Lige foran Frederik og Mary: Populær forfatter giver danskerne en opsang i stort tv-show

Kim Leine satte fokus på Grønland, da han lørdag aften modtog Kronprinsparrets Kulturpris.

Kronprinsparret overrakte lørdag aften deres kulturpris til forfatteren Kim Leine, der satte fokus på forholdet mellem Danmark og Grønland i sin takketale. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

- Kender danskerne overhovedet til den grønlandske kolonitid? Ved de, hvordan det hele begyndte?

Sådan lød det lørdag aften fra en af Danmarks mest populære forfattere, Kim Leine, da han modtog Kronprinsparrets Kulturpris og en check på 500.000 kroner ved et stort anlagt show i Musikkens Hus i Aalborg.

Ligesom den kongelige familie har Kim Leine også et kærligt og nært forhold til Grønland, og i sin takketale satte forfatteren netop fokus på forholdet mellem Danmark og den gamle koloni. Og ikke mindst den skam, der gemmer sig i de to landes fælles historie.

Ifølge Kim Leine kender kun meget få danskere til historien om den grønlandske kolonitid, blandt andet fordi den fylder alt for lidt i historiebøgerne.

- Det er som om, at jo mindre man ved om det, jo større skyld føler man. Jeg ville ønske det var omvendt; at man fik en større faktuel viden om den grønlandsk-danske historie og en meget mindre skyldfølelse, sagde Kim Lein i sin takketale og konstaterede:

- For skyldfølelse virker lammende, den fører til en masse fordomme, og det kan godt ødelægge lidt af den gensidige kærlighed, som grønlændere og danskere føler for hinanden (...)

- Vi skylder os selv og hinanden at skaffe os en større viden om vores fælles historie og langt om længe at smide skyldfølelsen, der hvor den hører hjemme – på bunden af Atlanterhavet.

Gribende fortællinger om hjerteskærende skæbner

Kim Leine har selv boet i Grønland. I 1989 rejste han med sin kone og børn til Nuuk, men psykiske problemer sendte ham ud i et stofmisbrug og utroskab.

Senere landede han på sine fødder i Danmark, hvor han som 45-årig debuterede med den selvbiografiske roman 'Kalak' i 2007.

Kim Leine, der er født i Norge, nåede at bo i Grønland i mere end ti år, og det er netop de gribende fortællinger fra det kolde nord, der har skaffet forfatteren mange fans – heriblandt også kronprinsparret.

Derfor var der også lutter rosende ord i kronprins Frederiks tale til Kim Leine, da kronprinsen overrakte ham prisen lørdag aften.

- Lige fra debuten 'Kalak' og til det seneste værk 'Rød mand/Sort mand' har Leine markeret sig med et usædvanligt talent for at skrive gribende og barske fortællinger om hjerteskærende menneskeskæbner og vilde naturkræfter, sagde kronprins Frederik blandt andet i sin motivationstale.

Bøgernes personer bliver siddende i læseren

Kim Leines stil er præcis og kraftfuld, fortsatte kronprins Frederik, der sluttede sin tale af med følgende pæne ord:

- Leine har en evne til at beskrive mennesker, så de kravler ind under huden på læseren, hvor de bliver længe efter, man har lagt bogen fra sig.

Kronprinsparrets Priser blev stiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret og deres kulturpris, som Kim Leine netop har modtaget, uddeles hvert år til en markant kunstner med internationalt format.

Tidligere modtager tæller blandt andre filminstruktørerne Tobias Lindholm og Per Fly, musiker Tina Dickow og arkitekt Bjarke Ingels.

Se kronprins Frederik besøge Kim Leine i hans hjem i videoen her.