Manden bag en af sommerens store film siger undskyld efter stor debat: Skuespillerne er ikke mørke nok

Produceren bag 'In the Heights' undskylder for ikke at have repræsenteret mørke latinamerikanere godt nok.

Hovedrollerne i "In the Heights" bliver spillet af Anthony Ramos og Melissa Barrera, og de repræsenterer ifølge flere ikke de mørke latinamerikanske beboere i kvarteret, hvor filmen udspiller sig. (Foto: PLANET PHOTOS © Warner Bros/PLANET PHOTOS)

Den står til at blive en af sommerens store film og har allerede fået mange rosende ord med på vejen fra anmeldere.

'In the Heights', som begyndte sit liv som Broadway-musical i 2008, er nu aktuel på det store lærred med en historie, der foregår i kvarteret Washington Heigths i New York. I kvarteret er der mange latinamerikanske indbyggere, hvilket da også skinner igennem i filmens cast.

Alligevel har filmen kickstartet en debat om såkaldt colorism i USA, da der ikke er nogle mørke, latinamerikanske skuespillere blandt de store roller i filmen. Og det er ikke repræsentativt i forhold til de personer, der bor i virkelighedens Washington Heights, påpeger mediet Vox, der ligesom CNN er blandt de store medier, som de seneste dage har dækket kritikken.

En kritik, der er udsprunget fra de sociale medier, hvor blandt andet journalist Felice León fra det digitale magasin The Root og New York Times' kulturanmelder Isabelia Herrera har været efter repræsentationen i 'In the Heights'.

Men det er de lyse latinamerikanske skuespillere Anthony Ramos og Melissa Barrera, der har hovedrollerne i filmen, som netop har fået premiere i USA.

Kun en enkelt mørk latinamerikansk skuespiller har fået en bærende rolle i filmen, mens resten af de mørke, latinamerikanske skuespillere er statister og dansere i baggrunden.

Ifølge den ene hovedrolleindehaver, Melissa Barrera, var der mange mørke, latinamerikanske skuespillere til casting på filmen. Og en anden skuespiller fra filmen, Leslie Grace, udtalte i forbindelse med kritikken:

- Jeg håber, at det her er med til at smadre glasloftet, for jeg håber at se mange af mine brødre og søstre, som er mørkere end mig, i de bærende roller i film.

Bagmand lægger sig fladt ned

Producent, dramatiker med mere, Lin-Manuel Miranda, står bag 'In the Heights'. Han skrev i sin tid musik og tekster til musicalen og har nu produceret spillefilmen.

Miranda har selv rødder i Puerto Rico og Mexico og er vokset op i kvarteret Inwood nær Washington Heights. Han gav tidligere på ugen sin uforbeholdne undskyldning over kritikken i en udtalelse på Twitter. Her skrev han blandt andet:

- Jeg begyndte at skrive 'In the Heights', fordi jeg ikke følte mig set. Og gennem de sidste 20 år er alt, hvad jeg har ønsket mig, at føle mig set. Jeg har fulgt weekendens diskussion om den afrolatinske repræsentation i vores film, og det står klart, at mange fra vores mørkglødede, afrolatinske fællesskab ikke føler sig ordentligt repræsenteret i den, især i de bærende roller. Jeg kan høre harmen og frustrationen over colorism og over fortsat ikke at være set i feedbacken (…) I vores forsøg på at male et mosaikbillede af vores fællesskab har vi fejlet. Jeg er virkelig ked af det (…) Jeg lover, at jeg vil gøre det bedre i fremtidige projekter.

Instruktøren bag filmen, Jon M. Chu, lægger dog vægt på, at man i castingen til filmen udvalgte de skuespillere, der passede bedst til rollerne.

- I sidste ende, da vi så på castet, prøvede vi at vælge de personer, der passede bedst til rollerne, siger han i et interview med The Root-journalisten Felice León, der er gået viralt.

Chu, der også står bag filmen 'Crazy Rich Asians' kom i 2018 i lignende problemer, da filmen, som foregår i Singapore, fik kritik for ikke at inkludere personer fra blandt andet Malaysia og Indien og andre etniciteter i sin skildring af Singapore.

'Befolkningsgrupper, der har brug for at blive set og hørt'

Colorism-debatten har længe fyldt i det det mørke, latinamerikanske samfund, hvor man mener, at de ofte bliver udeladt fra beskrivelser af latinamerikanske samfund.

Ifølge Mia Randix, der er lektor i amerikansk litteratur på Aalborg Universitet, har den faktisk eksisteret lige så længe, som der har været racisme:

- Det er en udløber af diskussionen om race og repræsentation, der især i USA er enormt vigtig i forhold til at lade minoriteter komme til og blive anerkendt, siger hun.

Og de seneste års Black Lives Matter-bevægelse har også givet stemmer til latinamerikanere, deres baggrund og deres undertrykkelse gennem århundredede, påpeger Mia Randix.

Produceren bag 'In the Heights', Lin-Manuel Miranda, der selv har latinamerikansk baggrund, har undskyldt for, at filmens cast er for lys i huden. (Foto: ANGELA WEISS © Ritzau Scanpix)

Hun undrer sig derfor over, hvorfor skaberen af 'In the Heights', Lin-Manuel Miranda, ikke har været mere opmærksom på at caste mørke latinamerikanske skuespillere i filmens hovedroller, når han selv er latinamerikansk og vokset op nær Washington Heights.

- Når nu filmen handler om latino communities, skal den også fortælle mange forskellige personers forståelse. Og det er altså store befolkningsgrupper, som også har brug for at blive set, hørt og blive spejlet. For nogle som os i et hvidt Skandinavien virker det meget fjernt, men jeg kan godt forstå det, siger Mia Randix.

Men er det overhovedet muligt at vinde i denne her diversitetsdebat?

- Jeg vil faktisk opponere imod metaforen at vinde. For der er mange, der aldrig har fået lov til at stille op i det her løb. Og når de så endelig får mulighed for det, så larmer de, og de larmer måske mere end majoriteten. Men ligesom med MeToo er larmen vigtig for at opnå en nuanceret perspektiv, siger Mia Randix.

'In the Heights' har premiere i de danske biografer i dag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk