Lars fra 'Bagedysten' så døden i øjnene: 'Nu gør jeg kun ting, jeg har lyst til'

Efter at have været tæt på at dø indså Lars Bjødstrup, at han skulle gøre nogle ting anderledes.

(Foto: Carsten Mol © DR)

De fleste kender nok til det der med, at man absolut ikke vil blive ligesom sine forældre.

Sådan var det også for Lars Bjødstrup fra 'Den store bagedyst'.

Han er født og opvokset på Lolland og havde som ung meget travlt med at lægge afstand til sin fars konditorforretning, hvor moren også arbejdede.

- Han ville have, jeg skulle overtage forretningen og være Maribos nye, store konditor, men jeg ville bare noget andet. Jeg vidste ikke hvad, men det skulle bare være noget andet end det, min far lavede, siger han.

Så Lars Bjødstrup kastede sig ud i at finde sin egen vej gennem livet.

Det betød, at han rejste til København og blev det, han selv kalder "fri kunstner", hvilket også førte ham forbi Kunsthøjskolen på Langeland i en årrække. Først i en alder af 36 begyndte han på HF, og da han efterfølgende begyndte at læse på universitetet, havde han rundet de 39 år.

- Det gik op for mig, at det var nu, det skulle være, hvis jeg ville være akademiker, griner 'Bagedystens' 60-årige alderspræsident.

Var tæt på at dø af blodprop

For tre år siden blev Lars Bjødstrups liv pludselig vendt fuldstændig op og ned, da han var på en rejse i Australien.

- Det startede med, at jeg faldt under en tenniskamp og brækkede kravebenet kort før turen. Det betød, at jeg ikke kunne tage støttestrømper på (for at undgå blodpropper i benene), da vi skulle flyve den lange tur. Jeg kunne simpelthen ikke trække dem op.

Selvom han ikke blev Maribos store konditor, som hans far ønskede, har Lars Bjødstrup taget glæden ved kagebagning til sig og kan for tiden ses i 'Den store bagedyst' på DR1 og DRTV. (Foto: Carsten Mol © DR)

Af sted kom han dog. Men da han landede efter mere end et døgns rejsetid, havde Lars Bjødstrup fået ondt i benet. Han slog det dog hen som ingenting og rejste ufortrødent videre og vandrede løs.

Men det samme gjorde den blodprop, Lars Bjødstrup havde fået i benet, og som var årsagen til muskelsmerterne. Den havde bevæget sig op til lungerne, og da han stod foran en ny flyvetur tværs over Australien, blev han indlagt.

- Det var så alvorligt, at hvis jeg havde sat mig op i det fly, var jeg kommet ned i en ligpose, fortæller Lars Bjødstrup.

Lars Bjødstrup blev indlagt på et hospital i Sydney på grund af en blodprop. Han fortæller, at han ikke var kommet ned i live, hvis han var fløjet videre til den vestlige del af Australien, som ellers var planen. (© PRIVATFOTO)

Ville udfordre sin egen historie

Da han efter sin indlæggelse var rask nok til at vende hjem til Danmark, skulle han igennem et længere udredningsforløb. Og her gik det blandt andet op for ham, hvor heldig han er at høre til i Danmark.

- Noget af det første, jeg blev spurgt om, da jeg blev indlagt i Sydney, var, om jeg havde et kreditkort. Så den der automatik om, at vi bliver hjulpet, hvis der er noget galt, blev virkelig sat på prøve.

Men Lars Bjødstrup fik også øjnene op for, hvad livet betyder for ham, og hvordan han skulle til at gøre nogle ting anderledes.

Derfor samlede han på trods af sin store modstand som ung bageforklædet op efter sin far og gav sig i kast med at bage kager i alverdens afskygninger. For nu var lysten der endelig.

Og den har endda drevet ham så vidt, at han meldte sig til 'Den store bagedyst', hvor han i disse uger slår sine folder på DR1.

- Jeg ville udfordre min egen genetik og historie. Jeg havde en modstand mod det som yngre og ville tage afstand fra det, mine forældre foretog sig. Men et eller andet sted har jeg jo nok altid haft en lyst til at lave de snirklede kager, griner han og fortsætter:

- Jeg synes egentlig altid, jeg har været god til at gøre de ting, jeg havde lyst til. Men den evne er kun blevet skærpet efter blodproppen, siger 'Bagedyst'-deltageren og fortæller, at der er mange ting, der simpelthen bare ikke betyder noget for ham længere.

For eksempel var han tidligere meget politisk engageret.

- Det gider jeg ikke røre ved længere, siger Lars Bjødstrup, der også er kunstmaler, og fortsætter:

- Kunst forholder jeg mig heller ikke til. Hvis folk har en mening om mine malerier, er det fint. Men jeg gider ikke diskutere det med folk. Jeg tager mig endnu mere tid til at male nu, men jeg maler for min egen skyld.

Den bageglade gymnasielærer bruger nu endnu mere tid på de ting, der gør ham glad. Det gør det for eksempel at være i sit atelier, hvor han kan male i timevis. (Foto: PRIVATFOTO)

Tidligere tog han mange hensyn til folk, ligesom han også gjorde mange ting for at opfylde andres behov.

- Hvor mange gange har man ikke sagt: "Ja ja, vi kommer på lørdag", selvom det passede ad helvede til? Jeg troede, jeg skulle være social og udadvendt. Men det er bare ikke vigtigt for mig længere.

- Jeg har ifølge aldersgennemsnittet 22 år tilbage at leve i. Skulle jeg ikke have lov til at gøre det, jeg har lyst til?

Han vil ikke sige, hans nye tilgang til livet ligefrem har kostet venskaber, men han kan godt mærke, at hans omgangskreds er blevet mindre, efter han er begyndt at prioritere, hvordan han bruger sin tid.

- Jeg er færdig med at smalltalke. Der skal være substans i det, jeg foretager mig. Det skal ikke være en let kniplingekage, det skal være en bastant mousse, griner han.

'Skideligegyldigt' hvad andre synes

Budskabet om at mærke, hvad man egentlig har lyst til, og så gøre det, er også noget, Lars Bjødstrup forsøger at give videre til de elever, han til daglig underviser i dansk og samfundsfag på Tietgen Handelsgymnasium i Odense.

- Jeg siger til dem, at de skal prøve at slappe lidt af. De lever i en kultur med Instagram og andre sociale medier, hvor man bruger enormt meget tid på, hvad andre mennesker synes, siger han og fortsætter:

- Og det er skideligegyldigt, for man kan jo ikke kontrollere det alligevel. Du kan kun styre, hvordan du selv agerer.

Hvad der skulle have været en munter tur til Australien, endte for Lars Bjødstrup med en indlæggelse og et nyt syn på livet. Her er han i det vestlige Australien på Cape Naturaliste. (Foto: PRIVATFOTO)

Lars Bjødstrups elever kender hans historie, og han prøver at være et godt eksempel ved at være sig selv, mens han tager dem alvorligt og møder dem i øjenhøjde.

- Jeg tænker, jeg er nødt til at give noget af mig selv for at præge dem, som han siger.

For ifølge Lars Bjødstrup er der udelukkende fordele ved at være tro mod sig selv og leve "et autentisk liv".

- Det giver mig en ro, fordi jeg ikke skal præstere noget. Jeg kan tage det helt roligt, når jeg siger nej til folk.

- På den måde er der en vis frihed i at have været ved at dø.

Du kan se, hvordan det går Lars Bjødstrup i 'Den store bagedyst' hver lørdag klokken 20 på DR1 og allerede fra klokken 18 på DRTV.