"To lys på et bord" uden alt det kække

Ud med det kække - ind med det alvorlige. Det kunne være overskriften, når Nikolaj Nørlund nyfortolker gamle popsange.

Anmelderne kalder ham vovet. Selv kalder han sig respektløs. Men sådan skal musik være, mener han.

På ep'en "Kom med et bud" har musikeren Nikolaj Nørlund fortolket en række af gamle klassikere - her i bland Otto Brandenburgs. For selvom Nørlund synes, at Brandenburgs numre er fantastiske, som de er, så mener han stadig, at musik er noget, man altid kan rode i.

- Jeg må indrømme, at jeg nok befinder mig et sted, hvor det er sjovt at tage de her corny og lidt provokerende ting op - for eksempel julepladen, jeg lavede, og også det her projekt. Det er noget, vi alle sammen har et forhold til, og så prøver man alligevel at rode med det. Der er jeg ret respektløs og synes, at musik skal bruges på den måde, fortæller musikeren til DR Kultur.

Barndomsklassikere

Nikolaj Nørlund er kendt som en kunstner, der ikke er bange for at prøve sig selv af i forskellige musikalske genre. Denne gang har han så kastet sig over danske popklassiskere:

- Det er numre, som jeg har hørt i min barndom og ungdom. Det er sådan nogle klassiske danske popsange, hvor man har en bagage af sange, som man synes er gode og har stiftet bekendtskab med i de sjoveste tilfælde i ens liv.

Ud med kække - ind med det alvorlige

Ifølge Nørlund selv var det nummeret Preben Kaas-klassikeren "Oh babe, kom med et bud", der var med til at sætte skub i hele projektet med at fortolke Brandenburgs sange.

Men hvor Brandenburg numre er folkelige poppede klassikere, så er Nørlunds versioner anderledes alvorlige. Og det er især en særlig form for nøgternhed, som Nørlund stræber efter:

- Hvis man tager noget af det kække ud af sangene, så hører man pludselig teksten på en anden måde. Jeg stræber ikke efter en alvorlighed, men jeg stræber efter nøgternhed, og det gør jeg sådan set ved alle sangforedrag. Både med mine egen sange, og når jeg producerer pladen med folk. Jeg synes, det er interessant, hvis man kan ramme en tone, som er nøgtern. Forstået på den måde, at man ikke fortolker det i selve udtrykket, men lader melodien og ordene klare det og på den måde ramme så uspillet en tone som muligt.

Ny version af gammelt guld

Udover nummeret "Oh babe, kom med et bud", er det også blevet til en version af nummeret "To lys på et bord" - et nummer, der for mange næsten er synonymt med Otto Brandenburg.

Alligevel mener Nørlund, at han kan bidrage med noget nyt til Brandenburgs sange. Og måske vil en nyfortolkning af sangene endda få andre til at lytte til de gamle klassikere på en ny måde, fortæller Nørlund.

- Det er det sammen som med mange af de andre sange. Den måde, jeg synger og spiller det på, bliver en lidt anden historie, end når Otto Brandenburg gør det. Jeg synes, han gør det glimrende, men jeg er også af den opfattelse, at fordi nogen har lavet en fantastisk version af en sang, så behøver det jo ikke betyde, at der ikke er andre veje, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, at alle originalerne af de her sange er fantastiske, men derfor synes jeg alligevel, at jeg har noget at komme med og en anden vinkel på dem. Og når man har hørt mine versioner, så vil man måske også høre de andre versioner på en anden måde. Og sådan er det med musik. Det er bare interessant.

Nikolaj Nørlunds fortolkninger af Brandenburgs sange kan høres på Nørlunds nyeste EP. Den hedder ganske enkelt "Kom med et bud" og er seks numre spredt ud over 19 minutter. I forbindelse med ep'en tager Nikolaj Nørlund på en større danmarksturné fra næste måned.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk