Lars H.U.G.: Kliché kunne ikke spille musik

At Klichés musik efter 31 år er så populær, at den nu bliver genudgivet, er lidt af et mysterium. Gruppen kunne nemlig slet ikke spille musik, fortæller Lars. H.U.G. DR Kultur.

Egentlig var Lars H.U.G. slet ikke god til at spille guitar. Hvis det skal være helt rigtigt, var han faktisk en temmelig dårlig musiker. Men på den anden side. Det var de andre i gruppen Kliché også.

Medlemmerne af Kliché gik på kunstakademiet i Århus og gik ikke så meget op i øve skalaer og mestre tekniske færdigheder. Det var ikke dét, det handlede om.

Derfor kan det også forekomme underligt, at Kliché, 31 år efter debutalbummet "Supertanker" udkom, stadig er så populære, at det giver mening at udsende opsamlingsalbummet "De samlede klicheer", som netop er kommet på gaden.

"Vi var antimusikere alle sammen"

Albummet indeholder Klichés samlede værker, hvilket vil sige de to album "Supertanker" og "Okay Okay Boys" samt to sange fra opsamlingen "Pære Punk".

Men ifølge den hedengangne gruppes forsanger, Lars H.U.G., var det måske i virkeligheden det manglende musikalske talent, der gjorde gruppen så succesfuld.

- Vores ambitioner var slet ikke var i niveau med, hvad vi kunne. Vi var stort set antimusikere alle sammen, og det gjorde jo, at vi måtte udvikle nogle arbejdsmetoder og musikalske modeller, så vi kunne stå inde for det, vi lavede. Så når musikken er så enkel, så er det også, fordi vi i princippet slet ikke kan spille, siger han og fortsætter.

- Den musik, vi lavede, lavede vi, fordi det var det, vi kunne overskue, kunne magte og bringe til torvs. Og det er også derfor, det nok lykkedes os at lave nogle rimelig vellykkede plader, fordi vi kendte vores begrænsning.

"Uden Kliché sad jeg ikke her"

Ifølge Lars H.U.G. tog det ikke lang tid for ham, at sige ja til idéen om at genudgive Klichés bagkatalog.

- Jeg bliver præsenteret for rigtig mange ideer, men det her var en af dem, jeg med lethed kunne sige ja til. Vi er jo stolte af de plader, og de har jo bragt os vidt omkring og især i mit tilfælde og i min karriere. Hvis Kliché ikke havde lavet "Militskvinder", der blev et hit, sad jeg ikke her. Det var springbrættet frem til en solokarriere for mig - det er det, der gjorde at folk interesserede sig for mig, siger han.

Formand Mao var en stor stjerne

En af de ting, som Kliché fik stor opmærksomhed for, da de først brød igennem, var, - ud over deres stramme blanding af punk, pop, rock og elektronisk musik - deres brug af citater fra Maos lille røde.

- Da vi falder over Mao, så synes vi bare, at det er en fantastisk sang, vi kan lave ud af hans digt. Og det i sig selv er en smuk oplevelse. Det er et meget velskrevet og poetisk digt, siger han.

Det var dog ikke alle, der havde den samme oplevelse af Maos digt, når Kliché satte musik til det. Dengang i sluthalvfjerserne holdt Kliché til i Fronthuset i Aarhus sammen med en samling andre politisk engagerede unge.

- Nogle af de kvindelige medlemmer, der kom derovre, var gået forbi døren og havde hørt det med, at "de elsker uniformer, ikke silkestoffer", og de opfattede det straks som en kvindediskriminerende sang. Det blev taget op på et stort møde, hvor vi stod til en ordentligt skideballe - indtil det tørt lød fra os "Jamen, det er jo af formand Mao". Så klappede de alle sammen i, for han var jo en af de store stjerner, fortæller Lars H.U.G.

"Jeg er altid i gang med en ny plade"

Mens det er 31 år siden, at Klichés første album udkom, er det også efterhånden nogle år siden, at Lars H.U.G. selv var på banen med et soloprojekt. Det var i 2003, da han udgav "Save Me From This Rock'n'Roll". Alligevel har han ikke planer om at udgive et album i den nærmeste fremtid.

- Jeg er jo altid i gang med en ny plade. Men at sige hvornår tingene er færdige, det kan jeg ikke. Jeg har jo været i gang med en film i 17 år, så det skal man passe på med. Det er jo ikke, fordi jeg har travlt med at komponere, der går immervæk et par år imellem. Men sådan er jeg nu engang indrettet, desværre. Så jeg har gang i en ny plade, men jeg kan ikke se nogen afslutning herfra, så nu får vi se, hvornår den kommer, siger han.

Du kan vinde "De samlede klichéer" her ved at deltage i vores konkurrence.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk