"Lorte"-kunst er mere værd end guld

Kulturminister Per Stig Møller kalder Manzonis kunstværk med lort på dåse for "noget lort". Men værket er blevet solgt på en kunstauktion for næsten en million kroner.

- Noget lort.

Så konkret var kulturminister Per Stig Møller, da han skulle forholde sig til Piero Manzonis kunstværk, der består af 90 dåser indeholdende 30 gram af hans egen lort.

- Jeg synes det er at gøre nar af godtfolk at sætte sådan noget i en montre, sagde Per Stig Møller til DR Nyheder i sidste uge om Manzonis "Merde d'Artiste".

Ikke som lorte er flest

Og værket er utvivlsomt lort, men ikke lort som lorte er flest. For Manzonis værker er de seneste år blevet solgt på flere auktioner til en pris, som selv de reneste guldklumper ser på med misundelse.

Ifølge hjemmesiden Artvalue.com, der registrerer salgspriser på kunst på auktioner over hele verden, er to af Manzonis 90 dåser med lort blevet solgt på kunstauktioner siden 2007. Til priser, der gør værket meget mere værd end sin egen vægt i guld

Solgt for knapt en million

22. maj 2007 boomede økonomien stadig og boligbobbel endnu var et fremmedord. Og dengang kunne Manzonis dåselort sælges for 120.000 euro, hvad der i dag svarer til 893.000 kroner.

I 2008 blev endnu en dåse sat til salg. Den 25. november kom dåse nummer 57 under hammeren, og prisen endte 84.750 euro, eller i omegnen af 630.000 danske kroner.

Ikke helt det samme som året før, men slet ikke dårligt, når man husker på, at den meget omtalte finanskrise var sat ind. Og mindre imponerende bliver det ikke, når man sammenligner Manzonis lort med prisen på guld

Mere end guld værd

I hver dåse har Manzoni lagt 30 gram lort. Det giver en pris per gram på mere end 20.000 kroner. Til sammenligning koster en ounce guld, 28,35 gram, i øjeblikket 6.150 kroner, viser tal fra finanssiden Bloomberg.com

Og det svarer til, at prisen for et gram guld ligger på omkring 220 kroner. Manzonis eget lort på dåse er altså næsten 100 gange mere værd en ægte guld.

Dåselort i Danmark

Et eller andet må det lort derfor kunne. Udover at være lort. Per Stig Møllers afvisning af Manzonis værk som "noget lort" fik da også leder af Randers Kunstmuseum, Finn Terman til at reagere.

- Jeg synes ikke, man gør nar af folk. Vi behandler et stykke kunsthistorie, som er hæderkronet, og som de største museer beskæftiger sig med, siger Finn Terman til P4 Østjylland.

Verdens største samling af Manzonis kunstværker befinder sig på Herning Museum of Contemporary Art.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk