Lars Mikkelsen: Politikerne bør sige undskyld til børnehjemsofre

Skuespiller Lars Mikkelsen mener, at staten skylder Godhavn-drengene en undskyldning.

Lars Mikkelsen spiller en af hovedrollerne i filmen "Der kommer en dag", som tager udgangspunkt i den vold, der fandt sted på børnehjemmet Godhavn i 1960'erne. (© Nordisk Film (pressefoto))

Skuespiller Lars Mikkelsen opfordrer nu landets politikere til at sige undskyld.

Undskyldningen skal falde til de danske mænd, der som børn i 1960'erne blev udsat for overgreb, vold og omsorgssvigt på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland, mener skuespilleren.

- Hvorfor ikke hjælpe dem med at få det bedre? Jeg kan simpelthen ikke se, hvorfor man ikke skulle gøre det som stat og samfund, siger Lars Mikkelsen, der i en ny film "Der kommer en dag" spiller forstanderen på et børnehjem, der skal forestille at ligne børnehjemmet Godhavn i 1960'erne.

I forbindelse med optagelserne har han mødt flere af de mænd, der i 1960'erne boede på Godhavn.

Mændene har i flere år efterlyst en undskyldning fra staten, som de tidligere børnehjemsbørn i både Norge og Sverige har fået.

- Jeg forstår godt, hvor de kommer fra, og hvor ondt det gør. Det er jo bare at kigge på dem, siger skuespilleren.

Men både den tidligere regering og den nuværende regering har afvist at give mændene en undskyldning. Senest i februar i år afviste socialminister Karen Ellemann (V) det fra folketingssalen:

- Regeringen kan ikke påtage sig ansvaret for, hvordan samfundet dengang var indrettet, for datidens love og normer og for datidens menneskesyn, sagde hun.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, har dog forsøgt at samle et flertal om en undskyldning, efter at partiet kom i opposition.

Hvad drengene oplevede på Godhavn i 1960'erne er nøje dokumenteret i den såkaldte Godhavnsrapport fra 2011.

Vold, overgreb og brug af stærk antipsykotisk medicin på drengene fandt sted helt op til 70’erne. Det er også dokumenteret, at der i hvert fald er fundet et seksuelt misbrug sted fra en voksens side mod en dreng.

"Der kommer en dag" har premiere den 21. april.

Godhavn er i dag en velfungerende institution, milevidt fra det der foregik dengang.

Opdateret med information om, at Socialdemokraterne har forsøgt at samle flertal om en undskyldning til Godhavn-drengene.

Facebook
Twitter