Selvom det nuværende medieforlig pålægger DR besparelser på yderligere 255 millioner kroner, har DR i dag fremlagt en strategi frem mod år 2025, hvor besparelsen ikke fremgår.
DR Nyheder har derfor stillet generalsekretær Maria Rørbye Rønn en række spørgsmål om den offensive strategi:
Maria Rørbye Rønn, hvad er det helt konkret, I beder partierne bag en kommende medieaftale om?
- Da vi sad og arbejdede på vores strategi, konstaterede en ny regering og støttepartierne bag den, at flertallet bag den tidligere medieaftale er bortfaldet, og at man ønsker at forhandle en ny medieaftale. Og derfor synes vi, at det er vigtigt at være tydelig om, at vores hovedønske til nye medieforhandlinger er, at vi ikke skal gennemføre en fase 2-besparelse på yderligere 255 millioner kroner.
Hvorfor skulle partierne ønske at rulle besparelser på en kvart milliard kroner tilbage?
- Vi synes, at DR og public service spiller en endnu vigtigere rolle i det danske samfund end nogensinde før. Dansk indhold er under pres fra medieudviklingen og konkurrencen, og vi vil fremover også gerne kunne bringe danskerne sammen om det vigtige. Og vi synes, at det vigtige er at understøtte demokrati, kultur og fællesskaber i Danmark. Og derfor fortæller vi nu, hvad vores ambition og strategi er.
Men hvad gør I, hvis besparelserne fortsat skal gennemføres?
- Fase 2 vedrører år 2022 og 2023, så det bliver i år 2021, at vi i givet fald skal gøre det. Nu ser vi frem til, at der skal ske en forhandling i år 2020 om en ny medieaftale, og så må vi se derefter, hvor det ender. Jeg vil også godt sige, at jeg aldrig har udtalt, at vi aflyser besparelserne eller ikke regner med dem, sådan som nogle medier skriver. For det er jo politikernes beslutning i sidste ende. Men man skal ikke være i tvivl om, hvad vores hovedprioriteter til kommende forhandlinger er. Men hvis et politisk flertal beslutter, at vi skal gennemføre yderligere besparelser, så laver vi en plan, hvor vi sørger for, at der kommer balance i DR's økonomi.
Men I laver vel ikke sådan en strategi, hvis ikke I har en tro på, at de forsvinder?
- Vores nuværende strategi er allerede baseret på, at vi er beskåret med 420 millioner kroner. Men når der pludselig sker det, at vores rammer er til forhandling igen, og at vi ikke ved, hvad vores rammer bliver, så har vi valgt en strategi, der står på den nuværende økonomi.
Hvorfor har I valgt så offensiv en strategi?
- Jeg synes, det er vigtigt at være offensiv både på DR's rolle og betydning fremadrettet, og at vi ønsker at bringe danskerne sammen om det vigtige. Men selvfølgelig også være tydelig på, at hvis vi skal gennemføre besparelser på yderligere 255 millioner kroner, så vil det få nogle konsekvenser. Men hvis et politisk flertal beslutter, at vi skal gennemføre yderligere besparelser, så laver vi en plan, hvor vi sørger for, at der kommer balance i DR's økonomi.
I har fremlagt eksempler på, hvad scenarierne kan være, hvis I skal spare yderligere 255 millioner kroner. Kan du sige noget mere konkret om, hvad der bliver skåret væk, hvis det sker?
- Der er ingen konkrete intentioner bag de eksempler. Det er rene beregningstekniske eksempler. Og det, jeg har lært af mediedebatten, er, at man bliver nødt til at være meget konkret på, hvad konsekvenser på besparelser bliver. Ellers er det bare abstrakte beløb. Derfor har vi lavet de eksempler. Det, der er vigtigt, er, at alle forstår, at det vil have nogle konsekvenser - også for indholdet.
Men du vil vel gerne erkende, at strategien er en politisk presbold?
- Ja, det kan man godt kalde det. Men det er også at være tydelig. For vi står i en situation, hvor vi har ageret på baggrund af en medieaftale, hvor man nu konstaterer, at flertallet er bortfaldet. Så det er jo en speciel situation, vi står i.
Hvor sikker er du på, at besparelserne bliver skrottet?
- Jeg skal ikke begynde at gætte på, hvordan politiske forhandlinger ender. Det, jeg kan sige, er, at vi går ind i debatten med stærke ambitioner på DR's vegne. Og jeg synes, at vi har en offensiv og ambitiøs plan for, hvordan vi skal levere public service til den danske befolkning fremadrettet.