Legendarisk svensk skuespiller er død

Max von Sydow nåede at være med i et hav af film og serier - blandt andet 'Pelle Erobreren' og 'Star Wars'.

Max von Sydow er blandt andet kendt for sin rolle i 'Pelle Erobreren', der indkasserede ham en Oscar-nominering. Her ses han i 2016. Han blev 90 år. (Foto: © ALBERTO PIZZOLI, Scanpix)

Den verdenskendte, svenske skuespiller Max von Sydow er død i en alder af 90 år. Det oplyser franske medier ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

Max von Sydow er blandt andet kendt for sin rolle i den Oscar-vindende film 'Pelle Erobreren', der er instrueret af danske Bille August. Rollen som Lasse Karlsson gav blandt andet Max Von Sydow en Oscar-nominering.

Den svenske skuespiller forblev aktiv lige til det sidste og har de senere år haft store roller i sucesser som 'Star Wars: The Force Awakens', 'Robin Hood', 'Shutter Island' og i 'Game of Thrones', hvor han spiller 'den treøjede ravn', der er mentor for Brandon Stark.

DR's filmanmelder Per Juul Carlsen begræder tabet af den svenske legende:

- Max von Sydow har altid stået for mig som noget helt særligt. Han havde bare en helt utroligt udstråling af troværdighed. Han var altid helt ufatteligt nærværende i sit skuespil, lyder det fra Per Juul Carlsen.

Filmanmelder: 'Han kunne spille hvad som helst'

Han så ham sidste gang i Thomas Vinterbergs 'Kursk', hvor han spillede rollen som russisk officer.

- Jeg ved ikke, hvad fanden det var, han kunne, men han kunne spille hvad som helst og slippe afsted med at spille det helt utroligt troværdigt.

Per Juul Carlsen fremhæver desuden Sydows rolle som præsten i kultfilmen 'Eksorcisten' fra 1973.

- Her formår han at give denne her fuldstændig skøre historie en troværdighed. Jeg har ikke nogen god forklaring på, hvordan han bar sig ad.

Her ses Pelle Hvenegaard (til venstre) og Max von Sydow i rollerne som Pelle og Lassefar i den Oscar-vindende 'Pelle Erobreren', der er instrueret af Bille August og i 1988 vandt en Oscar-pris for 'Bedste ikke-engelsksprogede film'. Den pris har Danmark vundet i alt tre gange. (Foto: © Ullstein Bild, Getty Images)

Carlsen nævner landsmanden Stellan Skarsgård - der har spillet med i alt fra 'Mamma Mia'-filmene til hitserien 'Chernobyl' - som en naturlig arvtager til Max von Sydow.

- Stellan Skarsgård minder lidt om ham, og han har i øvrigt fire sønner, der også spiller skuespil. Han er også en omrejsende svensker, der kan spille med i hvad som helst med rigtig stor troværdighed.

- Jeg ved ikke, om det er noget særligt svensk, men han er i hvert fald en naturlig arvtager til Max von Sydow.