Kvinderne løber med litteraturstøtten

Otte ud af de 10 forfattere, der får flest støttekroner fra Statens Kunstråd og Statens Kunsfond, er kvinder. Det viser en opgørelse over de sidste fem år.

Mændene "sidder på flæsket" i litteraturens verden, erklærede Dansk Forfatterforenings formand Lotte Garbers på forsiden af Politikens debatsektion for tre uger siden. Men når det handler om statslig kunststøtte, holder den udlægning ikke vand.

Ud af de 10 forfattere, der har fået flest penge fra puljer i Statens Kunstråd og Statens Kunstfond over de seneste fem år, er de 8 kvinder, viser en beregning, som Politiken Research har lavet. Hovedparten af top-10 stammer fra den markante generation af kvindelige forfattere, der brød igennem i 1990'erne.

- Det virker, som om

ligestillingen
har indhentet litteraturen siden 1980'erne. Nogle gange har der endda været strømninger, som har været næsten totalt domineret af kvinder, siger litteraturforskeren Marianne Stidsen fra Københavns Universitet.

Første mand på femtepladsen

Listen toppes af digteren og fiktionsforfatteren Pia Juul med omkring 1,1 millioner kroner sammenlagt over fem år efterfulgt af Kirsten Hammann, Helle Helle og Naja Marie Aidt.

Først på femtepIadsen optræder en mandlig forfatter, nemlig Jesper Wung-Sung. En kvindelig forfatter i støttesystemet får i gennemsnit også godt 11.000 kroner mere end de mandlige kolleger - nemlig 188.926 kroner mod 177.103 til en mand over de fem år, støtten er opgjort.

Opblødning af cigarværelser

Der er dog fortsat flere mænd end kvinder, der får støtte.

- Der har været en gammeldags

prestige
i at være forfatter, som tidligere har tiltrukket mænd. Min pointe har været, at vores
branche
er noget gammeldags og mandsdomineret, og at priser ofte går til mænd, siger forfatterforeningens formand Lotte Garbers nu.

- Men det er da glædeligt, at der er en opblødning af cigarværelser og mahognibranche, som gør, at kvinderne er accepteret i de indre kamre, der fordeler støtten. Bekymringen i fremtiden bliver måske snarere, at fordi skønlitteratur sjældent læses af mænd, risikerer mandlige forfattere at blive kørt ud på et sidespor.

Kilde: Ritzau

Facebook
Twitter