Marokko uddanner kvinder til muslimske ledere

Med staten i ryggen og koranen i hånden prædiker kvindelige, religiøse ledere i Marokko en tolerant version af islam.

Hannane er en af de 400 kvinder, der er uddannet Morchidat i Marokko. Det betyder, at hun bl.a. underviser og rådgiver på skoler over hele landet.

I en lille, smal smykkebutik med glasmontre fra gulv til loft er der gang i en snak om kvinders rettigheder henover disken, mens kunden, en kvinde med hijab, prøver armbånd.

”Piger er som en tidsindstillet bombe, der kan eksplodere når som helst og ødelægge familiens ry, ” siger den marokkanske smykkehandler. Derfor skal man ”afmontere bomben ved at få datteren giftet bort så hurtigt som muligt” forklarer han til kunden, og hans mandlige kollega nikker bekræftende.

- Børn skal ikke gifte sig

Kvinden hænger armbåndet tilbage på standeren, og siger stille, venligt og bestemt, at ”islam ikke går ind for at børn skal gifte sig, og kvinder kan også spille en vigtig rolle i samfundet – også udenfor hjemmet.”

Mændene lytter til kvinden, og der kommer ikke noget svar derefter.

Scenen udspiller sig i filmen Casablanca Calling, som bliver vist på Det Danske Filminstituts nye filmfestival Arabian Nights, der åbner i Cinemateket i København i dag.

Kvinden i dokumentarfilmen hedder Hannane, og er en af de flere end 400 kvinder, som den marokkanske stat har uddannet til at være Morchidat, det vil sige religiøse ledere og åndelige vejledere – et initiativ der blev sat i værk i 2006.

Marokko er arabisk foregangsland

Hannane og hendes kollegaer er nu spredt over hele landet, hvor de underviser og rådgiver i skoler, fængsler, børnehjem, kollegier og moskeer.

Og selv om det ikke er nyt, at kvinder giver råd og underviser i islam, så går Marokko alligevel forrest, når det gælder blåstempling af kvindernes kompetencer, fortæller Conny Carøe Christiansen, der er seniorrådgiver i Kvinfo og forsker i islam, køn og udvikling, og kender det marokkanske samfund.

- Det er nyt, at kvinder får en officielt anerkendt rolle som formidler af islam. Men faktisk er der en lang tradition i hele Mellemøsten, for at kvinder samles uformelt og lokalt for at høre en kvinde, som er bedre inde i religionen end dem selv, og får hendes bud på, hvad der er tilladt og hvordan problemer kan løses i overensstemmelse med islam. Det

Sharia at sige nej til tvangsægteskab

I filmen Casablanca Calling følger man tre Morchidat; Hannane, Bouchra og Karima. De er progressive i deres samfund og brænder for det, de gør. Men det er ikke progressivitet, som vi nødvendigvis vil opfatte begrebet her i Vesten. Kvinderne går med tørklæde, og de argumenterer med Koranen i hånden.

I en anden scene i filmen er Hannane ude på en skole og taler med en ung pige på tomandshånd. Pigen, der måske er 15 år, fortæller, at hun snart skal giftes med den mand, som hendes forældre har lovet hende til, da hun var fire år gammel.

Fordi hun nu skal giftes, synes forældrene, at hun skal droppe skolen og blive hjemme.

Hannane lytter opmærksomt og siger til pigen: ”Du lytter til dine forældre i mange ting. Men i forhold til ægteskabet, så har gud givet kvinden ret til selv at vælge. Du må forklare, at du har ret til at nægte dette ægteskab. Det er din ret – det siger Sharia (islamisk lovgivning, red.)”.

Beskyldes for at være for konservativ

Siden den nuværende konge kom til magten i 1999 og satte fokus på menneskerettigheder i landet, har kvinders rettigheder været mere i fokus i Marokko end i andre arabiske lande, forklarer Conny Carøe Christiansen.

Men træerne vokser ikke ind i himlen, understreger hun.

- Der har også været kritik af denne ordning; blandt andet mener nogle, at den islam, som Morchidat står for, er for konservativ. Det ser man ikke i denne film, men de har jo rimelig frit spil, når de skal give råd, fortæller hun.

Conny Carøe Christiansen er ikke bekendt med, at andre lande skulle køre lignende uddannelsesmæssige programmer af kvindelige, religiøse ledere, men nogle af de afrikanske, muslimske lande sender kvinder til skolen, hvor Morchidat uddannes.

Casablanca Calling er en britisk produktion, og den er instrueret af Rosa Rogers.