(Foto: © Ida Guldbæk Arentsen)

Mænd og kvinder dystede i Roskildes traditionsrige nøgenløb: 'Vigtigt at vise folk, at man kan være komfortabel i en almindelig krop'

Hvert år dyster festivaldeltagere på Roskilde Festival i nøgenløbet, som der i år var venteliste til blandt mændene.

Der er mange traditioner forbundet med Roskilde Festival. Én af dem, man altid kan regne med, er det legendariske nøgenløb, der har fundet sted siden 1998.

I nøgenløbet dyster deltagerne om at være den hurtigste mand eller den hurtigste kvinde til at løbe to runder om en bane på festivalpladsen.

I alt havde 16 mænd og 8 kvinder tilmeldt sig løbet, der belønner vinderen med en fribillet til Roskilde Festival året efter.

Nøgenløbet er ikke arrangeret af Roskilde Festival, men festivalens sikkerhedschef Morten Therkildsen kalder løbet for en historisk tradition.

Har I overvejet at lukke det ned på grund af fokus på krænkende adfærd?

- Jeg vil sige det sådan, at jeg synes, at det er et frirum. Man kan vælge at gå et andet sted hen, hvis man ikke ønsker selv at være en del af det. Det er et tilvalg at se det, siger han.

- Hvis man synes, det er for meget, tror jeg også, der er nogle af vores artister, hvor man skal overveje, om man skal lytte til deres tekster, mener Morten Therkildsen.

En af årets deltagere er 21-årige Olivia Olesen, der studerer religionsvidenskab. Hun beskriver nøgenløbet som en rigtig god oplevelse.

Hvad tænker du om, at en eventuel kommende arbejdsgiver eller andre i fremtiden kan se billeder af dig fra nøgenløbet?

- Når vi lever i 2022 tænker folk forhåbentlig ikke over, at man har haft en god tid uden stof på kroppen. Det skal sgu være okay.

Se billederne fra løbet og mød nogle af deltagerne i bunden.

 • Publikum sidder klar til at heppe på deltagerne i nøgenløbet. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen)
  1 / 9
 • Nøgenløbet på Roskilde Festival foregår i Dream City, som er et særligt område på festivalen, hvor især publikum kan være med til at bestemme, hvad der skal ske. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen)
  2 / 9
 • I 2019 foregik nøgenløbet under silende regn, men i dag skinnede solen på deltagerne. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)
  3 / 9
 • Inden løbet stod den lige på ti minutters nøgen opvarmning under den bagende sommersol. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen)
  4 / 9
 • Udsmykket i glimmer, maling og piercinger gør deltagerne klar til at sikre sig adgang til festivalen næste år. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen)
  5 / 9
 • Her ses vinderen af Roskilde Festivals nøgenløb. 23-årige Anton fra Finland, der besøger festivalen for første gang. - Det er helt fantastisk. Vi har intet lignende i Finland, så det er en helt unik oplevelse. Det er ikke noget, man ser hver dag. Vi er rimelig afslappede med nøgenhed i Finland, men vi har ikke nøgenløb - det virker til at være en dansk ting. Der sker en masse crazy ting på Roskilde. Det er så fedt. (Foto: © Rikke Bjerge DR)
  6 / 9
 • Zara Hansen, 20 år: - Det var på to-do-listen at stille op, så det skulle bare prøves. Det er da lidt crazy, men det går sgu nok. Alle skal jo bare owne deres egen krop. Jeg synes, at vi er meget bange for nøgenhed, og jeg har stillet op alene i dag, for ingen andre af mine venner turde gøre det med mig. Jeg elsker min krop, og jeg har ingen problemer med, at folk ser den. (Foto: © Rikke Bjerge DR)
  7 / 9
 • 24-årige Vitus Ulrik (til højre) vil gerne være med til at sætte fokus på den naturlige krop. - Jeg er med i dag for at sætte lys på, at en naturlig krop ser nogenlunde sådan her ud. Jeg synes, at det er noget underligt noget alt det der med at promovere pornopikken. Så jeg synes, det er vigtigt at vise folk, at man kan være komfortabel i en almindelig krop. (Foto: © Rikke Bjerge DR)
  8 / 9
 • Olivia Olesen, 21 år. - Jeg synes, at nøgenhed er skønt. En af mine venner stod og malede mig til løbet, mens jeg var nøgen, og tog nogle billeder af mig. Det var så grineren, og så kom jeg i tanke om, at det kan jeg ikke poste på min Instagram-story. Men alligevel står vi her sammen og er nøgne og har en mega god tid. Ingen står og seksualiserer hinanden - vi har bare en fest. Og det elsker jeg ved Roskilde. Man kan være nøgen, man kan nøgenbade, sætte sig ned og tisse som kvinde, uden at nogen kigger mærkeligt på en. Folk er så afslappede, kærlige og dejlige. (Foto: © Rikke Bjerge DR)
  9 / 9