Lagde du også mærke til det? Nye tiltag indført i Den store bagedyst

Corona-restriktionerne har blandt andet medført, at deltagerne i årets udgave 'Den store bagedyst' har handsker på.

I den aktuelle sæson af 'Den store bagedyst' er der taget alverdens forholdsregler for at undgå smittespredning. (Foto: Carsten Mol © dr)

Jublende highfives, trøstende kram og tilklistrede hænder solidt plantet i kagedejen.

Det er noget af det, vi er vant til at se, når deltagerne i 'Den store bagedyst' slår sig løs i bageteltet.

Men da premiereafsnittet på niende sæson af 'Bagedysten' rullede over skærmen på DR1 lørdag aften, var kram erstattet af klapsalver og albueanerkendelser og deltagernes hænder pakket godt ind i hvide og sorte handsker.

For ligesom alt andet her i det herrens år 2020 har corona-pandemien naturligvis også sat sit præg på 'Den store bagedyst'.

Det fortæller Søren Olsen, der er redaktør på programmet.

- Vi har bedt deltagerne - og dommerne, når de skal smage på kagerne - om at tage handsker på for at sikre os. Vi tænker, at dét, at man har handsker på, gør, at deltagerne har en bevidsthed om, at de er i gang med madlavning. Og at det er fødevarer, der ikke skal i berøring med noget andet.

- Det er en tydeliggørelse for alle af, at nu går man i gang med at lave mad, der skal kunne serveres for nogen bagefter, forklarer han.

En anden corona-restriktion, du måske også lagde mærke til i programmet lørdag aften, er, at deltagerne nu er rykket længere fra hinanden, når de sidder og skal modtage dommernes respons på deres kager.

For ligesom alle os andre har 'Bagedyst'-deltagerne naturligvis også skullet holde afstand. Og særligt manglen på fysisk kontakt mellem deltagerne havde de det svært med, fortæller Søren Olsen.

- De kan jo ikke trøste hinanden, som man ellers har kunnet før, når en røg ud. En god krammer er ellers en del af 'Bagedystens' dna, så det har da været træls for dem at undvære, siger han.

Sådan ser det ud, når deltagerne laver kage i den nye sæson af 'Den store bagedyst'; de har gummihandsker på. (Foto: Carsten Mol © Dr)

Mange ændringer bag kameraet

Mens handskerne og de manglende kram nok er de mest iøjenfaldende ændringer for tv-seerne, har man bag kameraet foretaget en række markante ændringer i arbejdsforholdene, som har haft indflydelse på hele produktionen.

Bageteltet er blandt andet blevet lavet større, så der har været mere plads bag kameraerne til produktionsholdet, ligesom der også er blevet sat ekstra spritdispensere, håndvaske og gummihandskestationer op.

Derudover har fotograferne brugt tid på at spritte udstyret af inden optagelser, da det oftest har været lånt ud til andre produktioner.

Når hele produktionsholdet og deltagerne har skullet spise frokost, har man siddet med god afstand mellem hinanden, ligesom den buffet, man normalt har kunnet mæske sig i, er blevet erstattet af portionsanretninger.

Endelig har alle deltagerne også haft deres helt egne sminkestationer, så ingen har delt makeup og pensler.

- Det har fyldt et helt selskabslokale, siger Søren Olsen.

De små dekorationer har været ekstra svære

Der har dog også været et par uforudsete hændelser i forbindelse med nogle af de nye tiltag.

- For deltagerne har det haft den direkte konsekvens, at der jo er nogle ting, der er sværere at lave med handsker på. Særligt når de skal lave fint fingerarbejde som små dekorationer eller arbejde med noget, der klistrer. Det er sværere at ælte en dej med handsker på, siger Søren Olsen og fortsætter:

- Omvendt har det været en lille fordel, hvis man har fået smurt chokolade ud på hænderne. Så kan man jo bare tage handskerne af og tage nogle nye på.

Det hvide 'Bagedyst'-telt er blevet udvidet, så der er plads til mere afstand mellem deltagerne og produktionsholdet. (Foto: Carsten Mol © Dr)

Søren Olsen har været redaktør på 'Den store bagedyst' i alle de år, DR har sendt programmet, og han indrømmer, at optagelserne af den aktuelle, niende sæson har været en prøvelse for hele holdet.

- Det har været svært for deltagerne at få enderne til at mødes, og det har været et hektisk forløb for os alle.

- Normalt begynder vi optagelser i april, men på grund af corona måtte vi udskyde optagelserne flere uger. Så deltagerne har ikke haft meget tid mellem hvert program til at øve sig. Og da vi nåede semifinalen og finalen, var vi så pressede på tiden, at vi måtte klemme det sammen i én uge og filme fire dage i træk.

- Vi var alle godt udkørte til sidst, siger han.

Fortsat masser af god stemning og godt humør

Men der er trods alt også kommet noget positivt ud af den megen opmærksomhed på hygiejne, og flere af de tiltag, der er blevet indført i år, bliver sandsynligvis ført videre i de kommende sæsoner, vurderer Søren Olsen.

- Jeg tror, mange af de ting, vi ser her under corona, kommer til at fortsætte. Ikke kun hos os, men alle steder. Det bliver nok et skifte for alle på den lange bane i forhold til fokus på hygiejne og den måde, vi er sammen på.

Og så kan hverken et par gummihandsker, lidt ekstra afstand i køkkenet eller en manglende highfive tage de vigtigste ingredienser ud af 'Den store bagedyst'.

- For mange er 'Bagedysten' en virkelighedsflugt, man tænder for for at leve sig ind i et drømmeunivers, hvor man ikke skal bekymre sig om hverdagens trængsler, siger Søren Olsen.

- I 'Den store bagedyst' bliver man mødt af god stemning, godt humør og lækre kager. Og selvom der selvfølgelig vil være en albuehilsen eller en bemærkning om corona, har vores tanker har været, at folk gerne må få en pause fra corona-væsenet.

Du kan se 'Den store bagedyst' hver lørdag klokken 20 på DR1 eller allererede fra klokken 18 på DRTV.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk