Leonard Cohen i sit sidste store interview: Jeg er klar til at dø

Den canadiske sanger vidste godt, at hans liv sang på sidste vers.

Leonard Cohen takkede Gud for en måned siden. De spirituelle ting var faldet på plads, og han var klar til at dø. (Foto: © Denis Balibouse, Scanpix)

- Jeg er klar til at dø.

Sådan lød det fra Leonard Cohen for blot en måned siden, da han gav et længere interview til det amerikanske magasin The New Yorker.

Her talte han om sin lange musikalske karriere, eftermæle og afklarede forhold til døden.

Leonard Cohen fortalte, at han stadig havde en lang række sangtekster og digte, som han endnu ikke havde færdiggjort.

Han var dog klar over, at timeglasset var ved et rende ud.

- Jeg tror ikke, at jeg er i stand til at færdiggøre de her sange. Måske, hvem ved? Og måske, får jeg min anden luft, jeg ved det ikke. Jeg har stadig noget arbejde at gøre. Tage hånd om det. Jeg er klar til at dø. Jeg håber ikke, at det er alt for ukomfortabelt, sagde Cohen i interviewet i forbindelse med, at hans sidste album 'You want it darker' udkom den 21. oktober.

'Jeg er dybt taknemmelig'

I interviewet med The New Yorker fortalte han, at han kunne mærke, at han mistede mere og mere livsenergi for hver dag, der gik. Alligevel turde han ikke spå om, hvor længe han ville være i live

Da Cohen blot en måned før sin død udtalte sig til magasinet, var han afklaret med sit sidste farvel, sagde han i interviewet.

- De spirituelle ting er heldigvis faldet på plads - tak Gud for det - og det er jeg dybt taknemmelig for, sagde Leonard Cohen til The New Yorker, der dog ikke ønskede at spekulere i, hvad der venter ham på den anden side.

- Jeg søger ikke information, som jeg helt sikkert ikke ville være i stand til at bearbejde, heller ikke selv om det blev givet til mig, sagde han.

Sidste album handlede om døden

Døden var også et tema på Leonard Cohens sidste album 'You want it darker'. I titelnummeret synger han på en blanding af hebraisk og engelsk: 'Hineni, hineni/ I'm ready my lord' (Her er jeg, jeg er klar min Herre, red.).

Politikens anmelder Simon Lund gav albummet fem ud af seks hjerter og konstaterede, at Cohen lød som en mand, der vidste, at han var nået til vejs ende.

- Døden er ikke bare et tema, den er hovedfiguren på et album, der formulerer livet i datid, konstaterer, at baren er lukket og stjernerne slukket. Cohen mindes de fristelser, der var, vender både djævle og engle ryggen for at konstatere, at han ikke længere har brug for en elsker, at flammen bliver pustet ud nu, og det ondeste guitarspil hører fortiden til, skrev Simon Lund i sin anmeldelse af den nu afdøde musiklegende.