Madanmelder inden Michelin-uddeling: 'Det er et meget stærkt felt i år'

Det bør blive endnu et godt år for Danmark, når de eftertragtede Michelin-stjerner uddeles mandag, spår anmelder.

Restaurant Lieffroy i Nyborg på Fyn kan meget vel være blandt de heldige restauranter, når Michelin-stjernerne uddeles mandag. Det mener madblogger og -anmelder Rasmus Palsgård. Her ses Lieffroys ret med pighvar, grønne asparges og ærter. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Sidste år blev der uddelt stakkevis af Michelin-stjerner til Danmark.

Faktisk blev det gastronomiske danmarkskort overdrysset med masser af både én-, to- og tre-stjernede restauranter.

Sådan kommer det efter al sandsynlighed også til at gå i år, når den eftertragtede røde guide igen uddeler stjerner til de helt store madoplevelser ved et stort anlagt arrangement i den norske by Stavanger.

Det mener Rasmus Palsgård, der er madblogger og madanmelder på Instagram-profilen Feinschmeckeren.

Rasmus Palsgård har tæt på 30.000 følgere på sin Instagram-profil Feinschmeckeren. (Foto: Flemming Leitorp)

- Det er et meget stærkt felt i år – ligesom det også har været de seneste par år. Og uanset hvor mange stjerner Danmark får, så bliver den danske madscene bare ved med at få tilføjet nye spændende steder. Det gælder ikke kun i København, men også i resten af landet, siger han.

Og selvom det altså først er mandag, vi bliver klogere på, hvilke restauranter der er så heldige at få én eller flere Michelin-stjerner, så vurderer Rasmus Palsgård allerede nu, at guiden i år bliver mindre fokuseret på de største danske byer, end den har været tidligere.

- Der er nogle indikationer på, at der måske er nogle nye regioner og landsdele, der kan gøre sig forhåbninger om stjerner i år, siger han og uddyber:

- I år er guiden 100 procent digital, og i den forbindelse har de allerede afsløret nogle af de nye restauranter, der er med i guiden, dog uden at fortælle, hvilken udmærkelse de måtte få. Dér kan man allerede se, at de har været rundt i nogle områder af Danmark, de tidligere har forsømt. Det gælder blandt andet Villa Vest i Nordjylland og Lieffroy på Fyn.

Netop Lieffroy er værd at holde øje med, når stjernerne uddeles, mener Rasmus Palsgård. Herunder guider han til i alt tre af de restauranter, han mener bør være med i kapløbet ved mandagens Michelin-uddeling.

1

Lieffroy

Her er fransk andelever med syltede kirsebær, rødbede, hybenrose og hasselnød, som det bliver serveret på Lieffroy. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Som den første restaurant fremhæver Rasmus Palsgård Lieffroy i Nyborg på Fyn. Den har ifølge madanmelderen leveret på et højt niveau igennem flere år:

- Specielt de seneste tre-fire år har de virkelig skruet op for ambitionerne. Det er en restaurant, hvor maden er knivskarp, råvarerne er helt i top, og så er det et virkelig behageligt sted at være. Det er det, uanset om du er international foodie eller en børnefamilie, der bare gerne vil have noget godt at spise.

Lieffroy serverer fransk mad, men med udgangspunkt i lokale råvarer, sæsonens grønt, fisk i sæson og lokalt kød.

- Og så er der selvfølgelig plads til trøfler, kaviar og indkogte saucer, som fylder i det franske køkken, fortæller Ramus Palsgård og uddyber:

- Michelin har historisk set kigget på sammenhængen mellem pris og kvalitet, og Lieffroy har nok det bedste forhold mellem pris og kvalitet i Danmark lige nu. Michelin-guiden har været på besøg på restauranten, og hvis de har oplevet det samme, som jeg oplevede, da jeg var der, burde det være lige til for dem at tildele stedet en stjerne.

2

Connection by Alan Bates

Her er det én af retterne på Connection by Alan Bates, der "kun" har plads til 16 gæster på samme tid. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Rasmus Palsgård mener også, at københavnske Connection by Alan Bates bør være blandt de restauranter, der veksler velsmag til Michelin-stjerner:

- Alan Bates' mad er karakteriseret af en fandenivoldskhed. Han ser stort på de tendenser, der er i den gastronomiske verden. Han laver bare noget mad, han synes smager vildt godt. Der er knald på krydderierne – der kan være chili på kaviaren og kraftige saucer. Det er et dogmefrit køkken med råvarerne i centrum, og hvor der ikke er gjort alt muligt visuelt ved maden. Det er et virkelig hyggeligt og hjertevarmt sted.

Bates' udgangspunkt er – ligesom Lieffroys – også fransk, men også med nogle mere nordiske indslag, forklarer Rasmus Palsgård:

- Han burger friske, aromatiske urter og laver meget lette fiske- og skaldyrsserveringer. Jeg vil nok kalde det for et europæisk køkken, hvor han har plukket de bedste ting fra nær og fjern.

Herudover adskiller restauranten sig også fra konkurrenter på grund af sin størrelse. Eller mangel på samme, fristes man til at sige:

- Det er en lille restaurant, der kun har plads til 16 gæster fordelt på to borde. Så hvis du kommer to personer, sidder du måske med et par på hver side af dig. Det skaber en meget intim spiseoplevelse. Du har fornemmelsen af at være hjemme til et privat middagsselskab – bare hos en rigtig dygtig kok.

3

Alchemist

Alchemist bragede ind på Michelin-scenen for et par år siden. Nu kan restauranten meget vel veksle sine to stjerner til tre, vurderer Rasmus Palsgård. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Mens hverken Lieffroy eller Connection by Alan Bates i dag har nogen Michelin-stjerner, forholder det sig anderledes med den københavnske restaurant Alchemist. Den strøg direkte ind i Michelinguidens superliga for et par år siden, hvor den gik fra nul til to stjerner.

Nu er det kun et spørgsmål om tid, før den omtalte restaurant får sin tredje stjerne, der er den absolut største hæder, man kan opnå i Michelinguiden, mener Rasmus Palsgård:

- Det er sådan en restaurant, hvor man tænkte, at de enten ville brage ind på listen eller slet ikke få nogen stjerner, fordi Michelin måske ikke ville forstå det. Men nu har de allerede fået to, så jeg tror, det er et spørgsmål om tid, før den tredje stjerne også falder, lyder vurderingen fra Rasmus Palsgård, som han straks uddyber:

- Jeg har hørt rygter om, at Alchemist skulle have haft flere besøg fra Michelin-folkene i år, så det ville give rigtig god mening med de tre stjerner. Den er jo næsten hævet over Michelin-stjerner, for det er et så unikt og banebrydende koncept, at det helt bryder med rammerne for, hvad en restaurant kan være.

- Det er en totaloplevelse, der er så fremragende og gennemtænkt, at det ikke rigtig kan være anderledes end tre stjerner, hvis du spørger mig.

De fik Michelin-stjerner sidste år:

3 stjerner

 • Geranium, København

 • Noma, København

2 stjerner

 • AOC, København

 • Alchemist, København

 • Jordnær, Gentofte

 • Kadeau Copenhagen, København

 • Koks, Leynavatn, Færøerne

 • Kong Hans Kælder, København

 • Henne Kirkeby Kro, Henne

1 stjerne

 • Alouette, København

 • Domestic, Aarhus

 • Dragsholm Slot Gourmet, Hørve

 • Formel B, København

 • Frederikshøj, Aarhus

 • Frederiksminde, Præstø

 • Gastromé, Aarhus

 • Kadeau Bornholm, Aakirkeby

 • Kiin Kiin, København

 • Kokkeriet, København

 • Lyst, Vejle

 • Marchal, København

 • MeMu, Vejle

 • Substans, Aarhus

 • Syttende, Sønderborg

 • Søllerød Kro, Holte

 • The Samuel, København

 • Ti Trin Ned, Fredericia