Lars Vilks: Min sikkerhed er skærpet efter mordforsøg på Hedegaard

Den svenske kunstner Lars Vilks fortæller, at hans sikkerhedssituation er blevet skærpet efter, at Lars Hedegaard blev udsat for mordforsøg i sidste uge.

Den svenske kunster Lars Vilks er i København for at tale om ytringsfrihed torsdag aften. (© DR)

Mordforsøget på forfatteren Lars Hedegaard har ikke kun haft betydning for Hedegaards egen sikkerhedssituation. Her en uge efter mordforsøget fortæller den svenske kunster Lars Vilks til DR Nyheder, at hans sikkerhed er blevet skærpet efter mordforsøget på Hedegaard.

- Ja, det har haft betydning for min sikkerhedssituation, for det regnes jo for samme region. Jeg får ikke så meget at vide om det, men rent automatisk bliver min sikkerhedssituation forstærket, siger Lars Vilks, der ikke kan bevæge sig fra et sted til et andet uden livvagter.

Lars Vilks fra talerstolen (© DR)

Torsdag aften skulle han tale om ytringsfrihed på kulturhuset Krudttønden på Østerbro, og derfor har Københavns Politi og PET været massivt på plads i og uden for kulturhuset.

- Der vil altid være sikkerhed omkring en mand som Lars Vilks, men den sikkerheedem har fået et par hak opad på grund af drabsforsøget i sidste uge. Og det er en sikkerhed, som er synlig til stede udenfor med Københavns Politi og indenfor med PET, der er mødt talstærkt op, siger DRs retskorrespondent, Claus Buhr, der var til stede under mødet.

Fra scenen nævnte både Vilks og de andre talere Hedegaard og mordforsøget i sidste uge.

Lars Vilks fra talerstolen (© DR)

Muhammed som hund

Lars Vilks blev selv verdenskendt, da han tegnede profeten Muhammed som hund tilbage i 2007. Hans karikaturtegning, som blev bragt i flere svenske aviser, fulgte dødstrusler fra al-Qaeda, overfald, forsøg på at nedbrænde hans hus og drabsforsøg.

Lars Vilks fra talerstolen (© DR)

I dag lever Lars Vilks under politibeskyttelse døgnet rundt, ligesom den danske karikaturtegner Kurt Westergaard har gjort, siden hans karikaturtegning af profeten Muhammed blev bragt i Jyllands-Posten i 2006. Og det samme kommer Lars Hedegaard formentlig til, fordi han blev udsat for mordforsøg i sidste uge.

Da Lars Vilks hørte om, at Hedegaard var blevet udsat for mordforsøg, blev han meget overrasket, siger han.

- Det var vældig mærkeligt, at det var Lars Hedegaard. Jeg blev overrasket, fordi han ikke er debattør, siger Lars Vilks og fortsætter:

- Man får en bekræftelse i, at der er stærke islamistisk kræfter, siger han.

Overdænget med rådne æg

Da Lars Vilks for et år siden stod for en forelæsning i den svenske by Karlstad om netop ytringsfrihed, begyndte flere af deltagerne at kaste æg efter ham, mens de råbte skældsord.

I januar sidste år blev tre mænd fremstillet i Göteborg Byret, sigtet for at have planlagt drab på Vilks.