Lars Mikkelsen vinder international Emmy for rolle i DR-serie

Lars Mikkelsen sikrede sig natten til tirsdag en Emmy foran skuespillere fra Brasilien, Canada og Tyrkiet.

Allerede i næste uge har Lars Mikkelsen mulighed for at få endnu en international pris for sin rolle som Johannes Krogh. Da er han nomineret til en C21 International Drama Award i London (Foto: PETER FOLEY © Scanpix)

Den danske skuespiller Lars Mikkelsen har natten til tirsdag vundet en international Emmy for bedste mandlige skuespiller for sin præstation i DR's tv-serie "Herrens Veje".

Lars Mikkelsen var nomineret til den fornemme tv-pris sammen med skuespillere fra Brasilien, Canada og Tyrkiet.

- Det virker fuldstændigt surrealistisk det her. Der var så mange stærke optrædender fra de andre nominerede. I Danmark har vi i mange år været frontløbere på drama og denne pris sætter streg under at man stadig kan regne med os. Jeg er så glad og beæret, siger Lars Mikkelsen.

I "Herrens Veje" spiller han den dominerende præst og patriark Johannes Krogh. Han er gift med Elisabeth, som spilles af Ann Eleonora Jørgensen.

Første danske pris

Tidligere har de danske skuespillere Sofie Gråbøl og Sidse Babett Knudsen været nomineret til en Emmy i kategorien bedste kvindelige skuespiller for deres roller i henholdsvis "Forbrydelsen" og "Borgen". Dog uden at vinde.

Nattens pris til 54-årige Mikkelsen kommer på et tidspunkt, hvor skuespilleren, der længe har været et velkendt navn i Danmark, for alvor også har fået succes i udlandet.

I særlig grad med rollen som russisk præsident i den store Netflix-succes "House of Cards". En rolle, som han siden 2015 har portrætteret i ti afsnit fordelt på sæson tre, fire og fem.

Inden da var Mikkelsen blandt andet med i flere store DR-dramaer tilbage i 00'erne. Heriblandt "Rejseholdet", "Edderkoppen", "Nikolaj og Julie", "Krøniken" og "Forbrydelsen".

De seneste år har han også medvirket i danske film som "Vinterbrødre", "Der kommer en dag" og "9. april".

Det var også Lars Mikkelsen, der i 2017 guidede seerne gennem DR's dokumentarfortælling "Historien om Danmark".

Lars Mikkelsen blev uddannet som skuespiller fra Statens Teaterskole i 1995. Han blev efterfølgende tilknyttet Det Kongelige Teater.

DR, der står bag "Herrens Veje", har tidligere haft stor succes ved de prestigefulde Emmy-shows.

22 gange er DR-serier blevet nomineret til prisen for årets serie.

Fire gange har en DR-serie vundet. "Livvagterne" i 2009, "Ørnen" i 2005, "Nikolaj og Julie" i 2003 og "Rejseholdet" i 2002.

- Det er en stor ære og glæde for DR og Danmark, at Lars Mikkelsen har fået årets internationale Emmy for sin rolle i Herrens Veje. Han fortjener det fuldt ud. I over to år har Lars levet og åndet med karakteren Johannes, og med sit lysende skuespiltalent og sin utrættelige arbejdsindsats har han skabt et fantastisk portræt af et mangesidet og voldsomt menneske, siger Camilla Hammerich fra DR Drama, der er producent på Herrens Veje.

/ritzau/