- Lige nu hører jeg absolut ingenting

Carsten Dahl er nok Danmarks bedste pianist , men samtidig også en af de mest forpinte. Han rammes engang imellem af angstneuroser som tvinger ham til at søge stilheden.

Den 42-årige danske pianist Carsten Dahl blev allerede som ung udnævnt til "et af de største talenter i nyere dansk jazz", og siden har han spillet både klassisk, jazz, rock eller lagt lyd til digtoplæsning.

Han er en af de ganske få pianister som indspiller på udenlandske pladeselskaber som Verve og Deutsches Grammophon.

Men Carsten Dahl er samtidig kendt i musikbranchen som en til tider skrøbelig mand, der den ene aften spiller guddommeligt og næste aften aflyser.

5 stjerner og en aflysning

Det skete for nylig da han med sin trio og den færøske sangerinde Eivør Palsdottir skulle spille tre koncerter i Copenhagen Jazz House.

Første aften spillede han en koncert, der fik Berlingske Tidendes jazz-anmelder Keld Frandsen til at uddele 5 stjerner, men et par dage efter måtte han aflyse.

- Jeg gør det man skal, men det er ikke godt for mig. Jeg er god til at spille hvad som helst, men jeg skal lære at sige fra. Hvis ikke jeg lytter til mig selv, så bliver jeg syg, forklarer Carsten Dahl til DR Kultur, og han havde det ikke meget bedre, da han brillerede første aften.

- Jeg blev overtalt til at spille, selvom jeg helst ville aflyse det hele. Man er jo en cirkushest, og der sker noget, når jeg går op på en scene, fortæller Carsten Dahl.

Grumset vand og klar kilde

Carsten Dahls nyeste CD er også et studie i den talentfulde men martrede pianist. Den er indspillet med altsaxofonisten Jesper Zeuthen, bassisten Nils Davidsen og trommeslageren Stefan Pasborg, og pladen hedder Humilitas.

- Humilitas betyder ydmyghed, og det tolker jeg som en søgen efter sig selv. Jeg er inde i en periode, hvor mit selv kommer tydeligt frem, siger Carsten Dahl i et af sine sjældne interviews.

- Det er en meget mørk tid for mig. Jeg tror at alle mennesker har grumset vand og nedenunder det grumsede vand, er der en klar kilde, og det kan man høre på min nye plade.

Angstneuroser

Pladen ”Humilitas” er lavet før Carsten Dahl blev syg igen. Han er depressiv og lider af angstneuroser, men er i behandling.

- Kilden til min kreativitet er originalitet og derfor nytter det ikke noget, at jeg reproducerer mig selv, bare for at gøre folk tilfredse. Så æder det mig op indefra, siger Carsten Dahl, som altid har skullet leve op til store forventninger.

- Jeg har altid skulle være den fantastiske Carsten Dahl, men lige nu er jeg bare Carsten. Og jeg leder efter min kerne, og dernede lyder der for øjeblikket af ingenting. Der er en masse larm og støj omkring os. Folk råber op. Prøv at åbne for TV. Det er et stort narcissistisk cirkus. Lige nu synes jeg ikke at jeg skal spille. Jeg hører absolut ingenting.

Angstanfald i Taxaen

Carsten Dahl er i øvrigt også aktuel med en CD, hvor han lægger musik til Chili Turells digtoplæsning, og han har indspillet en duo-plade med sangerinden Hanne Boel, der udkommer i marts.

Da han skulle indspille med sangerinden Hanne Boel i det respekterede og dyre norske ECM-studie i Oslo, måtte han i første omgang aflyse pladeindspilningen, fordi han fik et angst-anfald i taxaen fra lufthavnen ud til studiet. Men pladen blev alligevel indspillet senere.

Oven i de andre projekter har Carsten Dahl også kontrakt med det tyske pladeselskab Deutsche Grammophon om at indspille en af de sværeste ting for en klassisk pianist - Goldbergvariationerne - til efteråret.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532db5f6a11f9d0b28f302be

Facebook
Twitter