Manden bag Louvre-pyramiden er død: Blev 102 år

Den kinesisk-amerikanske arkitekt Ieoh Ming Pei havde en forkærlighed for glas, stål og beton.

Louvrepyramiden af glas og stål, der stod færdig i 1989, er i dag et af Paris' mest kendte landemærker. Men ikke alle var begejstrede for I. M. Peis idé til at starte med. (Foto: Piero Oliosi © Piero Oliosi)

Den kinesiskfødte arkitekt Ieoh Ming Pei - bedre kendt som I. M. Pei - døde natten til torsdag lokal tid i sit hjem på Manhattan i New York. Han blev 102 år gammel.

Det fortæller hans søn til The New York Times.

Hvis hans navn ikke nødvendigvis ringer en klokke, så gør hans mest kendte og kontroversielle bygningsværk det med garanti.

Han var nemlig manden bag den 21 meter høje glaspyramide ved kunstmuseet Louvre i Paris.

I. M. Pei har vundet en lang række priser og står også bag andre markante byggerier som Museum for Islamisk Kunst i Qatars hovedstad, Doha, og et bibliotek opført til minde om præsident John F. Kennedy i Boston.

  • Biblioteket til minde om John F. Kennedy har lidt blødere former end mange af I. M. Peis værker. (Foto: David Lefranc © ©DAVID LEFRANC)
  • Museum for islamisk kunst i Qatar afspejler tydeligt I. M. Peis kærlighed til lige linjer og geometriske former. (Foto: Walter Bibikow)
  • Bank of China (til venstre) er 315 meter højt og står i Hongkong. (Foto: Victor Fraile)
1 / 3

Klodset og ufransk

Louvre-pyramiden er i dag et af Frankrigs mest ikoniske bygningsværker, men ikke alle var begejstrede, da byggeriet stod færdig i 1989.

Faktisk endte pyramiden med at udløse den største polemik i I. M. Peis karriere.

Pyramiden, som i dag fungerer som indgangsparti, var nemlig en del af en omfattende renovering af kunstmuseet, hvis oprindelige bygninger daterer sig tilbage til det 12. århundrede.

Tom Hanks spiller hovedrollen som kunsthistorikeren Robert Langdon i filmatiseringen af Dan Browns super-bestseller Da Vinci Mysteriet. (Foto: SIMON MEIN)

Derfor var der stor folkelig modstand mod de skarpe kanter på I. M. Peis glaspyramide, som både blev beskyldt for at være klodset og for at skæmme de gamle, smukke bygninger.

Derudover vakte det furore, at det ikke var en fransk arkitekt, der fik til opgave at tilføre Louvre det moderne twist.

Men geometriske figurer i stål, glas og beton var I. M. Peis foretrukne byggeklodser.

- Nogle mennesker siger, at jeg er besat af geometri. Måske er jeg, men det er det, jeg tror på: Jeg synes arkitektur er geometri i solide former, sagde han i en dokumentar i 2009 ifølge CNN.

Med tiden forelskede franskmændene og resten af verden sig i pyramiden, som også spiller en central rolle i filmen og bogen 'Da Vinci Mysteriet' og i Beyoncé og Jay Z's musikvideo fra 2018 til sangen 'Apeshit'.

Ieoh Ming Pei:

  • Blev født i 1917 i Kina som søn af en bankmand.

  • I 1935 rejste han til USA og uddannede sig inden for arkitektur på Harvard Universitet.

  • I 1983 vandt han Pritzker-prisen, som kaldes arkitekturens nobelpris. Juryen sagde, at han "har givet dette århundrede nogle af sine smukkeste indvendige rum og udvendige former."

  • Officielt gik I. M. Pei på pension i 1990, men han blev ved med at tegne og opføre bygninger, til han var sidst i 80'erne.

  • Han har fire børn, hvoraf to er arkitekter.

  • Kilder: The Guardian, BBC og The New York Times.

FacebookTwitter