Kvinde min er den bedste kærlighedssang

Kim Larsens Kvinde min er alle tiders bedste danske kærlighedssang, den slår Lars Lilholts Kald det kærlighed, viser undersøgelse

Kim Larsen har skrevet den bedste danske kærlighedssang. (Foto: © Lars K Mikkelsen, Scanpix)

Alle tiders bedste danske kærlighedssang er Kim Larsens Kvinde min.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for for Søndagsavisen. 1.009 repræsentativt udvalgte danskere har stemt på deres favorit blandt 25 danske kærlighedssange gennem tiden.

Megahittet fra Gasolin-albummet Gas 5 får 14 procent af stemmerne, og dermed må Lars Lilholt se sin sang Kald det kærlighed henvist til en andenplads med ni procent af stemmerne.

Uenig i dommen

Lilholt accepterer sit nederlag til Larsen. Men han er uenig i danskernes dom.

- Kvinde min er en fed sang. Men min er lige så god, siger den jyske folkemusiker til Søndagsavisen og uddyber:

- Kald det kærlighed har et højere lixtal og en bedre melodi« siger han med et smil.

Selvom Kim Larsen vinder samlet set, kan Lars Lilholt dog trøste sig med, at både kvinder og midtjyder foretrækker hans sang.

Desuden holder han flere absolut kvalificerede konkurrenter bag sig.

Fenger foran Krebs og Linnet

På tredjepladsen ligger Søs Fenger med sangen Du er, som har fået seks procent af stemmerne, mens man på fjerde- og femtepladsen finder henholdsvis Poul Krebs med Sådan nogen som os og Anne Linnets Smuk og dejlig.

På sidstepladsen med nul procent af stemmerne er Susanne Lanas Hvis tårer var guld.

Henrik Smith-Sivertsen, der er forsker i populærmusik ved Det Kongelige Bibliotek, er ikke overrasket over listens toptre-sange.

- Sangene er formentlig skrevet til bestemte personer, men de er skrevet på en måde, så vi alle kan adoptere dem til vores eget kærlighedsliv - vi kan synge dem direkte til vores elskede, siger han.

Forsker: Fortjent sejr

Han mener dog, at det er helt fortjent, at Larsen slår Lilholt på målstregen.

- Med Kvinde min tør Larsen sætte ord på det, som Lilholt afstår fra ved at synge der findes ingen ord, ingen ord, der helt slår til, siger han.

Lilholt er uenig.

- Du kan kun definere kærligheden ved ikke at definere den, siger han.

Den påstand anerkender Henrik Smith-Sivertsen ikke.

Han mener, at Kim Larsen med Kvinde min netop glimrer ved også at beskrive kærlighedens skyggesider med stroferne:... Og jeg har hustlet og spillet tosset, og jeg har snydt dig, ja, og skammet mig og stjålet af din kærlighed, du ved besked, åh yeah....

Sang har åbnet døre

Lilholt er ikke bitter over andenpladsen.

- Jeg bøjer mig i støvet for Kim Larsen, men jeg siger også tak til min lille sang. Den har åbnet mange døre for mig, siger han. Søndagsavisen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Kim Larsen.