Kvinfos direktør: Kvinder som Sofie Linde risikerer social udstødelse

12 år gammel oplevelse med sexchikane har sparket nyt live i MeToo i Danmark.

Malte Ebert og Sofie Linde på scenen ved ZULU Comedy Galla 2020 onsdag den 26. august, hvor Sofie Linde holdt sin tale, der har pustet til debatten om seksuelle krænkelser. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020) (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Tv-vært Sofie Linde sparkede nyt liv i #MeToo-debatten, efter hun holdt en opsigtsvækkende tale ved Zulu Comedy Galla i onsdags.

Her fortalte hun, hvordan hun som 18-årig praktikant til en fest i DR sagde nej til oralsex med en "stor tv-kanon" - selvom han truede med at ødelægge hendes karriere.

Men det bør aldrig være en 18-årig praktikants ansvar at sige fra. Det skal være virksomhedernes ansvar. Det siger Henriette Laursen, som er direktør i Kvinfo.

For selvom der er sket meget, siden #MeToo første gang trendede på Twitter, så kan det stadig have ret store konsekvenser, hvis man ligesom Sofie Linde siger fra over for seksuel chikane, forklarer Henriette Laursen.

- Man stiller sig et meget udsat sted, når man siger fra. Man bliver den, der ikke er sjov at lege med. Man bliver den, der bliver lukket lidt ud fra sociale arrangementer, og bliver den, der "ødelægger festen".

Det kan ifølge Kvinfo-direktøren koste en jobbet.

- Vi ved fra Aalborg Universitet, at dem, der fører sager om seksuel chikane, ender med at miste deres arbejde. Så på den måde er det en meget udsat post, hvis det er op til den enkelte at få sagt fra.

Det skal ikke være den 18-åriges ansvar

Selvom Henriette Laursen har meget stor respekt for, at Sofie Linde stiller sig frem og leverer budskabet om, at man godt kan sige fra over for seksuel chikane, så synes hun ikke, at det er fair, at det er den 18-årige, der skal tage det på sine skuldre.

- Det er ikke helt rimeligt, at en 18-årig skal have ansvaret for at sige fra. Det er rigtig godt, at man kan sige fra, men det er ledelsen i toppen af virksomheden, der skal gøre det.

Henriette Laursen mener, at MeToo-bevægelsen har været et "wake up call" for en del virksomheder, studiesteder og fagforeninger, der for eksempel har fået lavet undersøgelser af, hvor mange der oplever seksuel chikane.

Og det er et skridt i den rigtige retning, selvom vi slet ikke er i mål endnu.

- Der er langt igen, for det er en kulturforandring, vi er i gang med, siger Henriette Laursen.

Derfor har hun også en helt klar opfordring til arbejdspladserne om at fjerne ansvaret endnu mere fra dem, der bliver udsat for seksuelle krænkelser.

- Virksomheder, organisationer og studiesteder skal tydeligt sige, at her følger vi loven. Seksuel chikane er forbudt.

Ung DR-vært: Blevet nemmere at snakke om

Det er godt tre år siden, at #Metoo-bevægelsen lagde internettet ned med udførlige beskrivelser af seksuelle krænkelser.

Og de sidste tre år har da også ændret, hvordan vi snakker om sexchikane. Det mener i hvert fald 24-årige Anna Lin og 23-årige Asta-Maja Njor Boisen. Ifølge de to unge kvinder har #Metoo nemlig gjort det lettere at sige fra over for grænseoverskridende opførsel.

Det er noget, som Asta-Maja Njor Boisen har kunnet mærke i sin vennegruppe. Hun er udvekslingsstudent i Rom og sidder med i ligestillingsministerens ungepanel.

- Det har helt klart flyttet noget. Der har været en aftabuisering af den måde, man snakker om overgreb og sexisme på. Man kan snakke om det på en mere åben måde, siger hun.

Anna Lin er børnevært på DR Ultra. Hun synes også, at Metoo har ændret på måden at snakke om seksuelle krænkelser på.

- Der er kommet et nyt sprog for at snakke om de ting, der sker på ugebasis på en måde uden at sige "det er bare sådan, det er".

Selvom Anna Lin aldrig har været udsat for det samme som Sofie Linde, så har hun tænkt over, hvordan hun ville reagere, hvis det skulle ske.

Hun håber, at hun ligesom tv-værten ville sige fra på stedet - også selvom det er en magtfuld person som for eksempel en chef, der chikanerer hende.

Og så ville hun gå til en tillidsrepræsentant bagefter.

- Jeg håber da også, at jeg ville fortælle chefer eller en tillidsrepræsentant navnet på den person, der gjorde det.

Facebook
Twitter