Liggestole, lækker lyd og kæmpestore lærreder: Biograf-byggeboom har ramt Danmark

Siden 2005 er der kommet mere end 70 nye biografsale i Danmark. Og de bliver mere og mere luksuriøse.

I nyåbnede Movie House i Hellerup, nord for København, kan man både slænge sig i velourbetrukkede stole og varme sig med en indisk plaid. (© dr)

I 2005 var der 390 biografsale i Danmark. I 2018 er tallet vokset til 468.

De danske biografer er blevet ramt af et decideret byggeboom, og kampen om de danske biografkunder er hårdere end nogensinde.

Som et led i kampen om publikums gunst - og penge - investerer flere biografer derfor millioner af kroner i lækkert interiør, flyderstole og andet lir.

- Biograferne bruger hundredvis af millioner på at forbedre publikums oplevelse, når man går i biografen. Det gør man med store lærredsstørrelser, teknologier som Dolby Atmos og som noget helt nyt: Liggestole i biografen, de såkaldte recliners, fortæller Kim Pedersen, formand for Danske Biografer.

Velour, varieté-lamper og sky-bar

Og torsdag åbner så endnu en biograf i luksus-klassen: Movie House i Hellerup, nord for København. Her er der både sky-bar og udsigt til Øresund.

- I Movie House har ejeren Michael Obel brugt 25 millioner alene på indretningen. Det er teknikken bag, der koster mange penge, men også selve opbygningen af biografsalen. Du kan roligt tale om et byggeboom, siger Kim Pedersen.

Michael Obel har med Movie House forsøgt at skabe den 'vilde biograf', han selv ville have lyst til at komme i:

- Vi har indrettet med en lille varieté-teaterlampe, så du kan tage et glas champagne eller rødvin med ind til filmen, og på stolene kan ryggen vippe ned og benene vippe op, så man kan gøre sig det behageligt, forklarer han.

- I vores foyer har vi lavet lounge-stemning - der er velourmøbler, dansk design og plaider.

Han er ikke i tvivl om, at der er publikum til hans luksuriøse biograf:

- Selv om folk kan stjæle film på nettet, så vil de egentlig hellere sidde og se dem i biografen. Jeg tror, det handler om den der fællesskabsoplevelse, vi kan tilbyde.

I Movie House kan man tage et glas rødvin med ind i salen, som man kan stille på sit eget, personlige varieté-bord. (© dr)

Skærpet konkurrence mellem biograferne

Og der er noget om snakken, når Obel siger, at folk gerne vil gå i biografen på trods af Netflix, HBO og de andre streamningtjenester.

Alene de sidste to år er der skudt nye biografer op i Køge, Hundige, Hørsholm, Sønderborg, Haderslev, Løgstør og Hellerup. Og der er nye på vej i Københavns Nordhavn, Esbjerg, Holstebro og Aarhus.

Og det er langt fra kun i København, at biograferne er begyndt at tilbyde mere end god lyd- og billedkvalitet.

I februar åbnede den 65 millioner kroner dyre Kinorama-biograf i Sønderborg; her kan man sidde i sin egen bås med benene oppe og snuppe en iskold forudbestilt drik fra det lille personlige køleskab. Og for nylig åbnede Nordisk Film de første såkaldte 4DX-biografer i Aarhus og Lyngby.

- Der er helt klart en skærpet konkurrence mellem biograferne. De nybyggede biografer henter deres publikum fra et større område, end de gjorde tidligere, siger Kim Pedersen.

- Det betyder, at de måske tager kunder fra nogle andre biografer, hvilket gør, at de så måske giver den en tak mere. Det kommer kun publikum til gode.

- Oplevelsen er helt anderledes

Det udsagn lader publikum i Movie House til at være enige i. Også selv om de skal hoste op med 120 kroner pr. biografbillet.

- Før har man skullet til Gentofte eller Lyngby eller ind til byen, så det er skønt, der er kommet en biograf lige her ved Waterfront (i Hellerup, red.), lyder det fra Jytte Ølgaard, der er blandt de første gæster, der oplever - og betaler for - en biografoplevelse i Movie House.

Tv-producer John Berger stemmer i:

- Oplevelsen er jo helt anderledes, så det vil jeg godt betale ekstra for.

Jytte Ølgaard er blandt Movie Houses første gæster. Og så er hun i øvrigt mor til skuespiller Julie Ølgaard. (© dr)