Kussens komplekse kulturhistorie

Kussen har fået sin egen kulturhistorie. Det er den polsk-indiske tyske feminist Mithu M. Sanyal, der står bag bogen. Hun mener nemlig, at vulvaen har været gemt væk alt for længe.

Kusse, fisse, blomst, tissekone, punani, mis, filet. Kært barn har mange navne. Nu har feministen Mithu M. Sanyal skrevet bogen "Vulva - Det usynlige køn", der er en kortlægning af kussen, som igennem flere århundreder har været gemt væk.

Det hele begyndte, da Mithu Sanyal som 15-årig ville sy dekorative kusser ud af stof. Jagten på en opskrift sendte hende på biblioteket. Her opdagede hun, at hun hverken kunne finde den bog, hun ledte efter, eller det ord som beskrev, hvad hun ledte efter.

Vulvaen var ingen steder at finde - hverken i hendes eget ordforråd eller i bøgerne. Det ansporede hende til, at opsøge det forsvundne køn. Nu er det blevet til en hel kulturhistorie om det kvindelige kønsorgan, vulvaen.

- Vulvaen er blevet dæmoniseret og fornægtet i en sådan grad, at man end ikke kan tale om den i dag. Kussen er blevet usynliggjort, den er fraværende, fortæller Mithu Sanyal.

Dæmoniseret vulva

De tidligste historiske beviser på vulvaen fandt Mithu M. Sanyal i mytologierne. Her var kvindekønnet mægtigt og kunne alt - sågar redde verden. Siden da har kursen for vulvaen været for nedadgående.

- Jeg ønskede at ændre dette ved netop at sætte fokus på det kvindelige kønsorgan, som noget andet end et instrument, fortæller forfatteren.

Hun ville undersøge, om der overhovedet kunne findes kulturelle beviser på sin påstand om, at vulvaen har været højagtet engang.

Vaginae med skarpe tænder

På trods af sit fravær har vulvaen alligevel haft en nærværende rolle op gennem historien. I myterne afværgede den dæmoner ved rituelle fremvisninger, ligesom den var kendt for at besejre Djævelen og endog redde hele menneskeheden.

Og det er et billede, Sanyal godt kan lide - vaginaen som gerningsmand. Det er et billede, som man gennem tiden finder i ganske mange lande.

Også legenden om vulvaen som kastrationsmaskine findes overalt. I bogen beskriver Sanyal, hvordan kirken i den tidlige middelalder udbredte den myte, at hekse lod skarpe tænder vokse frem i deres kønsorganer. Ligesom det var almindeligt, at glubske vagina-gab optrådte i eventyr og legender.

- Kvinder måtte nedlægges med penisformede stokke og med sten til at hive de glubske tænder ud af skødet, fortæller Senyal.

Forfatteren ser det som en metafor for få kvinderne til at tie, til at vige fra det offentlige rum.

Muntre kussehistorier

Kussehistoriebogen rummer dog også mere muntre beretninger. Der er for eksempel historien om kønsbehåringsmoden i det 18.århundrede, hvor det ypperste var en ganske massiv hårpragt, hvilket resulterede i, at man kunne anskaffe sig en kønsbehåringsparyk til at understøtte den naturlige hårvækst.

Kulturhistorien "Vulva - det usynlige køn" udkom på dansk i fredags. Mithu M. Sanyal kan i aften opleves på Goethe instituttet i anledning af kvindernes internationale kampdag.