Lær alt om VM-lodtrækning på 5 minutter

Grønsvær, seeding, puljer og VM i fodbold. Danmark skal spille fodbold - her er en en lynguide, der får dig til at forstå, hvad der på spil for de rød/hvide danske drenge - og os andre.

ADVARSEL! Hvis du sidder og ser alle fodboldkampe i tv og tjekker tekst tv for at følge med i den tyske anden bundesliga, så læs ikke denne artikel. Den er en hjælp til de, som ikke helt har styr på begreber som fjerde seedningslag, hjemmebanefordel og herretacklinger.

I aften er en stor aften, hvor det bliver offentliggjort, hvem Danmark skal spille mod, når det går løs til VM i Sydafrika til sommer. Selv om der er lang tid til VM, er modstanderne vigtige fordi i morgen vil alle de fodboldtossede i din omgangskreds tale om det. DR Sportens fodboldglade kommentator tager dig i hånden og klær dig på.

- Der er store sportslige udsving i styrken af modstanderne. Der er nogle puljer, hvor chancerne er rigtig gode og nogle, hvor det bliver op ad bakke, forklarer Henrik Liniger fra DR Sporten.

Seeding

Det er på forhånd lidt afgrænset, hvilke hold Danmark kan ende med at spille mod. Det skyldes den såkaldte seedning, som lå fast allerede i onsdags.

Seedning er en umiddelbar inddeling i puljer, typisk efter kontinent. Danmark er derfor seedet med en række europæiske lande. Der er i alt fire seeding grupper, hvor gruppe 1 er de såkaldte A hold. Det er de hold, som er turneringens stærkeste.

Hjemmeholdet altid med

Det er i Sydafrika, at turneringen spilles, og derfor er hjemmeholdet automatisk et A hold. Det er nu ikke på grund af landets præstationer på fodboldbanen, men af praktiske årsager.

- Netop derfor er Sydafrika også et af de lande, vi gerne vil trække fra pulje 1. Det er ikke et særligt stærkt hold, forklarer han.

DR Sportens ønskeseddel

Danmark skal spille mod et fra hver af de på forhånd seedede puljer. Henrik Liniger har ønskesedlen klar, og vi ikke vi trækker Sydafrika er det et andet hold han gerne ser.

- Vi vil gerne møde Argentina. De er historisk set stærke, men de seneste par år har de ikke været så stærke. Der har vi gode chancer, spår han.

I de øvrige puljer er der hold, hvor vi står stærkere end mod andre. Hvis vi kunne vælge frit på hylderne, skulle vi pege på Nordkorea, New Zealand og Algeriet, mener Henrik Liniger.

New Zealand på vippen

- New Zealand har næsten ingen fodboldtradition, og det er nærmest et held, at landholdet overhovedet er med. Hvis det skulle havde konkurreret mod Australien i kvalifikationsrunderne, var det aldrig kommet med, siger fodboldkommentatoren.

Han forklarer, at Australien stillede op i Asienpuljen, mens New Zealand stillede op i Stillehavspuljen, hvilket har forbedret New Zealands chancer væsentligt.

Frygter Spanien

Der er nogle hold, som vi helst vil undgå, fordi det er så godt som umuligt for os at slå dem, selvom vi har forsøgt en del gange.

- Spanien er et fantastisk stærkt hold. Landholdet er regerende europamestre, og generelt er der dårlig stemning mellem Danmark og Spanien, blandt andet fordi holdet altid tæver os i de større turneringer, siger Henrik Liniger.

De stærke spaniere har tidligere smidt os ud af tre slutrunder i 80' erne.

USA går frem

Selvom amerikanerne generelt ikke er den stærkeste fodboldnation, går det godt for det amerikanske fodboldhold.

Vi slog dem ganske vist i en ubetydelig venskabskamp, men vi skal ikke regne med at få noget foræret, mener DR's fodboldmand.

- Amerikanerne er meget stærke i turneringer. Vi kan godt få problemer, når de to meter høje collegefyre tromler ind over banen, mener Herik Liniger.

Han frygter, at vi møder amerikanerne i puljen.

- De er alt for stærke fysisk og spiller i højt tempo, fastslår han.

Kan vi vinde?

Landsholdet er stærkt nok til at komme langt, uanset hvem vi skal møde, men vejen frem kan blive mere eller mindre vanskelig afhængigt af, hvem vi møder.

- Respekten er stor for Danmark. Vi har klaret os flot i kvalifikationsrunderne over for stærke hold som Sverige og Portugal. Derudover har vi ry for at være et lille land, der spiller over evne, siger Henrik Linger.

Facebook
Twitter