Mangler du noget at se? Gratis film er 'fuldstændig fantastisk' og et 'mesterværk'

Tre kulturpersonligheder kommer med forskellige bud på, hvad du skal foretage dig under lockdown.

FCK-stjernen Viktor Fischer brugte december måned på at se samtlige afsnit af 'Matador', og den klassiske danske serie bør du også se eller gense, mener han. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Kalenderen viser nu februar, dagene bliver længere, og vi går forhåbentlig mod lysere tider.

Men coronapandemien har ikke sluppet sit tag om Danmark endnu, og derfor kan vi stadig se frem til en kommende tid uden fester og restaurantbesøg, men med håndsprit og mundbind.

Så hvad skal man se, høre og foretage sig, nu hvor man i størst mulig omfang stadig skal isolere sig?

Det har tre danske kulturpersonligheder tre forskellige bud på, som de har anbefalet til DR2-programmet 'DR2 bringer kulturen ud'.

I programmet fra den 31. januar er det fodboldspilleren Viktor Fischer, skuespilleren Asta August og forfatteren Katrine Engberg, der kommer med deres bedste anbefalinger, som du kan læse om herunder.

Viktor Fischer anbefaler serien 'Matador'

Hverdagen for FCK-stjernen Viktor Fischer består for det meste af at sparke til den runde bold og score mål i Superligaen.

Men da den 26-årige fodboldstjerne i december smækkede fødderne op i sofaen efter fyraften, så han samtlige afsnit af serieklassikeren 'Matador'.

Hvis du ikke allerede har fået set Lise Nørgaards serie, så skal du få det gjort, mener Viktor Fischer.

- Fordommene om, at 'Matador' er kedelig, langsom og langtrukken, er grunden til, at mange unge mennesker ikke har set den, tror jeg.

- Den er langsom, men bestemt ikke kedelig, mener fodboldspilleren.

Matador fik premiere den 11. november 1978 på DR og følger borgerne i den fiktive by Korsbæk før, under og efter Anden Verdenskrig.

Netop det historiske vingesus er noget, som Viktor Fischer elsker ved serien.

- Det er interessant at se det her historiske sus, der er over serien. Førkrigsperioden, tiden under Anden Verdenskrig – en tid, man slet ikke kan forestille sig, når man er i min alder – og så lettelsens efterkrigstid, som er meget interessant.

Du kan se alle sæsoner af 'Matador' på DRTV.

Asta August anbefaler fransk-tyrkisk film

Skuespilleren Asta August, som du måske kender fra TV 2 Play-serien 'Sex', kommer også med en anbefaling inden for tv-mediet.

Det er den fransk-tyrkiske film 'Mustang', som hun har set i dette coronaår, og som har gjort et stort indtryk på hende.

- Det er en fuldstændig fantastisk film. Det er instruktørens debut, hvilket er helt vanvittigt, fordi det er et komplet mesterværk, siger Asta August begejstret.

'Mustang' er delvist selvbiografisk, og den er skrevet og instrueret af den 42-årige fransk-tyrkiske Deniz Gamze Ergüven.

I korte træk handler filmen, som er fra 2016, om fem forældreløse søstre, der fjoller rundt med nogle drenge i en landsby i Tyrkiet. Søstrenes opførsel vækker bekymring i landsbyen, og deres bedstemor og onkel beslutter sig for at rette pigerne ind ved at spærre dem inde og sende dem til jomfrutjek.

- Selvom det er en tragisk og meget mørk historie og skæbne, som møder pigerne, bliver den fortalt gennem et barns perspektiv, hvilket giver den en lethed.

- Den er rebelsk, feministisk, sjov og virkelig rørende. Jeg er misundelig på alle jer, der har denne film foran jer. Glæd jer!, lyder det fra Asta August.

Du kan se 'Mustang' på Filmstriben.dk.

Katrine Engberg anbefaler en iskold dukkert

Katrine Engberg er ikke kun en international succesforfatter, der står bag den populære 'Kørner & Werner'-serie. Hun er også en ivrig vinterbader!

Derfor anbefaler hun, at man hurtigst muligt finder en kyst eller et havnebad og hopper i for at få sig et koldt gys.

- Jeg har været ivrig vinterbader i mange år – ikke slavisk, men når jeg har muligheden og er i nærheden af vand. Man behøver hverken at have badebro eller sauna, man kan bare hoppe i fra kysten, siger Katrine Engberg.

Danskernes kærlighed til det kolde gys er ikke ny, men vinterbadning er populært som aldrig før.

Lige nu er der mere end 143 vinterbadeklubber over hele landet og endnu flere, der får sig en iskold fornøjelse på egen hånd.

Den officielle vinderbadesæson løber fra oktober til april, og hopper du i vandet lige nu, vil vandtemperaturen ligge på omkring tre grader.

- Det udløser en hel vild mængde lykke – endorfiner – og får blodet til at bruse rundt, så man efterfølgnede bliver helt vild varm, siger Katrine Engberg, der lige indskyder en sidste anbefaling:

- Derefter kan man passende pakke sig godt ind og sætte sig med en god bog. For eksempel digsamlingen 'Langt væk og lige om hjørnet' af Sara Rahmeh.

Facebook
Twitter