'Man kunne høre, han mente det. Han havde noget på hjerte': Musiker og sanger Hugo Helmig er død

Popstjernen, der bragede ind på den danske og internationale musikscene, er død, 24 år gammel.

Thomas Helmig oplyser på Instagram, at hans søn, Hugo Helmig, er død. Han blev 24 år. (Foto: © Jonas Olufson, Ritzau Scanpix)

Han blev en af Danmarks største og mest lyttede popstjerner efter at have udgivet bare én single.

Og selvom han godt nok bar efternavnet Helmig, skabte han sin helt egen musikkarriere. Han opnåede også succes i lande, hvor man ikke kender hans far, Thomas Helmig.

Men nu er Hugo Helmig død efter en kometkarriere, der dog fik en ende i 2021.

Hugo Helmig døde onsdag i sidste uge, den 23. november, fortæller Thomas Helmig på sin Instagram-profil.

- På dit alt for korte livs sidste aften sad vi to sammen i sofaen i din lejlighed. Vi spiste og så 'Notting Hill', og vi snakkede, og vi snakkede.

- Du var så fuld af håb, drømme og planer for fremtiden. Jeg var hos dig hele natten, og mens du sov, gav dit lille hjerte op, skriver Thomas Helmig blandt andet.

P3-vært og dj Pelle Peter Jencel vil især huske den unge sanger og sangskriver for hans "vanvittigt gode popsange".

- Han fremførte sine sange med en glød, der gjorde, at de ikke bare kørte i baggrunden, men faktisk rørte en masse mennesker. Man kunne høre, han mente det. Han havde noget på hjerte – og når det kombineres med en god popmelodi, kan man ikke undgå at blive ramt, siger radioværten.

Alt andet end en rolig start

Egentlig var det tanken, at 18-årige Hugo Helmig skulle bevæge sig langsomt ind på den danske musikscene og skabe sit eget navn.

- Det var virkelig planen. Det skulle være stille og roligt, og så skulle vi udgive en sang, hvor jeg lige så stille bliver etableret. Vi havde lagt en vildt rolig plan, fortalte Hugo Helmig i P3-podcasten 'Hvem er Hugo Helmig?' i 2020.

Debuten blev dog alt andet end stille. Allerede fra første single, ørehængeren 'Please Don't Lie', var Hugo Helmig en succes.

Sangen, som han lavede med sin faste sangskrivermakker og producer Emil Falk, endte med at blive den mest spillede danske sang i radioen i 2017, og interessen for den debuterende musiker med det kendte efternavn voksede hurtigt.

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig en start som denne. Jeg er utroligt glad og stolt over, at en sang som Emil og jeg har skrevet, er nået så langt ud, udtalte Hugo Helmig i 2018 i en pressemeddelelse.

Den aarhusianske sanger blev samme år, som han debuterede, også nomineret til P3 Talentet ved P3 Guld.

Hugo Helmig, da han deltog til Zulu Awards 2018. (© Ritzau Scanpix)

'En fuldstændig sindssyg karrierestart'

Succesen var endda ikke kun sikret i Danmark. Tyskerne var også vilde med 'Please Don't Lie', der i 2018 strøg ind på Tysklands radio-hitliste. I 2020 var hittet tilmed at finde på listen over de danske sange, der indtjente flest penge i udlandet.

- Det hjælper helt sikkert på presset. Det beviser, at min succes ikke kun skyldes efternavnet. At det bare er noget, der var inde i mit hoved, sagde popstjernen i P3-podcasten.

I 2018 udkom singlen 'Wild', der blev den mest spillede danske sang i radioen det år – og ligesom debutsinglen blev den også spillet flittigt i radioen hos vores naboland mod syd.

Pelle Peter Jencel kalder Hugo Helmigs gennembrud for historisk.

- Det er en fuldstændig sindssyg karrierestart for en dansk teenagedreng, og det er noget, man ser meget sjældent, siger Pelle Peter Jencel.

At Hugo Helmig nåede så langt i Tyskland, der regnes for at være et af de største musikmarkeder i verden, er en imponerende bedrift, mener radioværten.

- Der var måske mange, der tænkte, at når man hedder Helmig, skal man nok få en masse foræret, men i Tyskland er Thomas Helmig ikke et stort navn, og der gik Hugo top tre med to numre. Det viser, at han havde internationalt format, siger radioværten.

Hugo Helmig, da han spillede på Plænen i Tivoli i juli 2021. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Ritzau Scanpix)

Foruden sine hits i ind- og udland nåede Hugo Helmig også at spille på festivaler som Spot Festival, Smukfest og ØreSound. Roskilde Festival var han også booket til to gange, men begge koncerter blev aflyst – den ene på grund af personlige omstændigheder og den anden, fordi festivalen ikke blev afholdt på grund af corona.

Derudover tog han også på turné i Tyskland, Østrig og Schweiz, og i 2019 blev han nomineret til Music Moves Europe Talent Award 2020.

Talte åbent om angst – og sagde farvel til musikken

Det gik godt for den unge sanger rent musikalsk.

Anderledes svært var det for privatpersonen Hugo Helmig, der kæmpede med angst og et stofmisbrug. Et misbrug, der i 2019 resulterede i, at han blev anholdt i en rus af kokain, kom på afvænning og måtte aflyse sin turné.

Selv satte sangeren ord på noget af det svære i føromtalte P3-podcast.

- Jeg kom fra at være en slacker, der lavede musik for sjov, og som røg en masse fede, til at det hele pludselig var topprofessionelt, sagde Hugo Helmig.

- Det var bare en anden liga, og jeg følte mig ikke helt klar til det. Både at være tiptop tunet, se godt ud og være på en scene. Der kom et kolossalt pres, og jeg tænkte, at nu skal jeg bare være perfekt.

Hugo Helmig, da han spillede koncert på spillestedet Gimle i Roskilde. Billedet er fra 2021. (Foto: © Thomas Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det var netop Hugo Helmigs tilbagevendende angst, der skubbede ham ud i et omfattende kokainmisbrug. Noget, der til sidst satte en stopper for hans kometkarriere i musikkens verden.

I oktober 2021 så han ingen anden vej end at indstille sin musikkarriere med øjeblikkelig virkning. Det betød, at hans planlagte Danmarksturné blev aflyst og at arbejdet med udgivelsen 'Lulu Vol. 3' blev droppet.

- Alt lukkes ned på ubestemt tid, og det er på nuværende tidspunkt ikke sikkert, at Hugo vender tilbage til musikken, udtalte hans musikselskab The Bank til Ritzau.

'Det er jo en sindssyg beslutning at måtte tage'

Selv fortalte popstjernen i samme forbindelse, at han var nødt til at prioritere sit helbred.

- Jeg må indse, at selv om jeg lykkes med at komme helt ud af mit misbrug, har jeg ikke fået kontrol med den angst, der fik mig ud i misbruget.

- Angsten er lige nu så voldsom, at jeg på ingen måde kan gennemføre min planlagte turné, og jeg har også indset, at jeg må stoppe karrieren helt, hvis jeg skal have fikset det, der er gået i stykker indeni mig, sagde han til Ritzau via sit musikselskab.

Derefter bad sangeren om ro til at få det bedre.

Thomas Helmig og Hugo Helmig spillede sammen, da Aarhus Festuge fandt sted tilbage i 2018. (Foto: © Anita Graversen, Ritzau Scanpix)

Hugo Helmigs farvel til livet som professionel musiker gjorde Pelle Peter Jencel trist til mode. Radioværten, der nåede at interviewe sangeren flere gange, synes, at Hugo Helmig fortjente bedre på baggrund af sit talent, sin personlighed og den passion, han havde for musikken.

- Det er jo en sindssyg beslutning at måtte tage – du står med din livsdrøm i hånden og må aflyse den, fordi du har det så dårligt. Det er virkelig trist, især for så ungt et menneske. Men jeg vidste jo også godt, at der var en god grund til beslutningen, siger han.

Siden sit farvel til musikken har der været stille omkring Hugo Helmig.

De sidste par uger inden sin død delte han på Instagram sine spæde drømme om at vende tilbage til musikken, og så sent som 19. november skrev han under et lydklip fra en ny sang: "En lille forsmag på, hvad 2023 måske kunne bringe".

Hugo Helmig blev 24 år.