Lovlig musik bliver gratis for alle

En gratis musiktjeneste ser dagens lys 1. juli. Man kan streame og downloade mere end fire millioner numre og lydbøger. Gavebod, mener ekspert.

Fra 1. juli bliver mere end 4,5 millioner musiknumre og hundredvis af lydbøger mulige at downloade og streame helt gratis. Både til din pc og Mac og fra oktober til iPhone og Android-telefoner.

Statsbiblioteket står bag den nye tjeneste, der gør ulovlige downloads hos Pirate Bay, luskede løsninger hos Spotify, dyre downloads på iTunes og tele-betingede downloads hos Play og Wimp overflødige.

- Vi arbejder med parametrene bedst og billigst. Vækst og volumen. Vi samler musik, lydbøger og anmeldelser på en side. PÅ den måde samler vi pibe og pibetobak, siger områdedirektør på Statsbiblioteket Flemming Munch til DR Kultur.

Ren gavebod

I modsætning til kommercielle spillere på markedet som Play og Wimp har bibliotekernes nye musiktjeneste ingen penge at reklamere for.

Men det er heller ikke nødvendigt, mener leder af Music Management på Det Jydske Musikkonservatorium, Jesper Mardahl.

- De behøver ikke markedsføring, de kunne bare skrive "gavebod - vi giver det hele væk gratis", siger Jesper Mardahl til DR Kultur.

Han mener, at den nye tjeneste bryder de begrænsninger, bibliotekerne hidtil har haft.

- Hidtil har musik også været gratis på bibliotekerne, men i en begrænset periode. Nu vil musik være til rådighed for alle hele tiden. Endda fuldstændig gratis. Det er næsten for godt til at være sandt, fortæller Jesper Mardahl.

Båltaler, skåltaler og Stauning

Det er allerede muligt at downlåne godt fire millioner numre fra bibliotekets musiktjeneste netmusik.dk. Men med den nye tjeneste digi-bib.dk får alle mulighed for at streame musikken på alle slags computere.

Samtidig samler bibliotekerne også alle landets lydbøger på siden, som man så kan downlåne efter behov. Desuden stiller bibliotekerne såkaldt dansk kulturarv til rådighed på siden, som kan ses og lyttes til, som man lyster.

- Der er både skåltaler og båltaler med eksempelvis Stauning og gamle reklamefilm, fortæller Flemming Munch fra Statsbiblioteket.

Ifpi hilser velkommen

Den nye tjeneste er gratis for alle, og det er op til de kommunale biblioteker, om de vil give borgerne mulighed for at kunne lytte til næsten alt musik. I dag er samtlige kommuner med i den nuværende ordning, netmusik.dk, og Flemming Munch forventer, at senest i første halvår af 2011 tilbyder samtlige 98 kommuner streaming af musik til danskerne.

Hos pladeselskabernes brancheorganisation, Ifpi, hilser man den nye, lovlige tjeneste velkommen, selv om kommunikationschef Lasse Lindholm understreger, at han selvfølgelig ikke kender den i detaljer.

- Vi lever i 2010, og vi skal være, hvor forbrugerne er. Og de er på nettet, og nogle af dem er biblioteksbrugere, siger han til DR Kultur.

Frygter ikke konkurrencen

Derfor frygter han heller ikke, at bibliotekets nye tjeneste vil gøre lignende tjenester overflødige, selv om man som forbruger ikke pålægges nogen bånd.

- Jeg tror på, at der er forskellige slags forbrugere til de forskellige tjenester. Derfor frygter jeg ikke, at bibliotekets tjeneste vil overtage markedet, forklarer Ifpis kommunikationschef Lasse Lindholm.

Foreløbig kører bibliotekernes nye tjeneste med et budget på 15 millioner kroner i 2010, og det dobles op i 2011, men det hele afhænger af, hvordan brugerne tager imod den nye streamingtjeneste.

- Vi er klar til at justere budgettet. Og det er jo ikke nye omkostninger. Vi skal bare skifte fra at bruge penge på det fysiske format (cd'er, red.) til det digitale, forklarer områdedirektør Flemming Munch over for DR Kultur.