Kurt Cobains stil var en 'fuckfinger til systemet': Nu er hans beskidte cardigan millioner af kroner værd

Nirvana-frontmanden Kurt Cobain inspirerer stadig unge med sin stil 25 år efter sin død.

Kurt Cobain i sin cardigan af mærket Manhattan fra 1960'erne under Nirvanas 'MTV Unplugged'-koncert, der blev optaget ikke bare til tv, men også til pladeindspilning. (Foto: Frank Micelotta Archive © Getty Images)

Det er en grå, vamset og slidt cardigan fra 1960'erne, der mangler en knap. Ved den ene lomme er der en brunlig plet – nogle mener, at det er chokolade eller opkast – og andre steder på trøjen kan du se to huller fra cigaretter.

Det er med andre ord en cardigan, der har set bedre dage, og du havde sikkert lagt den tilbage i rodebunken henne i din lokale genbrugsbutik, uden at tænke nærmere over det.

Alligevel er der lagt op til, at den slidte beklædningsgenstand kan indbringe sin ejer et beløb på langt over en million kroner, når den ryger under hammeren ved en auktion hos amerikanske Julien's Auctions på fredag.

Hvorfor?

Fordi grunge-ikonet Kurt Cobain havde den på under hans band Nirvanas kendte 'MTV Unplugged'-koncert i november 1993, skriver Rolling Stone.

Sidste gang, den var under hammeren, var i 2015, og her blev den købt af en fan – en forretningsmand, der ønsker at være anonym – for over 920.000 kroner.

Nu vil ejeren så sælge Cobains trøje videre, og det giver god mening, mener Darren Julien fra auktionshuset.

Der er nemlig mange penge i Kurt Cobain i disse år.

- Personen, der købte trøjen i 2015, købte den som en investering. Og fordi vi har opnået mange rekordpriser for Kurt Cobain-genstande, begynder folk at sælge dem videre. Så vi forventer, at den vil blive solgt for mere end det dobbelte beløb, siger han til Rolling Stone.

Hør Nirvanas gennembrudshit 'Smells Like Teen Spirit', mens du læser videre:

0:00

Uglet hår og slidt tøj på mode

Dermed er Kurt Cobains gamle cardigan blevet en indbringende pengemaskine, selvom den ironisk nok faktisk er ment som en protest mod det kommercielle liv. Det siger modeekspert Chris Pedersen, der blandt andet har lavet mange modeprogrammer for DR K.

- Hans stil var virkelig en fuckfinger til systemet. Herhjemme tænker vi måske ikke, at det var så vildt, men i en amerikansk sammenhæng var grunge en protest mod det kommercielle, middelklassen og high school-stilen, siger Chris Pedersen.

Efter 1980'ernes sult efter dyre tøjmærker, gav Kurt Cobain i 1991 med sin stil genbrugstøjet en renæssance hos de unge, da Nirvana bragede igennem med sangen 'Smells Like Teen Spirit'.

Nej, den har ikke været vasket, siden Cobain havde den på. Her ses pletterne tydeligt under en udstilling af trøjen på Hard Rock Cafe i New York City forud for auktionen. (Foto: Johannes Eisele © Scanpix)

Her viste han et alternativ med sit uglede hår og slidte tøj, og det fik mange unge til at iføre sig den samme stil. Nu var det pludselig moderne med ternede flannel-skjorter, slaskede trøjer med huller i, slidte jeans og militærstøvler.

Og den stil holder faktisk stadig, siger Chris Pedersen, der mener, at Kurt Cobain er lige så ikonisk som filmstjernerne Marilyn Monroe og James Dean. De døde ligesom Cobain som unge og endda i en tid før internettet, så de billeder, der findes af dem, er ofte ikoniske.

- Cobain er stadig et stilikon. Man kan jo ikke komme ud på en efterskole eller højskole uden, at der sidder nogen i et par slidte jeans og Dr. Martens-støvler, siger Chris Pedersen.

Cobains stil var kontroversiel

I dag kan vi uden problemer iklæde os stilen, siger Chris Pedersen, men sådan var det ikke i starten af 1990'erne, hvor Kurt Cobains tøjsmag var kontroversiel i visse kredse.

Det blev tydeligt, da den kendte designer Marc Jacobs i 1992 kastede sig over den nye grunge-stil med en kollektion for det dengang store tøjmærke Perry Ellis. Han diskede nemlig op med luksusudgaven af stilen. Nu var trøjerne lavet af kashmiruld og de ternede skjorter af silke.

Men selvom kollektionen stadig er kendt i modebranchen, var Marc Jacobs tydeligvis før sin tid. Kollektionen faldt nemlig ikke i god jord hos modehuset, der fyrede designeren bagefter.

Til gengæld kan Marc Jacobs i dag glæde sig over, at han var først til at omfavne stilen på catwalken.

- Man ser også stadig stilen i moden i dag, og et modehus som Dior har for få år siden lavet en grungeinspireret kollektion. Det er en stil, der ofte samles op. Ligesom punken var let afkodelig med sine nitter og sikkerhedsnåle, så var grungen også nem at afkode, siger Chris Pedersen.

Kurt Cobain var ikke bleg for at iføre sig en kjole på scenen. Her ses han under en koncert i Los Angeles i 1991. (Foto: Barry King © Getty Images)

Men Kurt Cobain gav ikke kun en fuckfinger til det kommercielle – han gjorde også oprør mod noget andet.

For ud over at dyrke den maskuline skovhuggerstil med slidte jeans og ternede skjorte var hans stil også 'et pudsigt oprør mod fastlåste kønsroller i et meget kønsopdelt USA', siger Chris Pedersen.

- Kurt Cobain var også en blød mand, der gik på scenen i blomstret kjole. Han lånte sin kæreste Courtney Loves hvide solbriller og farvede sit hår lyserødt. Den slags ville vi jo ikke tænke meget over i dag, men dengang var det vildt.

Og nu kan du altså – hvis du har mange penge – erhverve dig en af de beklædningsgenstande, som Kurt Cobain gjorde så kendt, at den nu står til at fordoble sin værdi.

Facebook
Twitter