Legendariske tegnefilmskarakterer er tilbage efter 25 år: Intet har ændret sig - heller ikke lønnen 

De originale danske Timon og Pumba-stemmer vender tilbage på det store lærred efter 25 år.

Det var som at komme hjem igen, siger stemmerne bag Timon og Pumba, Henrik Koefoed og Lars Thiesgaard, der som de eneste fra tegnefilmen lægger stemmer til Disney's store live-actionfilm Løvernes Konge. (© (C) Disney)

I Disneys tegnefilm Løvernes Konge er hovedrollen Simba. Men luk øjnene og tænk på filmen - så er det sandsynligvis ikke løven, der dukker op, men de to sidekicks, surikaten Timon og vortesvinet Pumba, der skråler 'Hakuna Matata'.

Med deres velkendte stemmer og elskede sange er de blevet synonym med filmen, og det virker fuldstændig uhørt, at de skulle kunne tale på en anden måde.

Det synes Disney i hvert fald, siden de har hyret de to skuespillere bag stemmerne, Henrik Koefoed og Lars Thiesgaard, til at gentage den 25 år gamle succes fra tegnefilmen fra 1994, der i øvrigt solgte knapt en million billetter i de danske biografer.

- Jeg blev jublende lykkelig og glad, da jeg fik at vide, de ville have os tilbage. Det er fantastisk at få lov igen, siger stemmen bag Timon, Henrik Koefoed.

Denne gang gælder det den store live-action Disney-satsning, den animerede filmatisering af Løvernes Konge, der har premiere 18. juli.

I USA bliver Timon og Pumba spillet af Billy Eichner og Seth Rogen i den nye Løvernes Konge. I Danmark holder vi fast i Henrik Koefoed og Lars Thiesgaard, som er de eneste to fra tegnefilmen i 1994, der vender tilbage. (© ©2019 Disney Enterprises)

- Det var skønt at kunne vende tilbage til den samme karakter - nu med rigtig pels på, lyder det fra Henrik Koefoed om sit alter ego, Timon.

Og lad os slå det fast med det samme: Det er ikke, fordi de har eller vil komme til at skovle guld på Disneys succes.

- Hvis man har i sinde at blive rig, skal man ikke vælge at lægge stemme til en film, siger Henrik Koefoed, som tidligere har lagt stemme til Fragglerne og som er med i Ørkenens Sønner.

- Engang sad jeg med hele holdet af Ørkenens Sønner og spiste på en restaurant, da der kom nogle unge fyre forbi og råbte 'der sidder Timon', siger skuespiller Henrik Koefoed. (Foto: Bo Nymann © Scanpix)

- Lønnen er de faste tariffer, der er aftalt med skuespillerforbundet. Dem går man ud fra, og de har ikke flyttet sig så meget på 25 år, andet end at man kan forhandle det lidt op, forklarer Lars Thiesgaard.

- Kan man det?, spørger Henrik Koefoed, før han slår fast, at det er noget helt andet end lønnen, der tæller ved det her job.

- Det er nogle livsbekræftende figurer at lægge stemmer til. For 25 år siden, da vi lavede det for første gang, husker jeg, hvordan det spredte glæde og dopamin i kroppen at lave det. Og i år var det ligesom at komme hjem igen, siger han.

De gamle veteraner

Timon og Pumbas stemmer er de to eneste fra den gamle tegnefilm, der er med i den nye film. Skuespillerne Henrik Koefoed og Lars Thiesgaard skulle aflægge stemmeprøve med både tale og sang, før de atter blev godkendt til de velkendte roller.

- Da jeg hørte sidste år, at de skulle lave filmen, var jeg da spændt på, hvem der skulle lægge stemmer til nu. Så jeg blev både glad og stolt over, at de gerne ville have de gamle veteraner igen, siger Henrik Koefoed.

Pumbas stemme tilhører Lars Thiesgaard, som er skuespiller og tegnefilmsdubber og lægger stemme til alt fra Grislingen fra Peter Plys til lydbøger og Lotto-reklamerne. Han er også stemmeinstruktør på Disneys nye film og var henrykt over igen at få rollen som Pumba.

Lars Thiesgaards stemme er meget alsidig, og han kan nemt skifte fra Pumbas dybe røst til Grislings lyse stemme. (Foto: NILS MEILVANG © (arkivfoto) Scanpix)

- Som skuespiller er jeg utrolig glad for at få lov at lave den figur. Der er en masse positivitet i de to fyre. De er jubeloptimister, men de er også misundelige og har andre menneskelige træk, der gør dem elskelige, siger han.

- Der er så meget, der omgiver os, som er lidt trist, og derfor er det så vigtigt, når de her to vagabonder kommer over og siger ‘Hakuna Matata - tro på det og nyd livet’, siger Lars med den genkendelige Pumba-stemme.

Timons Vesterbro-dialekt

Henrik Koefoed husker stadig, hvordan de for 25 år siden fandt frem til Timons stemme. De lod sig først inspirere af den amerikanske figur, der talte med en Brooklyn-New York-agtig accent.

- Derfor gav jeg Timon en københavnsk Vesterbro-dialekt, som også passer til hans fremtoning og fysiske figur. Det var forholdsvis ukompliceret, siger han.

- Det magiske øjeblik indtræffer, når alle i rummet kan mærke 'der var den'. Nu fik den det unikke liv, som gør den dansk og gør den levende, supplerer Lars Thiesgaard.

Hårdt at lyde som et vortesvin

Det kan være krævende for stemmen at lave tegnefilm, og normalt får skuespillerne tre timer i stemmeboksen, inden de skal holde fri. Men fordi Pumbas stemme kræver så meget pondus, må Lars Thiesgaard maksimalt være i stemmeboksen i to timer, før det er tid til en pause.

- Igennem mange år har vi uddannet vores stemmer og kan klare den her tur, men man skal virkelig passe på, at man ikke kommer til at bruge en forkert teknik, så man slider på sit stemmebånd, siger han og forklarer teknikken.

- Der skal produceres noget ruhed, noget vortesvin. Jeg skubber underkæben frem, når jeg skal lave stemmen, og så støtter jeg i mellemgulvet. Det gør, at mavemusklerne bliver udmattede, og når der går for lang tid, begynder du at lave stemmen i halsen, og så slider du på den. Derfor er jeg nødt til at tage en pause efter to timer, siger han.

Der er gået 25 år siden sidst, og Timon og Pumbas fædre er blevet henholdsvist 63 og 60 år.

- Vi blev unge igen, da vi stod der i boksen, som Henrik Koefoed siger.

For selv om teknikken er gået fra tegnefilm til animation, skal rollerne lyde som dengang.

- Vi havde faktisk en lille debat om, hvorvidt vi skulle neddysse den der skarpe tegnefilm-stemme, der er ret upoleret. I den nye film ligner de jo almindelige dyr, og så overvejede vi, om vi skulle prøve at neddæmpe stemmerne. Det virkede ikke, så vi gav den fuld gas som i de gode gamle dage, forklarer han.

Facebook
Twitter