L.O.C.: Ytringsfriheden er ikke under beskydning

Ytringsfriheden lever i bedste velgående i Danmark, siger rapperen Liam O’Connor.

L.O.C. var mandag aften gæst hos Clement Kjersgaard i programmet "Vi ses hos Clement" på DR2. Se hele interviewet med rapperen i videoen ovenfor. Klik på play.

- Ytringsfriheden forpligter. Hvis vi gerne vil vise folk i Mellemøsten, hvor fantastisk den her ytringsfrihed er, så skal vi nok ikke bruge den til at håne folk, der ikke har den. Det siger jo sig selv.

Sådan sagde rapperen Liam O’Connor med kunstnernavnet L.O.C., da han mandag aften var gæst i DR2-programmet Vi ses hos Clement. Her benyttede han også lejligheden til at sende en bredside af sted mod statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

- Jeg synes, der er en forkert retorik om ytringsfrihed, der ikke kan andet end at gøre folk til hyklere. Vi har et statsoverhoved, der går i armkæde med alle de andre statsoverhoveder i Paris og er meget berørt ved mindehøjtideligheden. Men hun tør ikke sætte sig ned med en lille, tibetansk munk. Det er jo hyklerisk. Jeg synes, at man skulle ændre retorikken, hvis man rent faktisk vil frem til, hvad det handler om, sagde L.O.C.

Er det terror?

Rapperen fortalte i programmet, at han ikke var overrasket over skyderierne ved Krudttønden og i Krystalgade i København i februar, og han er ikke sikker på, om man skal bruge betegnelsen terror om skyderierne.

- Jeg tænker den helt ud i, hvorvidt man skal bruge prædikatet terror, og har terroren haft sin indmarch i Danmark, fordi der er en syg person, der har gjort noget helt forfærdeligt? Jeg havde jo altid troet, at det på en eller anden måde handlede om, at der har siddet nogen og aftalt og det her. Planlagt det og alt muligt sindssygt. Det her var jo – desværre – en syg person, der har gjort noget, der var så ekstremt, sagde L.O.C.

Han kaldte diskussionen om terror og ytringsfrihed for en stor pose at åbne op for, men slog fast, at han hverken føler sig begrænset eller truet.

- Jeg synes, at man skal passe på med at smide omkring sig med de der ting i stedet for rent faktisk at kigge på det, for hvad det er. Jeg føler mig ikke under angreb. Det er jo det eneste, jeg kan redde ud af det. Jeg synes, ytringsfriheden lever i bedste velgående i det her land.

L.O.C. er Danmarks bedst sælgende rapper nogensinde, og mange danskere har lagt øre til hans tekster henover ni forskellige plader, der har høstet både guld og platin. Han er lige nu i gang med en landsdækkende turné, og DR3 sender hver onsdag aften en dokumentarserie om Liam O’Connor.