Lady Gagas kæmpediamant stjal rampelyset: Diamanthandlere har ikke set noget lignende

Der er god grund til, at Oscar-vinderens halskæde fangede folks opmærksomhed, siger diamanteksperter.

Det gik ikke manges øjne forbi, at Lady Gaga havde en diamant på 128,54 karat om halsen på den røde løber. (Foto: mark Ralston © Scanpix)

Da Lady Gaga i aftes dukkede op på den røde løber ved årets Oscar-uddeling med en funklende diamanthalskæde til omkring 200 millioner kroner, var det noget, der fangede blitz- og rampelyset.

Men det er ikke kun lægfolk, der spærrer øjnene op for en sådan diamant.

- Det er en voldsom stor diamant, siger Katerina Pitzner, diamanthandler og direktør for Copenhagen Diamond Exchange.

- Det er vi slet ikke vant til, siger direktøren, der påpeger, at hun i kraft af sit arbejde til tider får set nogle "meget store sten".

- Men jeg har aldrig set noget, der kommer i nærheden af den sten, siger hun om diamanten på 128,54 karat.

En stjerne-diamant er født

Det tager milliarder af år at forme en diamant. Når det uhyre kostbare materiale endelig dukker op som en rå diamant, er dens skæbne langt fra fastlagt.

Når man finder en rå diamant, ved man nemlig så at sige ikke, om det bliver en dreng eller en pige, forklarer Sidsel Dalby Glerup, som er gemmolog og diamanthandler.

Lady Gaga bare det opsigtsvækkende halssmykke, som slet og ret bærer navnet "The Tiffany Diamond". REUTERS/Danny Moloshok (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

Slutresultatet er afhængigt af, hvordan stenen bliver skåret og poleret.

- Her er der sprunget noget helt fantastisk ud af det, lyder vurderingen fra gemmologen, som peger på, at det handler om at få diamanten til at reflektere lyset optimalt.

- Det har de formået her, siger Sidsel Dalby Glerup, der kalder det en videnskab at slibe sådan en diamant.

Begge eksperter peger på, at diamantens farve også er en vigtig grund til, at smykket menes at have et prisskilt på omkring 200 millioner kroner.

- Når den er farvet, og den samtidigt er så stor, er der tale om noget uhyre sjældent, lyder det fra Sidsel Dalby Glerup, der siger, at kun omkring 1 ud af 10.000 diamanter er farvede.

- Vi er ovre i et helt andet game af meget sjældne diamanter, siger diamanthandleren, der mener, at diamanten også skiller sig ud ved at have hele 82 facetter frem for de normale 58, som ses i et såkaldt traditionelt brilliant cut.

- Det gør, at den funkler helt vildt.

Del af et eksklusivt selskab

En sidste faktor ved diamanten, der er med til at skabe ekstra opmærksomhed omkring den, er, at den - inden i går - efter sigende kun havde været båret af to kvinder, siden den blev fundet i Sydafrika i 1877.

Noget som diamantens ejer - det eksklusive smykkefirma Tiffany's - ikke har været sene til at påpege.

Den ikoniske diamant blev båret af Audrey Hepburn, da der skulle tages billeder for at promovere filmen Breakfast at Tiffany's i 1961. (Foto: Shannon Stapleton © Scanpix)

Den første var ifølge selskabet Mary Whitehouse, hustru til den amerikanske diplomat Edwin Sheldon Whitehouse, som havde den på ved en Tiffany-galla i 1957.

I 1961 blev den foreviget, da den ikoniske Audrey Hepburn lod sig fotografere med den i forbindelse med filmen Breakfast at Tiffany’s.

Facebook
Twitter