Laurbær-vinder mødte sin hovedfigur på psykiatrisk afdeling

Årets vinder af De gyldne Laurbær, Jussi Adler-Olsen, voksede op på et psykiatrisk hospital, hvor hans far var overlæge. Her mødte han den mand, der blev hovedpersonen i hans thriller-serie.

De danske bogkøbere og kritikere har længe været begejstrede for forfatteren Jussi Adler-Olsen.

Hans roman "Journal 64" fra 2010 var årets julegavehit, og da den udkom i november sidste år, fik den både fem- og seksstjernede anmeldelser af de danske aviser og dagblade.

I dag er den så også blevet belønnet i form af Boghanderforeningens pris, De Gyldne Laurbær, som er en af de mest eftertragtede litterære priser i Danmark.

Debutant i fyrreren

Men det var på ingen måde givet, at Jussi Adler-Olsen skulle blive en af de mest populære danske forfattere.

Han udgav først sin debutroman i 1997, da han var sidst i fyrrerne, og havde inden da været vidt omkring.

Blandt andet har Jussi Adler-Olsen studeret både medicin og filmvidenskab, ejet et forlag og et tegneserieantikvariat samt været direktør på Interpresse.

Skildrer den menneskelige ondskab

Selvom Jussi Adler-Olsen debuterede i 1997 med romanen "Alfabethuset", var det først, da han udgav sin første thriller i serien om vicekriminalkommissær Carl Mørck og afdeling Q, at han for alvor fik fat i de danske læsere.

Thriller-serien er ifølge politikens anmelder Bo Tao Michaëlis "fantastisk", og det er især de uhyggelige scener, der imponerer.

- Han er simpelthen fremragende til at lave de mest uhyggelige gotiske situationer, der nærmest minder mere om det værste ved Grimms eventyr end en moderne krimi. Han er en utrolig suggestiv skildrer af menneskelig ondskab og dets irrationalitet, siger han.

Voksede op på psykiatrisk hospital

Den første thriller om Carl Mørck "Kvinden i buret" blev udgivet i 2007, men inspirationen til den ondskab og de personer, bøgerne er fulde af, går mange årtier tilbage.

Da Jussi Adler-Olsen var barn, voksede han op på Nykøbing Sjællands psykiatriske hospital, hvor hans far var overlæge, og hvor han gik frit rundt blandt alle patienter. Og det er oplevelserne fra den tid, han bruger af i sin serie om Carl Mørck og afdeling Q.

Carl Mørck var sindssyg

I et interview til Politiken i december sidste år fortalte Jussi Adler blandt andet, at hans hovedperson, vicekriminalkommisær Carl Mørck, er modelleret over en af de psykiatriske patienter, han mødte, da han var barn.

- Han var sindssyg og fik psykofarmaka. Han havde lavet onde ting og formentlig også slået nogen ihjel. Jeg har aldrig set hans journal, men han har vel været 55-60 år og var en meget høflig mand, der kom med mad til os fra centralkøkkenet. Engang kom han med en kattekilling til mig. Jeg så det gode i ham, men jeg vidste også, hvordan han måtte have været, før han kom i behandling. Her kunne jeg kun se den ene del af ham, og jeg lærte at se denne dualitet i mennesker, sagde Jussi Adler-Olsen til Politiken i december.

FacebookTwitter