Må deltagerne egentlig hjælpe hinanden? 10 ting du ikke vidste om Den store bagedyst

Hvorfor optager man i et telt? Hvem bager udstillingskagerne i "Den hemmelige"? Få svar på alle dine 'Bagedyst'-spørgsmål her.

(Foto: Carsten Mol © dr)

'Den store bagedyst' er år efter år et af de mest sete programmer på dansk tv.

Mere end én million seere ser med hver uge, når deltagerne enten kikser med klattede kager eller triumferer med storslåede mesterværker.

Interessen for det glade kageprogram vil øjensynligt ingen ende tage, og sidste år var der da i al beskedenhed også flere hundrede tusinder, der læste artiklen '10 ting, du (måske) ikke vidste om den store bagedyst'.

Og da interessen tydeligvis stadig er der, er vi ikke for fine til lige at tage en runde mere!

Så for at imødekomme alle dine spørgsmål om hvordan programmet bliver til, har vi taget en snak med Søren Olsen, der er redaktør på programmet.

Sammen med ham har vi samlet en række punkter, der kan gøre dig klogere på alt det, du måske ikke lige vidste om 'Den store bagedyst'.

1

Hvem bager udstillingskagerne?

Hver uge skal deltagerne i 'Den store bagedyst' igennem "Den hemmelige udfordring", hvor de ikke har den fjerneste anelse om, hvilken kage de skal til at lave.

Oftest bliver de præsenteret for en stram og sirlig udstillingsmodel udført til perfektion, som de så skal efterligne ud fra en opskrift.

Og det er faktisk dommerne selv, der oftest har svunget piskeriset og stået bag den altid snorlige udstillingskage.

- Vi sætter os ned og udvikler udfordringerne til hele sæsonen og har dommerne med på råd. Og så fordeler de rovet mellem sig og bliver enige om, hvem der skal stå for hvilken hemmelig udfordring, siger Søren Olsen.

  • 'Bagedyst'-dommer Markus Grigo stod bag den Mont Blanc-kage, som deltagerne skulle prøve kræfter med i "Den hemmelige udfordring" i lørdagens udgave af 'Den store bagedyst'. (© Dr)
  • Her er det 'Bagedyst'-dommer Katrine foged Thomsen, der lægger sidste hånd på det vaffelkorthus, som deltagerne blev kastet ud i i 2018. (© Dr)
1 / 2

I de uger, hvor der er gæstedommere, er det i stedet den pågældende gæst, der har stået for det kageeksempel, deltagerne skal give sig i kast med.

Søren Olsen fortæller også, at det nogle gange kan være en kompliceret affære at få alt til at klappe, når udstillingsmodelen skal samles.

- Dommerne kommer dagen inden optagelserne, men det er ikke altid, en given kage kan holde til dagen efter, så nogle gange kommer de med ting på frost, der skal befries fra forme eller plastik og monteres på dagen. Ofte er det især pynten, som skal monteres i sidste øjeblik, siger han og fortsætter:

- Det er altid lidt spændende, og nogle gange findes der kun den ene version af kagen, der ender med at blive brugt.

2

Der er ikke afløb i køkkenerne

Når deltagerne skal skylle en skål ren for eksempelvis en skilt mousse eller en grynet flødeskum, er det med at spare på vandet - for i køkkenerne i bageteltet er der ingen kloakering.

Det betyder, at al vand fra vaskene løber ned i spande under køkkenerne, som søde runnere skal tømme nogle gange i løbet af en optagedag.

- Vi prøver at opdrage deltagerne til at sige til i god tid, inden spanden er fyldt med vand og kagesnask helt op til kanten, forklarer Søren Olsen, der også fortæller, at der kun er koldt vand i hanerne. Hvis deltagerne skal bruge varmt vand, må de varme det i en gryde.

Selvom der er plads til 20 liter vand og kagesnask i spandene, skal de tømmes et par gange i løbet af en optagedag. (Foto: Carsten Mol © Dr)
3

Råbåndene fylder 50 timer

Når optagelserne til en enkelt udsendelse er i hus, ligger der som regel i omegnen af 50 timers optaget materiale, som skal koges ned til én times lørdagsunderholdning.

- Fra vi filmer et afsnit, til det er færdigt, går der nærmest tre måneder i efterarbejdet af ét afsnit. Det begynder med en tilrettelægger, der ser materialet igennem og laver den første prioritering af materialet.

- Senere kommer der en klipper på, som sidder med materialet i redigeringsrummet i seks uger. Og så bruger vi en uge på at lave lyd og farve på programmet, forklarer Søren Olsen.

I den lange proces fra optagelser til færdig udsendelse samles hele 'Bagedyst'-redaktionen løbende og giver feedback på hinandens udsendelser. Og hvert program er set igennem mindst fem gange, inden det bliver sendt på tv.

- Den største udfordring i efterarbejdet er at vælge ud. Der er en overflod af historier, man gerne vil fortælle. Der sker altid rigtig mange sjove ting i bageteltet, og desværre er der bare ikke plads til at tage dem alle med i programmerne.

Klippere og tilrettelæggere sørger sammen for, at kun det bedste fra bageteltet ender i det færdige program. (Foto: Annelie Saks Justesen)
4

Deltagerne må ikke hjælpe hinanden

Der er skrappe regler for, hvad deltagerne må og ikke må, når konkurrencen er i gang.

Man må for eksempel gerne låne et piskeris ud eller giv en sjat fløde, hvis nogle af de andre mangler. Men deltagerne må ikke udføre opgaven for hinanden. Så hvis der er en deltager, der har svært ved at flette et brød eller rulle en wienerdej, er det altså bare surt show.

- Det er til gengæld forskelligt, om de må snakke sammen. Nogle gange får de lov, fordi det kan være sjovt at høre dem diskutere det, vi udsætter dem for.

- Andre gange får de meget specifikt at vide, at de ikke må tale sammen, hvis vi fra produktionen vurderer, at det giver en sjovere konkurrence på den måde, forklarer Søren Olsen.

I afsnit fire af den igangværende sæson blev deltagerne bedt om at lave et fougasse-brød. Her var det op til den enkelte deltager at finde ud af, hvordan sådan et skulle skæres korrekt.

5

Derfor optager de i et hvidt telt

Siden femte sæson i 2016 er 'Den store bagedyst' blevet optaget i slotsparken ved Clausholm Slot nær Randers. Og det er altså her, at man hvert år opfører det store, hvide bagetelt.

Det har man valgt, fordi teltet tillader et frit udsyn til den danske sommer, der udspiller sig ude i slotsparken.

- Vi vil gerne have den sommerlige stemning med i programmerne, og den æstetik og finhed, der er omkring kager, går også rigtig godt i spænd med omgivelserne i slotsparken, siger Søren Olsen.

- Og så distancerer vi os også fra andre madprogrammer, der bliver lavet som studieproduktioner.

  • I år er teltet blev udviddet, så der er ekstraplads til at holde behørig coronaafstand til hinanden. (Foto: Carsten Mol © Dr)
  • Teltet bliver bygget i det tidlige forår, inden der endnu er kommet blade på trærene. (© Dr)
  • Da optagelserne foregår over flere måneder, peger Søren Olsen også på, at teltet er en praktisk løsning i forhold til at skulle lægge beslag på et tv-studie i så lang en periode. (© Dr)
1 / 3

Den mangeårige 'Bagedyst'-redaktør medgiver dog, at det giver sine udfordringer at optage i et telt, når vejret ikke altid vil, som produktionsholdet vil.

- Man kan jo ikke se, hvor varmt eller koldt det er, når solen bare skinner i tv. Så når vi begnder optagelserne i midten af april, laver vi udendørs interviews med folk i skjorteærmer, som af og til meget gerne vil have en varm jakke på.

- Og så har det også nogle gange været svært at få kagerne til at opføre sig helt som i deltagernes egne køkkener, hvor temperaturudsvingene måske ikke er lige så store.

- Andre udfordringer i teltet kan være en humlebi der skal fanges, inden der kan filmes videre, en jetjager der larmer, skybrud eller skyer som dækker for solen for så at være væk det næste øjeblik.

6

Alle bagedysttelte ser forskellige ud

Apropos hvide bagetelte, så er det ikke kun i Danmark, det populære koncept har gjort sit indtog.

Programmet er solgt til mere end 30 lande, og selvom teltet er en gennemgående location i de fleste landes nationale udgaver, ser hvert telt forskelligt ud fra land til land.

Der er også andre løsninger end telte. I Australien optager de for eksempel programmerne i en lade. Og i Tyrkiet optager de det i et normalt tv-studie.

Søren Olsen forklarer, at man meget bevidst har prøvet at lave en skandinavisk versionering i Danmark.

- Vores er meget afdæmpet og nordisk i forhold til det originale i England. I det britiske program hænger der flagguirlander langs teltet, og så er der fyldt med kagedåser og bagegrej i baggrunden. Og det tyske telt er et lyserødt inferno, siger han og fortsætter:

- Men i begyndelsen blev det også lidt ferskt at kigge på i vores afdæmpede telt. Så nu beder vi deltagerne om at tage tøj på, hvor der er lidt knald på farverne, ligesom vi hen ad vejen har justeret lidt for at få lidt flere farver i scenografien. For eksempel blå gardiner, viskestykker i midtergangen, bronzefarvede vandhaner og flettede lamper.

  • Sådan ser det danske 'Bagedyst'-telt ud, når det ikke er proppet med kageglade deltagere, der kæmper om at blive Danmarks bedste amatørbager. (© Dr)
  • Dommerne og værten Timm Vladimir holder til i naboteltet, når der skal voteres og findes en ugentlig mesterbager og besluttes, hvem der skal sendes hjem. (© Dr)
  • Sådan ser der ud i det britiske 'Bagedyst'-telt. (© Channel 4)
  • I Tyskland er der pink med pink på, når deltagerne kæmper i deres version af 'Den store bagedyst'. (© Sat1)
  • i Thailand forgår 'Bagedysten' i et stort glashus, der næsten minder om et gigantisk drivhus. (© PPTV)
1 / 5
7

Ovnene bliver testet for at sikre fair konkurrence

For at alle bager på lige vilkår, bliver ovnene i bageteltet tjekket for, om de bager ved den rette temperatur.

Derfor har redaktøren købt sig et testtermometer, han kan bruge, for at være sikre på ovnens funktionsevne.

- Jeg er flere gange blevet spurgt til ovnenes nøjagtighed af deltagere, som har oplevet, at deres kage ikke blev bagt på samme måde, som den gjorde derhjemme. Så her er det rart simpelthen at kunne teste den pågældende ovn. Og alt er altid, som det skal være, siger Søren Olsen og afslører også, at de har en reserveovn stående, hvis der mod forventning skulle være en af deltagernes ovne, der på et tidspunkt bryder sammen.

Skulle en af deltagernes ovne mod forventning bryde sammen, står denne reserveovn klar i kulissen. (© Dr)
8

Deltagerne bor på hotel sammen

Optagelserne til et 'Bagedyst'-program foregår over to dage, og når den sidste kage er taget ud af ovnen, og loftslamperne er slukket, tager deltagerne samt dommerne og vært Timm Vladimir på hotel, hvor de overnatter inden næste dags optagelser.

Og deltagerne er i højere grad gode venner end indædte konkurrenter, når de kobler af oven på en hektisk bagedag.

- Her vender de dagen, og jeg tror da også der er nogle, der deler en flaske vin. Jeg har indtryk af, at der er rigtig god stemning, siger Søren Olsen.

- I år havde Morten (deltager fra den igangværende sæson) fødselsdag undervejs, og der fejrede de ham ved at lave en video, hvor de "legede" 'Den store bagdyst', så han skulle lave en kage med dåseflødeskum og købte lagkagebunde og præstenere den for dommerne, som nogle af de andre deltagere så spillede.

På hotellet er der efter optagelserne både plads til at knappe en bajer op og tid til at vende dagens strabadser i aftensolen. (Foto: Anne Tirstrup © Privat)
9

Intet må slippe ud

Det er selvsagt ikke sjovt at få spoilet slutningen på en god bog eller serie.

På samme måde gør holdet bag 'Den store bagedyst' meget ud af ikke at få afsløret, hvem der er med, hvornår de ryger ud, og hvem der i sidste endte kan kalde sig vinder.

Derfor får deltagerne strenge instrukser på ikke at sige noget til nogen.

Men risikoen for, at hemmeligheder slipper ud, bliver ikke ligefrem mindsket, når det er blevet finaletid, og der er tradition for, at familie og venner er inviteret med til at overvære kåringen af vinderen.

- Vi indskærper over for alle, at vi har brug for at holde det hemmeligt og beder dem om ikke at tage billeder. Vi kan godt være bange for, om der er en glad moster, der i ubetænksom glædesrus kommer til at lægge noget på Facebook.

- Og så er vores erfaring også den, at alle, der har kendskab til hemmeligheden, heller ikke har lyst til at være den, der ikke kan holde på den og dermed også fratager folk glæden ved udskillelsesløbet, når programmerne bliver sendt.

Se i klippet her, hvor stor en finalefest der blev sat i stand i 2018.

10

Får hjælp at stylister

Selvom deltagerne altså selv står for deres påklædning, får de dog hjælp af stylister, de kan sparre med og rådføre sig hos.

Ligesom de også får hjælp til deres hår og makeup, så de står helt skarpt på skærmen.

- Jeg er imponeret over, hvor meget deltagerne selv gør ud af deres påklædning. Jeg er sikker på, at mange seere har lagt mærke til, hvordan deltagernes tøj ofte er afstemt og koordineret med deres kage, siger Søren Olsen.

Sådan ser der ud ved en af sminkestationerne. Her er det Lena Thorsson, der er en af deltagerne i årets konkurrence, som bliver gjort klar til en tur i teltet. (Foto: Anne Tirstrup © Privat)

Se alle sæsoner af 'Den store bagedyst' på DRTV her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk