Mary chokeret over fordomme om grønlændere: Er det virkelig så slemt?

Kronprinsessen blev tydeligt rørt, da hun besøgte Foreningen Grønlandske Børn, som netop har modtaget Kronprinsparrets Sociale Pris 2018.

- Jeg tror, at mange danskere må være forfærdede over, at det er sådan der, siger kronprinsesse Mary, da hun hører, hvilke fordomme grønlandske børn og unge i Danmark bliver mødt med. (© dr)

- Engang jeg sad og ventede på bussen, stod der en øl på bænken ved siden af mig. Og så går der en dame forbi og siger 'Nå, der er godt nok lige en, der får sig en øl, hva'?' Og det var ikke engang min.

Sådan fortæller Paula Jensen, der er medarbejder i Foreningen Grønlandske Børn og selv brugte foreningen som ung, om en af de gange, hun er blevet mødt med fordomme ene og alene på grund af sit udseende.

Lørdag aften modtog Foreningen Grønlandske Børn Kronprinsparrets Sociale Pris 2018 og en medfølgende check på en halv million kroner for blandt andet at hjælpe grønlandske børn med at håndtere de fordomme, de møder i Danmark, og styrke dem i forhold til deres hjemland.

Men også for at hjælpe børn i Grønland med støtte og rådgivning, som de måske ikke får i deres barndomshjem.

Ved et storslået show i Musikkens Hus i Aalborg overrakte kronprinsesse Mary prisen, og i hendes motivationstale lød det blandt andet:

- For mange (grønlandske børn) vokser op i et hjem præget af uro og omsorgssvigt, og de kommer ofte til at kæmpe med lavt selvværd og sociale problemer op gennem livet. Foreningen Grønlandske Børn arbejder utrætteligt og vedholdende for grønlandske børns vilkår – både i Grønland og i Danmark.

- Gennem målrettede indsatser arbejder de for, at grønlandske børn og unge får en tryg barndom, at de får muligheden for at tage en uddannelse, og at de bliver hørt og inddraget i de sager, der vedrører deres eget liv.

- Man skal være stolt af sine grønlandske rødder

I anledningen af prisoverrækkelsen besøgte kronprinsesse Mary for nylig Foreningen Grønlandske Børn i deres lokaler på Nørrebro i København.

Her mødte hun en gruppe unge mennesker, der alle har det tilfælles, at de har haft det svært i deres opvækst, følt sig isoleret fra deres danske skolekammerater – og ikke mindst været udsat for fordomme om særligt alkoholmisbrug.

- Er det virkelig så slemt?, udbryder kronprinsessen chokeret undervejs i de mange historier, hun får fortalt i indslaget, som du kan se herunder.

- Jeg tror, at mange danskere må være forfærdede over, at det er sådan der. Det kræver en stor portion selvværd at tro på sig selv og også at være stolt over, hvor man kommer fra. At ja, jeg kommer fra Grønland, og det er en god ting, siger kronprinsesse Mary i indslaget.

Se indslaget, hvor kronprinsesse Mary besøger Foreningen Grønlandske Børn her.

- Grønlandske børn skal mødes uden fordomme

Foreningen Grønlandske Børn har eksisteret siden 1924 og har alene i 2018 været i kontakt med mere end 700 børn både i Danmark og i Grønland.

Men selvom foreningen altså har eksisteret i snart 100 år, så er der stadig rigeligt at tage fat på.

Sådan lød det fra generalsekretær i Foreningen Grønlandske Børn Puk Draiby i hendes takketale på scenen lørdag aften.

- Hver dag møder vi grønlandske børn, der har brug for konkret støtte til de alvorlige problemer, de har helt tæt inde på livet (…) Vi møder grønlandske børn, som ikke bliver mødt med handling, når de endelig tager mod til sig og fortæller om, hvor svært de egentlig har det.

- Berøringsangst og tabu er de børns værste fjender. Vi må ikke vende det blinde øje til. Vi insisterer på at møde grønlandske børn uden fordomme og ligeværdigt (...) Vi vil arbejde hårdt for, at vi med denne pris kan hjælpe endnu flere grønlandske børn, lød det fra Puk Draiby.

Foreningen Grønlandske Børn er den 11. modtager af Kronprinsparrets Sociale Pris, der er blevet uddelt siden 2005. Tidligere modtagere tæller blandt andet Julemærkefonden, Ventilen, Natteravnene og Børn, Unge & Sorg.

Ved årets prisuddeling blev der som noget nyt også uddelt en social 'stjernedryspris' sammen med en check på 100.000 kroner. Den gik til den sociale organisation Fundamentet, der hjælper udsatte unge med at skabe forandringer i deres liv.

Generalsekretær i Foreningen Grønlandske Børn, Puk Draiby (nr. to fra venstre), modtager Kronprinsparrets Sociale Pris 2018 af kronprinsesse Mary og kronprins Frederik. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter