Maria kom gennem nåleøjet og blev radiovært: Du skal ikke prøve at være som andre. Du skal bare være dig!

P3-vært Maria Fantino er en ud af flere tv- og radioværter, der har startet sin karriere på Talentholdet hos DR.

(Foto: © Agnete Schlichtkrull, dr)

Maria Emilie Prehn Hansen?

Nej?

Det navn siger dig måske ikke noget, for mange kender hende nemlig bedre som Maria Fantino, vært på Curlingklubben på P3 sammen med Christian Bonde.

Ligesom for flere andre tv- og radioværter, startede hendes karriere på Talentholdet hos DR, der siden 1987 har dyrket kreative hjerner gennem et særligt udviklingsforløb.

- Det har ændret sindssygt meget for mig. Nu har jeg fået mit eget radioprogram, og folk kan genkende en på gaden og vil gerne høre os i radioen. Det er syret og underligt, men virkelig fedt, siger Maria Fantino.

Hun søgte ind på Talentholdet i 2015 og blev en af de udvalgte blandt hundredvis af ansøgere.

- Jeg har altid gerne villet være vært og lave et eller andet med tv og radio, men jeg havde sådan en Jantelovs-forestilling om, at det kunne man ikke bede om og det kunne man ikke tillade sig, fortæller hun.

Derfor søgte hun, sideløbende med ansøgningerne til talentholdet, også ind på Aalborg Universitets afdeling i København og kom ind på studiet kommunikation og digitale medier.

Men hendes ansøgning til Talentholdet, hvor hun står foran DR Byen med en megafon fik hende gennem nåleøjet til Talentholdet, og hun nåede derfor kun at være universitetsstuderende i tre uger.

Lad være med at forsøge at lyde som andre

Siden januar har hun været vært på programmet Curlingklubben, hvor hun og hendes medvært Christian Bonde tager udgangspunkt i deres egen dagligdag, nysgerrighed, undren og tanker om det at være ung anno 2018.

Og det er noget, man ikke kan lære på en uddannelse, siger Maria Fantino.

Hun er selv begyndt at græde live i radioen, da hun skulle snakke om netop hvad, der kunne få hende til at græde.

- Hele vores program er bygget op om, at man tør være sig selv og bruge sig selv. Det er også vigtigt, når man søger ind på Talentholdet. Du skal ikke prøve at være eller lyde som andre. Du skal bare være dig! Så er der nogle andre, der kan lave hardcore journalistik, siger hun.

- Man får ikke noget forærende

En af de andre tidligere Talentholds-deltagere er 32-årige Frederik Cilius, også kendt som Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, der i dag laver Den Korte Weekendavis.

Han gik på Talentholdet i 2011, hvor han søgte ind efter at være blevet opfordret af en ven.

- Jeg kendte det ikke, men jeg kunne se, at nogle af dem, der ellers havde været DR-talenter havde klaret sig ret godt, siger han.

For ham var det dog lidt et anti-klimaks, fordi mange af deres projekter aldrig blev til noget.

- Ingen af de oprindelige idéer blev til noget. Men det var måske også meget fint at lære, at man ikke får noget forærende i mediebranchen. Man må selv tage teten, og hvis man vil have en idé igennem, siger han.

Derudover tror han heller ikke, han var nået dertil, hvor han er i dag uden Talentholdet.

- Hvis jeg ikke var kommet ind på holdet, tror jeg ikke havde arbejdet med det, jeg gør nu. Så havde jeg nok haft sværere ved at tage det spring fra at være musiker til at leve af at være satiriker, siger han, der er uddannet klarinettist.

Frederik Cilius, der også er kendt som Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, var en del af Talentholdet i 2011, hvor han blandt andet gik sammen med Julie Rudbæk fra webserien '29'. (Foto: © Sofie Mathiassen/Linda Kastrup, (c) Ritzau Scanpix)

I dag er der SÅ mange talenter

Også komiker og radiovært Simon Jul har været en del af Talentholdet tilbage i 1998, hvor han søgte ind efter at være flyttet hjem til Danmark fra Paris.

- Jeg søgte ind, fordi jeg kedede mig, og jeg spillede i Malk De Koijn på det tidspunkt, og det kunne man ikke rigtigt leve af, siger han.

- Hvis DRs talenthold skal være berettiget, skal der man være 'up to date' og finde de autodidakte talenter, der helt selv har fundet deres talent, mener Simon Jul. (Foto: © Flindt Mogens, (c) Ritzau Scanpix)

Kort efter deltagelsen på Talentholdet, blev Simon Jul vært på DR-programmet 'Banjos Likørstue' med Jan Elhøj, og han har siden medvirket i både film, serier, reklamer og været vært på Radio 100FM og Radio24syv.

For ham betød Talentholdet, at han lærte et håndværk og fik et 'voksenarbejde'. Men det vigtigste for Talentholdet er, at man følger med tiden, hvis DR fortsat vil have fat i nutidens talenter, mener han.

- I dag er der SÅ mange talenter, der har talentet til helt selv at gøre sig gældende i mediebilledet - på godt og ondt. Publiceringen af sig selv er blevet så meget nemmere end for 20 år siden, og lige der ligger talenterne og venter, siger Simon Jul.

Simon Jul har det med at dukke op i forskellige sammenhænge, og han har i mange år spillet musik. Her ses han spille med til Suspekts koncert på Northside Festival sidste år. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, (c) Ritzau Scanpix)

Nye tanker og nye mennesker

I dag er det Signe Muusman, der er projektleder på Talentholdet, og det var også her, hun selv startede sin karriere i DR for 20 år siden.

Hun glæder sig til at tage imod nye talenter, der fra i dag kan ansøge om at blive en del af Talentholdet i 2019.

- Vi leder efter nogle 'renæssancetyper', kan man vel kalde det. De behøver ikke ikke være vildt sjove og satire-agtige, men det skal være nogen, som har noget på hjerte, nogen, der tør kaste sig ud på dybt vand, og hvor man bare tænker: 'Hold kæft en fed type', siger Signe Muusman.

Udover tjansen som X Factor-vært i 2010 (billedet) har Signe Muusman blandt andet også lavet ungdomsradio på P1 og P3, været vært på forskellige TV2-programmer samt vært på programmet 'Morgenhyrderne' på Radio 100FM. I dag arbejder hun fuld tid med DR Talentholdet. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, (c) DR)

Hun blev optaget på Talentholdet i 1998, hvor hun gik sammen med Simon Jul, Adam Duvå Hall og Andrea Elisabeth Rudolph.

Siden dengang har hun været ansat i DR ad flere omgange og har blandt andet været vært på X Factor og på P7 Mix.

- Hvis vi gerne vil ramme den unge målgruppe, som er dem, alle har svært ved at få fat i, så kræver det et helt andet idekatalog og en anden tilgang. Det er det, Talentholdet altid har dyrket. Vi vil gerne åbne DR op for nye tanker og nye mennesker, der ikke alle sammen har en uddannelse som journalist eller har noget at gøre med mediebranchen i forvejen, siger hun.

Torsdag bliver den første opgave for nye ansøgere lagt op på Talentholdets side, og den går ud på, at ansøgerne skal producere noget under overskriften 'Verdens værste idé'. Det kan være en video, en animation eller noget helt tredje og må max. være ét minut.

Næste opgave kommer så den 22., november, og den sidste opgave kommer den 13. december. Ansøgerne må gerne svare på alle opgaverne, men det er nok kun at svare på én for at komme i betragtning til Talentholdet.