(© Frederik Højfeldt Nielsen (DR))

Lena på 21 har droppet byture og fritidsinteresser for at forfølge sin drøm: Jeg blev nødt til at vælge

For 21-årige Lena Klinge er der én drøm, der fylder alt.

Det krævede ikke meget research for Lena Klinge at finde frem til et sted, der hedder Kunstakademiet.

På det tidspunkt havde maleriet optaget det meste af hendes fritid i et par år, og det var en selvfølge for hende, at hun gik en fremtid som kunstmaler i møde.

Ret hurtigt fandt hun dog også ud af, at det er meget svært at komme ind på den eftertragtede kunstskole, men det satte ikke en stopper for hendes ambitioner.

I stedet satte hun alt ind på at opnå drømmen.

Det betød, at hun nu brugte stort set hele sin fritid på at male, og at mange weekender, hvor hendes venner gik i byen, blev erstattet af billedkunstkurser.

Da de fleste af Lena Klinges gamle klassekammerater efter gymnasiet flyttede til de større byer for at studere, blev hun hjemme i fødebyen Tønder og tog sig et fuldtidsarbejde for at spare sammen til et højskoleophold. Med drømmen om at kunne hellige sig maleriet - og koncentrere sig om ansøgningen til Kunstakademiet.

Det er hun nu i fuld gang med.

 • I øjeblikket går Lena Klinge på højskolen Krabbesholm, men når hun ikke er der, bor hun hjemme hos sine forældre i Tønder. Her har hun fået det meste af den store stue til at male sine mange billeder i. (© Frederik Højfeldt Nielsen (DR))
  1 / 13
 • Det seneste år har Lena Klinge dog måttet bruge en stor del af dagen på at arbejde i en grillbar for at spare sammen til højskoleopholdet. - Det var bare at stå op, gå på arbejde, male nogle timer derhjemme og sove. Det var lidt stressende ikke bare at kunne lave det, jeg helst ville. Men det har jeg så arbejdet hårdt for at kunne gøre nu. I hvert fald det næste halve år. Så det betaler sig jo. (© Frederik Højfeldt Nielsen (DR))
  2 / 13
 • - Måske var det også godt med et afbræk fra maleriet, siger Lena Klinge, om de mange timer i grillbaren. Med store vinduer ud til Tønders gågade kunne hun også finde ny inspiration til sine malerier i de mange mennesker, der passerede forbi. For selvom hun oftest maler derhjemme, er det ofte ting udefra, der ender på lærredet. - Jeg tager referencefotos og maler ud fra dem. Sociale medier er også rigtig gode til at finde billeder og andre kunstnere at blive inspireret af. (© Frederik Højfeldt Nielsen (DR))
  3 / 13
 • Lena Klinge har også fået en del tips og tricks til sit maleri fra Youtube. Når hun ikke maler, er den bedste måde for hende at slappe af på at se videoer med de kunstnere, hun følger derinde. (© Frederik Højfeldt Nielsen (DR))
  4 / 13
 • Siden hun gik i folkeskole, har Lena Klinge foretrukket at bruge så meget tid som muligt foran staffeliet. - Jeg kan huske, jeg følte, skolen var lidt et fængsel. Jeg fik tit at vide, at jeg sad meget i min egen verden og ikke fulgte med. Jeg forstod bare ikke det, lærerne sagde, og jeg havde svært ved det. Det var også i folkeskolen, jeg begyndte at tegne rigtig meget, og det var måske også for bare at komme lidt væk fra alt det trælse i hverdagen. (© Frederik Højfeldt Nielsen (DR))
  5 / 13
 • - Jeg tror bare, alle er gode til et eller andet, og man kan ikke være god til det hele, siger Lena Klinge, der fandt et frirum i maleriet. Her kan hun fordybe sig og glemme alt om tid og sted. - Jeg kan blive helt opslugt. Nogle gange står jeg og maler i total stilhed, hvor man kun kan høre penselstrøgene. (© Frederik Højfeldt Nielsen (DR))
  6 / 13
 • Kunstnerdrømmene begyndte for alvor at spire hos Lena Klinge efter, hun i folkeskolen var i praktik hos en kunstmaler. I gymnasiet brugte hun hver anden weekend på et kunst-talenthold. Det betød, hun ikke kunne tage så meget med i byen som sine klassekammerater, men det gjorde hende ikke noget. Hun ville hellere male. - Sådan er det jo bare. Det handler om at lytte til sig selv og det, man brænder for. (© Frederik Højfeldt Nielsen (DR))
  7 / 13
 • - Der er rigtig mange, der kan male og tegne lige så godt som mig, og det er virkelig svært at komme ind på Kunstakademiet, fortæller Lena Klinge, der både har taget et år på et billedkunstnerisk grundkursus og nu bruger højskoleopholdet på at øge sine chancer for at blive optaget på den prestigefyldte skole. (© Frederik Højfeldt Nielsen (DR))
  8 / 13
 • Lena Klinges kunstnerdrømme har også betydet, at en af hendes store fritidsinteresser er blevet lagt på hylden. - Jeg har spillet meget musik; klaver og violin. Men jeg har valgt det lidt fra, fordi både musik og kunst er meget tidskrævende, så jeg følte, jeg blev nødt til at vælge. - Jeg kan stadig godt lide at sætte mig ved klaveret og spille engang imellem. (© Frederik Højfeldt Nielsen (DR))
  9 / 13
 • Lena Klinges forældre har bakket fuldt op om hendes kunstnerambitioner siden begyndelsen - De kørte mig gerne til Esbjerg efter lærred og pensler, og hvis jeg har haft udstillinger, har de hjulpet mig med at hænge malerierne op. Min far er også begyndt at lave rammer til mine billeder. Det er super dejligt, at han gider det. (© Frederik Højfeldt Nielsen (DR))
  10 / 13
 • Lena Klinge er rigtig glad for at gå på højskolen, hvor hun får lov at male hele dagen, men det er også udfordrende. - Ens forældre roser jo altid en og siger, at man er dygtig. Det er jo fint nok, men det udvikler man sig ikke rigtig af. Det kan godt være lidt hårdt, når lærerne er kritiske. Men det er jo også fordi, de ved, jeg gerne vil det her, så de prøver at skubbe mig lidt. - Jeg får ikke lige så meget ros, som jeg plejer, siger Lena Klinge med et lille grin. - Men det er måske også meget godt. (© Frederik Højfeldt Nielsen (DR))
  11 / 13
 • Roser var der masser af, efter Lena Klinge havde deltaget i DR1-programmet 'Danmarks bedste portrætmaler', hvor hendes portræt af skuespilleren Bodil Jørgensen sendte hende i semifinalen. Programmets første afsnit blev sendt dagen før, Lena Klinge begyndte på højskole, og den tre timer lange køretur til højskolen blev brugt på at svare på mails fra folk, der alle ville bestille hendes portrætter. Og dem var der mange af. - Jeg tror, at hvis ingen af dem springer fra, så ville jeg kunne bruge et helt år på bare at male portrætter på bestilling. Det er helt vildt. Det er fedt at få anerkendelse. (© Frederik Højfeldt Nielsen (DR))
  12 / 13
 • Lena Klinge har altid set for sig, at hun som voksen har en lejlighed i en storby. Den ligger oppe under taget, hvorfra hun kan stå og male med udsigt over byen. - Jeg er nok lidt mere storbymenneske end landsbymenneske. Der er mere inspiration at hente i de mange mennesker og flere muligheder i storbyen, siger hun. Mange af hendes gamle klassekammerater er allerede rykket til større byer, og det forstår hun godt. - Jeg tror bare, man bliver lidt træt af at bo i sådan en lille by. Det gør jeg også selv. Jeg håber på snart at kunne flytte hjemmefra. (© Frederik Højfeldt Nielsen (DR))
  13 / 13

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter