Maratonoplæsning ved havet

Ideen var at forene kultur og natur. Derfor mødtes 40 forfattere til maratonoplæsning ved havet for at vække liv i Peter Seebergs roman, Ved Havet.

40 forfattere. 10 timer. Èn bog.

I weekenden fandt 40 forfattere sammen, der hvor Danmark er fladest. I 10 timer læste de op af en 32 år gammel bog, da der blev afholdt maratonoplæsning ved Vadehavsfestivalen i Sydjylland.

De 40 forfattere ville puste liv i den gamle roman og i den forbindelse er romanen blevet genudgivet for første gang siden 1978.

Manden bag oplæsningen forfatter Jeppe Brixvold håbede at beskrivelserne i romanen ville give publikum en anden oplevelse af de omgivelserne, de befandt sig i. Derfor foregik oplæsningen ved havet ud for Lakolk Strand, netop som bogens historie gør.

- Hvor tæt kan kultur og natur, fiktion og virkelighed komme på hinanden, spørger Jeppe Brixvold og henviser til de drager, der flyver på stranden og den drage, der beskrives i første kapitel af Peter Seebergs roman.

Kultur og tyske turister

Festivalleder Jesper Horn Møller lægger vægt på at Vadehavsfestivalen handler om at få kulturen ud i naturen og måske på den måde finde et nyt publikum. Festivalen fortsætter ugen ud, og her skal forfattere blande sig med tyske turister og strandgæster.

- De mennesker de ville typisk ikke have været kommet, hvis det havde været et museum det havde foregået på for på museet, der havde det været nogle firkantede rammer. Her kan man sige, vi bryder rammerne og laver noget nyt, siger han.

Et stykke med virkelighed

Sammensmeltningen mellem kultur og natur er lidt af et eksperiment, som festivalen håber, kan bane nye veje for kulturen. Og eksperiment lykkedes, mener forfatter Dy Plambeck.

- Pludselig har vi gjort den der bog levende. Altså, vi gør det, som bogen gør. En hel masse mærkelige og umærkelige mennesker, der tager ud til stranden. Så det tænkte jeg var ret interessant, det der med at bogen på den måde blev et stykke virkelighed.

Vadehavsfestivalen fortsætter hele ugen med fortællinger, dans og lydkunst - alt sammen ude i naturen.

Facebook
Twitter