Line Kirsten har gjort det til sin karriere at tale om alt det svære: 'Midt i det håbløse skal der være lys'

P3-værten bliver ny vært på det 49 år gamle radioprogram 'Tværs'.

(Foto: Jannick Boerlum © dr)

- Jeg vil helst ikke blive "hende, der laver alt det "tunge"".

Det er radiovært Line Kirsten Nikolajsen, der taler. Og det "tunge" er alt det, der er svært og kradser her i livet.

Alligevel har den 29-årige P3-vært allerede en del "tunge" erfaringer i bagagen. Både som vært – og som menneske.

Som vært på P3-programmet 'Tabu' har hun sammen med lytterne, og blandt andre medvært Adnan Al-Adhami, berørt emner som pædofili, sexisme og selvmord.

Som storesøster har hun i den personlige podcast 'I min lomme ligger en sten' delt sin egen sorg over som seksårig at miste lillesøsteren Laura til kræft.

Som vært på DR3-serien 'Line Kirsten tør godt' har hun planlagt sin egen begravelse – og lært at konfrontere folk, hun er uenig med.

Og som ung kvinde har hun åbent fortalt om sin egen kamp med angst.

At hun ikke vil være kendt for at sætte fokus på netop de svære ting i livet, er derfor heller ikke helt rigtigt. Det handler nok nærmere om, at hun gerne vil være med til at fylde det "tunge" med håb – frem for at fortabe sig i det håbløse.

For sådan håndterer hun selv bedst de svære ting i livet:

- Jeg er egentlig allergisk overfor ordet "tungt" – det kan lyde så skræmmende. Og rent professionelt efterstræber jeg i øvrigt kun at lave noget tungt, hvis der også er håb involveret.

- Der skal være handlekraft og en vej ud. Det må aldrig "bare" være historier om, at livet er svært, men derimod historier om, at der er håb på den anden side – og at der, selv midt i alt det håbløse, kan være et lys, understreger hun.

At kunne spejle sig i andre er vigtig for alle, mener Line Kirsten Nikolajsen. Selv går hun altid på jagt efter en podcast, når hun står i et problem eller en situation, hun ikke helt kan tackle selv. For det hjælper, når andre folk sætter ord på de tanker, hun selv har, synes hun. (© Andreas Bro/DR)

Og netop sådan nogle historier får hun nu lov til at dykke ned i, når hun overtager værtstjansen på det kendte P3-program 'Tværs', der stadig vil blive sendt ugentligt på P3, men som nu først og fremmest produceres som podcast.

Det giver mulighed for at starte nogle af de samtaler, som hun synes er vigtige:

- I dag er vi blevet gode til at skabe et rum, hvor det er okay at tale højt om eksempelvis psykiske sygdomme. Hvor det er lettere at stille sig op på en stol og sige: "Jeg har angst", "Jeg er deprimeret" eller "Jeg har været udsat for et overgreb". Og det er virkeligt godt.

- Men vi har stadig brug for hjælp til at tage den snak, der kommer bagefter. Snakken over en øl med din ven, der går igennem noget svært. Snakken til familiefrokosten, hvor du skal sætte ord på, hvordan du har det. Dér har vi stadig brug for hjælp, mener hun.

Sammen med medvært Adnan Al-Adhami har Line Kirsten Nikolajsen i P3-programmet 'Tabu' stukket næsen og mikrofonen i de tabuer, mange danskere har svært ved at tale om - i et forsøg på netop at gøre det lettere at tale med hinanden om. Den erfaring tager hun med sig til 'Tværs'. (Foto: Petra Kleis © dr)

Behovet for spejling

Hvor 'Tværs' tidligere har været et program med samtalen i fokus, er håbet nu at rykke samtalen fra studiet og ud blandt lytterne i form af et langt mere historiefortællende format, end du som 'Tværs'-lytter har været vant til.

Historiefortællinger, som man kan spejle sig i, og som kan være samtalestartere, når man skal tage hul på den svære snak med sine nære.

Line Kirsten Nikolajsen har let til grin - og til tårer. Også når verden ramler om ørerne på hende, hvilket hun mener er vigtigt. Og det vil hun gerne hjælpe med at minde andre folk om. (Foto: Andreas Bro © dr)

For det er vigtigt at kunne spejle sig i andre. Sådan har Line Kirsten Nikolajsen det i hvert fald selv.

- Vi spejler os hele tiden i hinanden. Når jeg har et problem eller står i et dilemma, leder jeg altid selv efter en podcast, hvor jeg kan spejle mig i andres tackling af en lignende udfordring.

For det hjælper, når andre folk sætter ord på de tanker, hun selv har. Det var faktisk netop i mangel på andre at spejle sig i, at hun besluttede sig for selv at lave en podcast om at miste sin lillesøster som barn.

- Jeg tænkte, at der jo også måtte være andre end mig, der sad med de følelser, så derfor kunne jeg måske også hjælpe andre.

I dag, mere end et halvt år efter podcasten om tabet af lillesøsteren blev udgivet, modtager hun stadig beskeder fra folk, der har lyttet med. Folk, der nu deler deres egne historier om tab. Og folk, der takker.

- Det gør mig mega rørt. Og minder mig også om, hvorfor det er vigtigt at beskæftige sig med det "tunge" og at give folk håb, siger hun.

Det er okay at gøre hinanden kede af det

Og netop håbet og hjælpen til at tage den svære samtale, der er brug for for at kunne komme videre, har hun tidligere arbejdet med i radioprogrammet 'Tabu', men nu også gennem 'Tværs':

- Vi skal ikke svælge for meget i alt det svære, men i stedet forsøge at komme igennem det. For hvad gør man, når man har stillet sig op på den stol og råbt sit problem højt? Hvordan finder vi tilbage til glæden, når alting virker uoverskueligt?, spørger hun.

Svaret finder vi hos hinanden, mener hun.

- Jeg har en grundlæggende tro på, at vi som mennesker rager hinanden. Vi er vigtige for hinanden, og samtalen med hinanden er vigtig for at kunne lære at være i det her liv sammen, mener hun.

Også selvom den samtale kan være svær eller akavet. Fordi du måske er bange for at sige noget forkert og gøre nogen kede af det. Men det er faktisk helt okay at komme til at træde ved siden af, mener hun:

- Det er jo sådan, livet er: Vi gør både hinanden glade, men også kede af det. Det er bare vigtigt at forstå, at det altså ikke er verdens undergang, hvis du kommer til at gøre nogen kede af det i dit forsøg på at forstå.

For det er netop her, i samtalen, hvor der kan opstå misforståelse, at der også kan skabes det lys og håb, som man har brug for, når man står midt i kaosset.

- Og jeg vil gerne være med til at minde folk om, at man også godt kan grine og have det sjovt, selvom hele livet ramler om ørerne på én. For der kan også sagtens være lyspunkter midt i mørket.

Men de lyspunkter opstår oftest sammen med andre, når du tør række ud efter hjælp:

- Du kommer ikke særligt langt, hvis du skal stå i det alene. Hvilket også er budskabet i hele den 'Tværs'-arv, vi står på skuldrene af: Du er ikke alene. En arv, vi nu prøver at føre videre på en helt ny måde, afslutter hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk