Manden der gjorde rap til pop er død

Den amerikanske rapper Coolio gjorde rappen så stueren, at alle sang med. Nu er han død 59 år gammel.

Coolio har solgt over 17 millioner albums i hele sin karriere. Billedet her stammer fra 1998. (Foto: © Kai Pfaffenbach, Scanpix Danmark)

Selv hvis du er en af dem, der holder dig langt væk fra rap, dens hårde musiktekster og sangere iført guldkæder og alt for løst bomuldstøj, så kender du garanteret alligevel Coolio og hans sange.

Med numre som 'Gangsta's Paradise', 'Fantastic Voyage' og 'C U When U Get There' sparkede han nemlig døren ind til mange af dem, der troede, de aldrig skulle lytte til et helt nummer af amerikansk West Coast-rap.

Nu er Coolio død. Han blev 59 år gammel. Det bekræfter rapperens livslange manager, Jarez Posey, ifølge New York Times.

Rapperen LL Cool J skriver på Twitter, at Coolio må hvile i fred. (© Fra Twitter)

Det er særligt nummeret 'Gangsta's Paradise', som mange kan huske Coolio for.

Alene på musiktjenesten Spotify har nummeret over en milliard afspilninger.

Og det er der ikke noget af sige til, fortæller Pelle Peter Jencel, der er radiovært i DR og dj.

- Nummeret var hans helt store, brede hit. Det var et af de første rapnumre, som hele familien Danmark kunne udenad, også hos dem, som ikke engang vidste, at de kunne lide rap. Selv til en 50 års-fødselsdag i 1995 kunne man spille nummeret, og alle ville kunne synge med. Det er dét, det nummer kan, siger Pelle Peter Jencel.

Samplede Stevie Wonder-nummer

Coolio var med til at styrke populariteten for rapgenren i en tid, hvor mange ellers ventede på, at den ville fise ud, fortæller Pelle Peter Jencel.

Selvom 90'er-rappen var fyldt med store stjerner, så bredte Coolio genren ud til andre i større grad, end mange af hans kolleger hidtil havde formået.

På Instagram hylder Snoop Dogg Coolio. (© fra Instagram)

Det kan man blandt andet høre på nummeret 'Gangsta's Paradise'.

- For det første er det samplet på det gammelt Stevie Wonder-nummer 'Pastime Paradise' med strygere og det hele. Selvom det ikke var et af Stevie Wonders største hits, så skaber det genkendelse, siger Pelle Peter Jencel.

Den anden grund er dog mere væsentlig for Coolios brede succes.

- Coolio havde en unik lyd, som var særlig for hans tid. Han blandede rap og sang, så rappen blev melodiøs. Han var ikke bange for det syngende omkvæd, som ellers var lidt fy fy i genren, og det gjorde ham mainstream. Det gik lige i hjernen på lytterne, siger Pelle Peter Jencel.

Af den grund var han også med til at gøre folk mere modtagelige over for genren, og gjorde rap fra andre kunstnere langt nemmere at sluge for den brede masse.

Kom på liste over de største hits

'Gangsta's Paradise' blev så stort et hit, at nummeret har skrevet sig ind på en 98. plads på Billboards liste over de allerstørste hits.

Den var også med på soundtracket i Michelle Pheiffer-filmen 'Dangerous Minds' fra 1995. Skuespilleren er også en af dem, der på Instagram begræder, at Coolio nu er død.

Der blev solgt over fem millioner eksemplarer af sangen alene i USA, Storbritannien og Tyskland, og når man kigger på antallet af solgte albums, har Coolio solgt over 17 millioner i hele sin karriere.

Artis Leon Ivey Jr., som Coolio egentlig hed, blev født i Los Angeles-bydelen Compton, hvor flere andre af vestkystrappere som Dr. Dre og Kendrick Lamar også stammer fra.

Ligesom mange andre rappere fra den tid, var Coolio også inspireret af 70'ernes musik, hvilket man blandt andet også kan høre på Snoop Doggs album 'Doggystyle' fra 1993.

Coolio optrådte på en festival i Chicago tidligere i september i år. (Foto: © Rob Grabowski, Ritzau Scanpix)

Tilbage i 2018 fortalte Coolio ifølge New York Times, at han var sikker på, at verden efter hans død ville studere hans værker.

Knap så sikker er Pelle Peter Jencel.

- Han lavede nogle store hits, og han havde sin tid. Men når man skal nævne de allerstørste gennem tiden, så er det nok ikke et navn, der vil dukke op, som det første. Han var for mange deres første oplevelse med rap, og det er stort. Derfor skal han heller ikke tales ned. Men det er ikke sådan, at vi i fremtiden vil opdage, at han var et større geni, end han har fået berettiget ære for, siger radioværten.

Coolio døde onsdag i en vens hus i Los Angeles. Det er stadig uvist, hvad han døde af.

Rapperen Ice Cube kalder det bedrøveligt, at Coolio er død. Jeg så på første hånd, hvordan denne mand terpede for at nå toppen af branchen. Hvil i fred, skriver Ice Cube. (© Fra Twitter)