Livgarden-klenodie gik til privat køber: 'Vi kæmper fortsat'

Livgarden havde før auktionen efterlyst gavmilde sponsorer, der kunne hjælpe med at få fingre i maleriet.

2,1 millioner kroner.

Det lød hammerslaget på, da Paul Fischers maleri 'Kongens Fødselsdag' fra 1925 for kort tid siden blev solgt hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

Maleriet var vurderet til at gå for mellem 1,5 og to millioner kroner, og for Den Kongelige Livgarde er der tale om et ikonisk værk med stor affektionsværdi.

Men Den Kongelige Livgarde havde ikke selv midler til at købe maleriet og havde forud for auktionen efterlyst en gavmild sponsor, der kunne sikre maleriet en plads i Livgardens Historiske Samling - eller som minimum holde det på danske hænder.

Bruun Rasmussen Kunstauktioner oplyser, at maleriet er solgt til en privat køber, som ikke ønsker at stå frem, men maleriet bliver i Danmark.

Historisk leder ved Den Kongelige Livgarde Eric Lerdrup Bourgois glæder sig over, at køberen er dansk.

- Det er en god afslutning på et lidt for spændende forløb, siger han.

Kunstmaleren Paul Fischer har malet sig selv yderst til venstre på maleriet, hvor hans døtre og hustru også optræder. (© DR Nyheder)

På maleriet ses Den Kongelige Livgarde marchere i røde gallauniformer gennem Strøget på vej mod Amalienborg Slot i anledning af Christian den 10.’s fødselsdag.

Maleriet er exceptionelt af flere årsager, sige ekspert i ældre malerier ved Bruun Rasmussen Kunstauktioner Birte Stokholm.

- Det er et stort og flot billede af Paul Fischer, men det siger også noget om kongerøgelsen og om, hvor stor betydning Livgarden har for Danmark, siger hun.

Og så har det altså stor betydning for Livgarden.

Eric Lerdrup Bourgois ved heller ikke, hvem køberen er, men han har ikke opgivet håbet om, at maleriet kan ende med at blive udstillet for offentligheden.

- Vi kæmper fortsat, og et lille håb kunne være, at det er en gavmild sponsor, der er dukket op i sidste øjeblik, siger han.

FacebookTwitter