'Liderligt og svulstigt': Jim Lyngvild viser de danske konger, som du aldrig har set dem før

Jim Lyngvild og Nationalmuseet samarbejder igen om ny udstilling. Denne gang om den danske kongerække.

(Foto: © Hedda Rysstad, dr)

Hvor godt kender du egentlig den danske kongerække?

Måske genkender du navnet Harald Blåtand. Eller Christian 4. på grund af alle de ikoniske bygninger, han lod opføre i København. Og selvfølgelig vores siddende regent, dronning Margrethe 2.

Men nu kan du se og få historierne bag hele den danske kongerække med dertilhørende dronninger i en ny udstilling på Kronborg Slot.

Bag udstillingen 'Kongerækken på Kronborg - fakta og fantasi med Jim Lyngvild og Poul Grinder-Hansen' står designeren Jim Lyngvild, som har teamet op med Nationalmuseet, som er repræsenteret ved museumsinspektør Poul Grinder-Hansen.

Udstillingen tager udgangspunkt i den danske kongerække, Kronborg Slots historie og en række anderledes portrætfotos, smykker og overdådige dragter, som Jim Lyngvild har skabt.

Og der er ikke overladt noget til tilfældighederne, når man træder ind i Kronborgs imponerende sale.

Jim Lyngvilds tre meter høje fotografier af tidernes forskellige danske konger og dronninger hænger majestætisk på væggene, og hvert rum, som definerer en bestemt tidsperiode, har sin helt egen særlige duft.

  • Jim Lyngvild har selv designet alle de farverige kjoler og dragter, som indgår i udstillingen. (Foto: © Hedda Rysstad, dr)
  • Udstillingen har designgenstande, der er tiltænkt forskellige tidsperiode - blandt andet vikingetiden og renæssancen. (Foto: © Hedda Rysstad, dr)
  • Her ses nogle af beklædningsgenstandene, som Jim Lyngvild har designet til middelalderen. (Foto: © Hedda Rysstad, dr)
1 / 3

I vikingetidsrummet dufter der eksempelvis røget, mens der i renæssancerummet dufter af roser.

Det handler om at skabe en oplevelse for alle sanser, siger Jim Lyngvild, der for alt i verden vil undgå at gøre udstillingen om kongerækken for støvet og kedelig.

- Kongerækken lyder jo så kedeligt! Det er noget pligtstof fra folkeskolen, og man bruger ordet som skældsord for at lære noget udenad, uden at man skal bruge det til noget.

- Mit udgangspunkt for udstillingen var, at jeg ville tage et tema, som var ekstremt svært og tungt, og gøre det poppet og forståeligt. Så kan det forhåbentligt være med til at inspirere publikum til at gå hjem og lære mere.

- Jeg prøver ikke at tiltrække Politiken Plus-segmentet, fordi de har set alt, hvad der er at se. Men kan jeg få fat i Bente fra Brovst, der aldrig har været på museum, har jeg vundet, siger Jim Lyngvild.

Tigerdyrsjagt med nøgne mænd

Et eksempel på et af Jim Lyngvilds poppede billeder forestiller kong Frederik 2., som er omgivet af tre nøgne mænd og tre udstoppede vildkatte.

Fotografiet er udsprunget fra en gammel inventarliste fra de originale Kronborgtapeter fra 1580'erne, som beskriver, at Frederik 2. var på tigerdyrjagt.

- Det kræver hårdt arbejde at få billederne i hus. Jeg har selv syet alle dragter, og jeg har mindst forberedt mig i 14 dage inden, hvor jeg fundet heste, location, tidspunkt med mere til hvert billede, siger Jim Lyngvild. (Foto: © Hedda Rysstad, dr)

Og det er fra den sparsomme viden, at Jim Lyngvild har fortolket og skabt billedet, som han selv kalder "liderligt og svulstigt".

- Vi ved ikke et hak andet, end at det bliver beskrevet, at der var en tigerdyrjagt. Museumsmanden i mig siger, at det nok ikke har set ud som Jims billede, men jeg kan ikke vide det, siger museumsinspektør Poul Grinder-Hansen.

- Frederik 2. har aldrig nogensinde været på en tigerjagt, det kan vi roligt regne med. Hvor skulle han have været det? Han har digtet, fordi det var pisse sejt dengang. Basalt set løj de og fantaserede, og derfor kan vi også gøre det, siger Jim Lyngvild og tilføjer:

- Poul kan stå og sige: "Jeg tror, at...", men vi ved det ikke. Så min virkelighed er lige så rigtig som Pouls.

- Men altså, vi ser på en konge, der sidder med kronen på hovedet foran tre udstoppede vildkatte og tre nøgne mænd. Whats not to love?

Udsat for kritik

Det er derfor heller ikke tilfældigt, at udstillingen har fået navnet 'Kongerækken på Kronborg - fakta og fantasi'.

At være lidt for fantasifuld med historiske fakta er nemlig noget, Jim Lyngvild før er blevet beskyldt for at være. Blandt andet da han første gang samarbejdede med Nationalmuseet om en stor vikingeudstilling i 2018.

Museumsdirektør i Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn, udtalte tidligere på året til Berlingske, at Aarhus-museet aldrig nogensinde ville lave et samarbejde, ligesom Nationalmuseet og Jim Lyngvild har gjort det ved flere lejligheder.

  • På Kronborgs originale vævede tapeter fra 1580'erne ser man kong Frederik 2. med sin lille søn Christian den 4. (Foto: © Hedda Rysstad, dr)
  • Sådan her ser Jim Lyngvilds nutidige fortolkning af kronborgtapetet ud. (Foto: © Hedda Rysstad, dr)
1 / 2

Her kritiserede han, at danske museer laver udstillinger "i samarbejde med entertainere, der ikke baserer deres historiske fantasier på kilderne."

Derudover udtalte han, at museerne mister troværdighed med sådanne samarbejder.

Jim Lyngvild har udtalt om kritikken, at det er "populistisk at sige, at hans udstillinger bygger på fantasi."

Men kritikken af Jim Lyngvild har betydet, at man denne gang har gjort det tydeligt, at udstillingen er ligeligt kurateret af Jim Lyngvild og Nationalmuseets mand, Poul Grinder-Hansen.

- Når vi kalder udstillingen fakta og fantasi, er det på grund af den tidligere kritik. Vi siger direkte, at vi godt ved, at der kan være fejl. Og jeg skal være den første til at indrømme, at der har været momenter, hvor Poul har sagt: "Ah Jim, her digter du vist lidt for meget."

- Men det skal også siges, at da jeg sagde ja til opgaven her, var det vigtigt for mig at gøre opmærksom på, at da Hans Knieper (kunstneren bag de originale Kronborg-tapeter, red.) vævede tapeterne i 1580'erne, var han fløjtende ligeglad med fakta. Det handlede kun om, at kongerne skulle se så godt ud som overhovedet muligt.

- Så historien om udstillingen her på Kronborg er faktisk: "Det er fucking ligegyldigt, om det er rigtigt, bare det ser fedt ud," siger Jim Lyngvild.

Alligevel mener Jim Lyngvild faktisk, at det er godt, at der i den danske museumsverden er hårde kritikere.

- Det er rigtig vigtigt, at vi har nogle vagthunde, som siger: "Nu skal I ikke digte for meget," siger han.

Rane Willerslev: Der foregår en klassekamp om museerne

Manden, der har hyret Jim Lyngvild til både vikingeudstillingen og den nye kongerækkeudstilling på Kronborg, er Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev.

Og det er der nogle helt specielle grunde til, siger han:

- Han er god til at skabe en nærværende udstilling, som både er konkret, men samtidig har en aura af mystik. Han skaber liv på museet, og han bryder med de kolde og faktabaserede udstillinger, siger han.

Humøret var højt på Kronborg Slot, hvor kuratorerne på kongerække-udstillingen, Poul Grinder Hansen og Jim Lyngvild, samt Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, var til stede. (Foto: © Hedda Rysstad, dr)

Derfor mener han også, at meget af kritikken rettet mod Jim Lyngvild og Nationalmuseets samarbejder er skudt ved siden af.

- Grunden til, at Jim Lyngvild i sin tid kom på banen med vikingeudstillingen, var, at turister på Nationalmuseet gik forbi vores udstilling om vikingerne uden at opdage det. Det gjorde Jim Lyngvild i den grad noget ved med sin udstilling, som man ikke kunne komme udenom.

Ifølge Rane Willerslev var vikingeudstillingen i 2018 en dundrende succces. Den kostede i omegnen af 400.000 kroner, men Nationalmuseet endte med at tjene et tociftet millionbeløb på den.

- Vores job er ikke at give folk et minimalistisk billede af historien. Hvis man vil have et oplysningsprojekt, som både vikinge- og kongerække-udstillingen er, tvinger man folk til at tænke på grænselandet mellem fakta og fantasi – uden at det ødelægger oplevelsen, siger Rane Willerslev og uddyber:

- Kritikken bunder i en værdikamp, som jeg ser det. Tilhører museer fagfolk og specialister, eller kan man invitere en kunstnerisk person ind som Jim Lyngvild og lade et samarbejde ske?, spørger han retorisk.

Udstillingen 'Kongerækken på Kronborg - fakta og fantasi med Jim Lyngvild og Poul Grinder-Hansen' kan ses fra den 21. april på Kronborg Slot i Helsingør.