Kunstnere bange for at vise partifarve

I USA stiller kendte mennesker glædeligt op for at støtte deres favorit-kandidat ved præsidentvalget. Herhjemme er kunstnere bange for at få et partistempel, siger valgforsker og skuespiller.

Følger man lidt med i den amerikanske valgkamp, så er det ikke kun politikerne, man ser. Ofte stiller både musikere og Hollywoodstjerner glædeligt op for at vise deres støtte til en kandidat. George Clooney, Tom Hanks, Madonna er bare nogle få navne.

I Danmark er kunstnerne derimod mere tilbageholdende, skriver MetroXpress. Vi har nemlig ikke samme tradition for den slags herhjemme, siger valgforsker ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen. Men det handler også om frygt:

- Jeg tror, at kulturpersonligheder er bange for at træde ind på en scene, der ikke er deres, og ende med at blive trukket for en politisk vogn. Hvis jeg var kunstner, ville jeg være bange for at blive brændemærket, så der hele tiden stod et parti i panden på mig, siger Kasper Møller Hansen.

Risiko for lukkede øre

Netop frygten for at have for eksempel Venstre eller SF tatoveret i panden er med til at holde skuespillere væk fra den politiske scene, mener Henrik Petersen, der er skuespiller og formand for Skuespillerforbundet.

- Man bliver jo et varemærke, hvis man først erkender sig i en bestemt sags tjeneste, og kunstnere er først og fremmest deres eget varemærke. Stiller du dig op som talsmand for et borgerligt parti, kan der være en risiko for, at der er en hel venstre-fløj, der siger "det gider vi ikke høre på", siger Henrik Petersen.

Venstrefløjsrock

Men det er der umiddelbart ingen fare for, mener Helle Kannik Hastrup, der er medieforsker på Københavns Universitet.

- Danmark er et lille land, og et eller andet sted ved vi godt, hvordan mange stemmer. Hvis man skriver mange kritiske samfundssange, tror jeg ikke, at man stemmer borgerligt. Rock er revolution, og det er modstridende med den borgerlige politik, siger hun til avisen.

Facebook
Twitter