Mademoiselle smidt ud af det franske sprog

Franske feminister har vundet en stor kamp: Ordet ”Mademoiselle” er nu forbudt i det officielle franske sprog.

Det har ellers været tradition i Frankrig at kalde ugifte kvinder for mademoiselle. Men nu skal "mademoiselle" erstattes af "madame", der svarer til "monsieur" for mænd.

Populært sagt er det at kalde en kvinde for mademoiselle et kompliment. Det beskriver hende som ung og potentielt ledig. Men i modsætning til den daglige tale er det ikke flatterende at bruge "mademoiselle" i professionel kontekst.

Mademoiselle er derfor blevet forbudt i alt fra skattepapirer til forsikringskontrakter. Og det betyder ikke så lidt, for i dag er det ligefrem muligt at sætte kryds ved mademoiselle, når man køber koncert eller togbilletter skriver The Telegraph.

Kællinger på vagt

Det er de to feministiske grupper "Osez le Feminisme" (Modige feminister) og "Les Chiennes de Garde" (Kællinger på vagt), der har påpeget, at "mademoiselle" er et nedladende udtryk og at ordet styrker den latente mandschauvinisme i Frankrig.

Roselyne Bachelot, der er socialminister, bakker op om forbuddet. Han kalder termen for "indtrængen mod det private liv" og en fornærmelse mod landets køns lige rettigheder.

Facebook
Twitter