opstandelsen er - helt kort fortalt - troen på, at Jesus opstod fra de døde 1. påskedag efter at have været korsfæstet og begravet. Med andre ord troen på at der er liv efter døden.

Suste Bonnén står blandt andet bag skulpturen 'Agnete og havmanden', som er placeret under vandet i kanalen ved Højbro Plads midt i København. (Foto: søRen Bidstrup © Ritzau Scanpix)

Men den kritik preller af på Suste Bonnén:

- Er det ukristent at hylde det lille barn og moderskabet? spørger hun retorisk og tilføjer:

- Kvinden har gennem kød, blod og mandens sæd videregivet barnet til denne verden. I kirken taler de kun om faderen, sønnen og helligånden.

De 14 statuer af mænd, der lige nu er placeret omkring Marmorkirken, har det til fælles, at de har haft en betydning for den danske kirke.

Statuerne står der, fordi de har opnået forskellige meritter på deres cv. Hvilken merit er det i den sammenhæng at være gravid?

- At være gravid er den allerstørste merit, man kan opnå. Man har bidraget med et nyt liv til livet. De andre (de eksisterende statuer, red.) har skrevet om det, men det er mødrene, der skaber livet, siger Suste Bonnén.

Hvornår Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune træffer en beslutning om, hvorvidt statuen skal opstilles ved Marmorkirken eller ej, vides ikke.

Facebook
Twitter